Ново проучване: 7 партии влизат в парламента

Румен Радев близо до победа на първи тур

Ново проучване: 7 партии влизат в парламента | StandartNews.com

Седем партии ще влязат в следващия парламент, а Румен Радев може да спечели президентските избори още на първи тур.

Това показват данни от проучване на агенция "Медиана", проведено сред 957 души между 4 и 8 ноември и реализирано със собствени средства. Президентът Радев е много близо до победа на първи тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко изборната активност (съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат  не по-малко от 50 % от избирателите по списък или над 3,35 млн. човека). Засега, изборната активност се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели, но все още близо 30 % се колебаят дали и за кого да гласуват (което предполага сериозни възможности за размествания в очертаната от това изследване картина). При евентуален балотаж, съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков. Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти Лозан Панов. Данните показват, че независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, фаворит на тези избори е Румен Радев, посочват от "Медиана".

От агенцията отчитат, че симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и консолидирани, и тяхната партия е първа –  25,4% и 8 пункта дистанция от следващите. „Продължаваме промяната“ е на втора позиция със 17,3%. Формацията продължава да нараства и да привлича симпатизанти, но оставащото време до изборите едва ли ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ. БСП засега са трети с 15,4% в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. ИТН, ДПС и Демократична България  воюват за четвъртото място и са с близки проценти -съответно 12,2%, 10,6% и 9,7%. Шанс за парламента има и „Изправи се БГ. Ние идваме!“  - 4.2 %.

Формирането на правителство обаче, ще  бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство, посочват от "Медиана". Проучването е проведено  сред 957 пълнолетни граждани между 4 и 8 ноември и е финансирано със собствени средства на агенцията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай