Творци: Затворете оперите!

Инициативата се ражда след смъртта на обичания тенор Камен Чанев

Творци: Затворете оперите! | StandartNews.com

Над 140 артисти подписаха петиция с настояване оперите да бъдар затворени като част от противоепидемичните мерки в страната.

Инициативата се ражда след кончината на обичания тенор Камен Чанев, който не успя да се пребори с коронавируса, и е посветена на него. Според творците той е един от четиримата оперни изпълнители, за които е известно, че са загубили живота си заради COVID-19, но изтъкват, че реално статистика така и не се води.

„В България, за разлика от почти цяла Европа, оперните театри останаха активни и отворени. Освен това спектаклите се провеждаха цялостно – с пълни хор, оркестър и солисти, които няма как да използват лични предпазни средства по време на представленията, а да кажем честно и на по мащабните репетиции. Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти“, гласи част от текста на петицията.

В петицията има и искане творците от гилдията да са част от приоритетното ваксиниране, в което са лекари, учители и полицаи.

„Нито един артист не желае да е далеч от публиката си. Всички искаме да творим и радваме публиката, да работим, да заслужим заплатите си, но е недопустимо да заплащаме кръвен данък заради това“, допълват още те.

Според новите мерки всички културни институти с изключение на театрите преустановиха дейност. През уикенда министър Боил Банов уточни, че продължават да работят и оперите, и музикалните театри. „В тях са създадени отлични условия за безопасно провеждане на събития. Принципът е на добрия пример. Когато има ограничения, трябва да се поощрява добрият пример“, обясни той пред „Площад Славейков“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай