Карадайъ посочи нов път на България

Независимо от резултата на 14 ноември, следващият президент трябва да го следва

Карадайъ посочи нов път на България | StandartNews.com
  • Независимо от резултата на 14 ноември, следващият президент трябва да го следва

Ако искаш да стигнеш бързо, тръгни сам. Ако искаш да стигнеш далече - вървете заедно. Тази стара максима, цитирана от президента на АЛДЕ Илхан Кючюк в Мадан, припомни житейската философия на ДПС И показа разликата между Карадайъ и останалите кандидати.Докато едните се оправдаваха за ваксини и мерки, а другите ловяха изборни машини и тайни складове, Белият автобус, начело с Карадайъ обиколи цяла България, за да заклейми разделението и противопоставянето и за да припомни, че само единството и заедността водят до просперитет на нацията.Той очерта и новият път на България - а именно модерната демокрация, в която значение и тежест имат само знаещите и можещите.Кампанията на Мустафа Карадайъ знаково започна от Брюксел, открита бе в София, а след това премина през 17 символични столици на новата демокрация. Във всяка от тях Карадайъ добавяше поне по един детайл в образа на знаещия и можещ президент.

  • 17 символични столици на модерната демокрация

 

1. Брюксел - Столицата на Европа

Мощната европейска подкрепа за Мустафа Карадайъ започна със срещи в Брюксел и Хага, с евродепутати, комисари, седмината премиери - либерали, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Но и с българските общности зад граница, защото те са връзката с Родината.  И завърши с рамо от Либералния интернационал, чийто вицепрезидент Емил Киряс в последната седмица от кампанията бе част от Централния предизборен лъч.

2. София - Столицата на България

Улисани в партийните си игри за власт и надмощие, повечето партии вероятно са забравили, че в сърцето на столицата ни - храма Света София, през 311 г. бе подписан Едиктът на толерантността. Както и надписът над Народното събрание: "Съединението прави силата".Затова и Мустафа Карадайъ тръгна на изборите за президент от столицата с мотото "Единство на нацията". И с напомнянето, че Конституцията ни е посочила президента като обединител на нацията.

3. Видин - Столицата на Видинското царство

Твърдината, която още по времето на Бонония е била център на земите от Белград до Русе, а днес всички наричат Северозападнала България, бе мястото, което Карадайъ избра, за да обяви необходимостта от възраждане на нацията. И то чрез новата националната цел - постигане на  средноевропейските доходи и стандарти на живот тук и сега, не някога в бъдещето.

4. Велико Търново - Столицата на Второто българско царство

Там, където Царевец напомня за славните времена на българската държавност, а в по-нови времена бащите на Търновската Конституция са поставили жалоните на модерна България, Мустафа Карадайъ обяви, че президентът трябва да е гарант за спазването на Конституцията и законите на страната, за върховенството на правото и спазването на човешките, гражданските и политически свободи.

5. Плиска - Столицата на първото българско царство

В столицата на най-силната българска държава, в двора на Кирилицата, Карадайъ и Искра Михайлова припомниха заветите на хан Кубрат и издигнаха каузата за превръщане на българското културно-историческо наследство в част от европейското и световното.

6. Преслав - Столицата на Симеонова България

Златният век може да се върне, но ако сме силни и единни, беше посланието на Мустафа Карадайъ сред символите на държавността ни, която е от първите в модерна Европа. Затова древното ни наследство може да е не само посланик на България пред света, но също така поминък за развитие и ресурс за подем на нацията.

7. Русе - Дунавската столица

Градът, през който Европа е влязла в България, в най-новата ни история, Малката Виена, както и до днес наричат Русе, бе мястото, от които ДПС обясни, че за него Европа не е нещо чуждо и далечно, не е "началникът Брюксел", защото експертите му са част от Европа. Те вземат общоевропейските решения, пишат програмите. Но, за да стигнат европейските политики до България, ДПС трябва да участва във властта, казаха Илхан Кючюк и Атидже Вели.

8. Разград - Столицата на Лудогорието

Оттам, близо до непревземаемата през вековете крепост Абритус, започна строяването на редиците на ДПС. Водачът на Разградската листа, зам.-председателят на Движението Ахмед Ахмедов, който отговаря за организационната политика на партията се качи в Белия автобус, за да разкаже за репресиите на полицията спрямо електората на ДПС.

9. Варна - Морската столица

Там Мустафа Карадайъ припомни, че войната между двама генерали така преобърна кораба на държавата, че го превърна в изтърбушеното корито "Вера Су", което близо месец не можеше да бъде извадено от плитчините край Камен бряг. Затова лидерът на ДПС заяви, че реваншизмът ражда реваншизъм, че кризата на демокрацията се лекува само с повече демокрация, а кризата на държавността - с повече държавност.

10. Добрич - Столицата на Златна Добруджа

Някога хранила цяла България, днес областта таи гнева на бизнеса, забравен от държавата. Затова ДПС обеща на предприемачите реформа в образованието, при която парите ще следват не ученика и студента, а качеството, за да подготвят специалистите, от които компаниите имат нужда.

11. Стара Загора - Столицата с енергийното сърце

Докато властта го удари на популизъм и обяви, че няма да пипаме ТЕЦ- овете си поне още едно поколение, Карадайъ попита какво ще правим тогава, когато вече няма има пари от Европа за енергийно преустройство.  Той даде за пример Полша, зависима повече от нас от въглищата, която вече има одобрен План от Брюксел и получава пари за новата си енергийна стратегия. Кандидатът за президент се ангажира, че още в началото на мандата си ще създаде Съвет по енергетиката към Президентството, който да начертае енергийна стратегия на страната, включително за трансформация на икономиката според Зелената сделка.

12. Пловдив - Тракийската столица

Най-древният град в Европа, днес е най-модерният културен център. Затова и се превърна в място за среща на младежите от ДПС в цялата страна. В Деня на будителите най-голямата младежка организация в Европа отбеляза своя 23-и рожден ден. На тях, младите - носителите на новото, Мустафа Карадайъ обясни, че е дошло време за нов етап от развитието на демокрацията в България. Етап, в който хората ще се избират не по това коя е родината им, какви са имената им, от какъв етнос са и каква религия изповядват, по качествата, знанията и уменията. Това се случва в модерните демокрации на Америка, Великобритания и обединена Европа. Това е бъдещето и на България.

13. Казанлък - Столицата на тракийските царе

Долината на тракийските владетели напомня, че държавността по земите ни е от дълбока древност. Днес нейният символ е трибагреникът, който ни обединява. Затова Карадайъ обяви заедно с Искра Михайлова още една кауза - националният трибагреник да се вее от всяка обществена сграда, от всяко училище и всеки български дом.

14. Кърджали - Столицата на толерантността

Преди 32 години свободата и демокрацията тръгнаха от площада в Кърджали. Днес, когато отново живеем в дефицит на демокрация, Карадайъ припомни, че това е градът, който е  пример за толерантност. Заедно с Искра Михайлова посетиха и новата джамия, и църквата "Св. Георги Победоносец". А на предизборната среща показаха как олицетворяват единството на нацията - той, Мустафа, родопчанинът, мюсюлманинът и тя, Искра, християнката, родена в София.

15. Мадан - Минната столица на Родопите

Там, където е най-голямото ни природно богатство, Мустафа Карадайъ постави темата за дълга пред Отечеството. Част от него е ролята на президента да задава посоката. А днес тя е модерните демокрации на модерния свят, каза Карадайъ. И обяви: Днес на мода е единството!

16. Девин - Зелената столица на България

Всяка нация има своята свещена планина, нашата е Родопите. Властта обаче така и не сложи родопските общини в приоритетите си.Затова и най-силните послания за идентичността, заедността и просперитета на нацията бяха изказани от кандидат-президентската двойка на ДПС именно в свещената планина. Но и още нещо. Мустафа Карадайъ обяви, че ако стане президент ще инициира създаването на стратегия за развитие на Родопите. Защото освен че могат да са двигател на икономиката, планината пази българския код.

17. Белица - Столицата на заедността

Там, където се срещат Рила, Пирин и Родопите, в чудната Белица, философията на заедността днес се усеща най-силно. Малък град, развиващ се по големите европейски стандарти. Пример за областта и държавата. Затова и точно там Мустафа Карадайъ формулира българската мечта: Заедно ние можем да направим нашата Родина България по-добро място за живеене.

Какво ще се случи на 14 ноември, решава избирателят. Но след изминалите 30 дни вече е ясно - моралният и политически победител в надпреварата за президент вече се казва Мустафа Карадайъ. Защото зададе цел и посока на страната, която независимо кой е стопанин на "Дондуков" 2, България трябва да следва. За да излезем от цикъла на кризите, за да има просперитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай