Кампанията тръгна! Министър на Радев изригна срещу ГЕРБ

Велислав Минев иска да гони ГЕРБ от централата. Хората на Борисов му отговориха светкавично

Кампанията тръгна! Министър на Радев изригна срещу ГЕРБ | StandartNews.com

 

Мощен скандал даде началото на предизборната битка за президент между сегашния държавен глава и партията на Бойко Борисов. Това се случва ден преди да бъде представен инициативния комитет за издигането на Радев за втори мандат и в навечерието на оповестяването на кандидатурата на ГЕРБ, която ще е основен противник на действащия президент.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков хвърли бомбата в ефира на Би Ти Ви като заяви, че възнамерява да изгони ГЕРБ от централата й в НДК. Той обяви това като „настойчива молба“ и я аргументира с факта, че Националният дворец на културата е в отчайващо финансово състояние. Според него това било заради лошото управление на бившите управляващи, а сега той е решил да спасява културната институция.

Искам си наема, каза Минеков.

Даде и втори аргумент, а именно, че „ГЕРБ е превзела със сила двата етажа“ на административната сграда. Малко по-късно обаче призна, че Министерството на културата няма правомощия по отношение на помещенията, защото те от години са собственост на Областната управа на София.

Министърът на културата разказа, че това е станало по време, когато бившият правосъден министър Данаил Кирилов е бил областен управител. „Тогава той обявява двата етажа като отпаднала полза и ги дава като своеобразно дарение на партията на Борисов“, казва министърът.

Той е категоричен, че иска партията да си намери някъде другаде имот, защото „тези помещения за мен са част от НДК“.

Реакцията на ГЕРБ очаквано не закъсня. Хората на Борисов светкавично излязоха с позиция, в която потвърдиха, че двата етажа – 16-ти и 17-ти на НДК, не са собственост на Министерството на културата от 2010 година, а тогава не е имало забавяне на наеми.

Припомнят, че тази собственост е предоставена на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии, като през 2010 година е сключен с областната управа договор за наем. Оттогава стриктно си плащат сумите.

Съгласно Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г. всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност, пишат още от ГЕРБ.

Има ли шанс Минеков да изгони ГЕРБ от централата?

Поне от правна гледна точка, едва ли. Минеков няма право, няма договор с ГЕРБ. Разбира се, съществува хипотеза новият областен управител на София да намери някаква неизрядност по отношение на наемния договор и да го прекрати, но едва ли юристите на ГЕРБ са отървали ситуацията и ще го допуснат. Все пак става дума за кабинета на Борисов.

Въпреки че Минеков отрече категорично, по всичко личи, че скандалът е предизборен. Нещо повече – търсен.

В него ще излизат на преден план не правни, а морални категории. Минеков вече даде тон в тази посока като попита журналистката от Би Ти Ви защо частната телевизия чинно си плаща наема, а ГЕРБ - не. Затова и фокуса върху използване от ГЕРБ на офис в най-скъпата част на центъра на София и то без да носи ползи за НДК безспорно ще закове вниманието на всички протестиращи срещу бившите управляващи. Много вероятно е оттук нататък поведението на Минеков да бъде: „може да е законно, но морално ли е“.

ГЕРБ обаче нямат никакво намерение да изостават в моралния аспект на казуса.  И този пример им идва дюшеш, за да се усъмнят за пореден път в почтеността както на служебния кабинет, така и на самия президент. Както и да усилят темата за репресиите на новата власт.

Три въпроса зададоха те в края на позицията си, но не към Минеков, а към президента: Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си? С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет? Г-н Радев, почтено ли е?

Радев и Минеков решиха да открият кампанията с удар по най-болната тема за Борисов и партията му – евтините апартаменти.

ГЕРБ пое хвърлената ръкавица с изстрел по най-милото на сегашния президент – почтеността.

Кампанията тръгна. Потвърди прогнозите, мътна и кална ще е.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай