Как да накажеш ГЕРБ, без да докараш БСП на власт

Има и такъв парадоксален прочит на евровота, казва изпълнителният директор на Галъп интернешънал Първан Симеонов

Как да накажеш ГЕРБ,  без да докараш БСП на власт | StandartNews.com

Двата скандала - с евтините жилища на властта, който стана нарицателен като апартаментгейт, и къщите за гости, безспорно накърниха доверието у цялата политическа класа, но най-силно го отнесоха управляващите от ГЕРБ, записаха се по-скоро на тяхната сметка. На всичкото отгоре чорапът продължава да се разплита, през тази седмица скандалът "взе" главата и на министъра на земеделието Румен Порожанов. Двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, реагираха, както се казва по учебник на скандалите. Борисов се опита да направи от дефекта - ефект, нормално. Мина в контранастъпление, тръгна той да ги маха. Затова и сега го питат: "Този или онзи защо не го махаш?..." Иззе и инициативата от "грешния" Цветанов, старае се той да води предизборната кампания, макар че преди това се кълнеше, че ще "гледа като премиер да не участва, ще забрани и на министрите..." БСП пък като че ли разбраха, че когато бързат да атакуват ГЕРБ грешат, защото предизвикват моментален отпор и спасително обяснение от опонентите. Социалистите, така да се каже, се снишиха и поне засега това се оказва печеливша стратегия. На предишните парламентарни избори, ако си припомним, буквално в последната седмица БСП пак поведе, но малко пресоли манджата и ГЕРБ пресече пръв финалната права. Сега социалистите оставиха извънпарламентарната опозиция да си свърши работата, а те да се греят на огъня. Атаката, скандалите този път излязоха от медии, ако сме точни, на които либерални хора у нас се доверяват и ги четат.

Галъп интернешънал прави проучвания всеки месец, за да мери "политическата" температура и да отчита интересни, злободневни неща. И в момента сме на терен, но резултати още не са известни и не можем да кажем дали вече БСП наистина води на ГЕРБ с отчетлива разлика от 2-3% в резултат на скандалите.

Двете основни политически сили имат своя твърд електорат, изграден в годините, но все пак ГЕРБ все още има малко по-широка периферия. И в това е голямата надежда на Борисов. Тези вече стряскащи данни, оглесени от някои агенции в последните седмици, да подействат като опомняне на твърдия електорат и мобилизиране на широката периферия, които виждайки, че могат да загубят изборите да излезат и да гласуват за ГЕРБ. Борисов се опитва ей това да постигне сега, като, разбира се, избегне своята грешка отпреди 3 години на президентските избори. Помним тогава той каза, "ако не предпочетете моя кандидат, аз ще си ходя". Този път казва, "ще стоя, каквото и да става". И това е новост, много любопитно изявление

Има резон в прогнозата на някои колеги, че пенсионерите, които са си повече вкъщи, могат да решат кой ще бъде победител на евроизборите. Вярно, че те ще се проведат в последния от трите почивни дни след 24 май, а младите, по-мобилни избиратели, които са на ГЕРБ, едва ли ще искат да провалят уикенд-почивката си дори и за нещо толкова важно като изборите за Европарламент. От друга страна пък традиционно електоратът на БСП не изглежда чак толкова заинтересован от евроизборите. Така че и двете посоки на разсъждения според мен са верни. Факт е също, че избирателите на левицата са по-мобилизирани, по-мобилизируеми, както се казва "винаги готови". Но пък от друга страна ГЕРБ може да се възползва от по-голямата си периферия, от по-големия си резерв.

Имам чувството, че ако някой е искал да накаже ГЕРБ като пусне бюлетината на БСП, протестно, наказателно да гласува, той би се побоял от известната непридвидимост, непредсказуемост, която една победа на БСП носи. Посвикнахме 10-ина години ГЕРБ да управлява, за мнозина идването на власт на БСП ще е много рязко движение. Спомените от последното им управление не са кой знае колко далечни. Отделно оттова идва и топлия сезон. Съмнявам се , че дори от тази "климатична" гледна точка на мнозина им се иска да правят резки обрати. Точно на този фон извлението на Борисов "Аз ще стоя, спокойно..." донякъде улеснява наказателното гласуване в полза на БСП. Така хем ще бъде наказан Борисов, хем няма да има резки движения. Предния път на президентските избори Борисов ни втвърди като каза, че "ако не изберете моя човек, ще си ходя" и някакви хора излязоха, гласуваха и на практика го махнаха. Сега пък казва "ще стоя", но пък по тоя начин прави гласуването за БСП малко по-лесно. Защото човек може да излезе и спокойно да накаже ГЕРБ, без да се опасява, че БСП ще дойде на власт. Казвам го, разбира с усмивка, това е шега, но има и такъв прочит на евровота, парадоксален.

Включването на доскорошния началник на президентския кабинет Иво Христов според мен е хитра стъпка, защото привнася от авторитета на държавния глава, той има по принцип по-висок рейтинг от БСП. Атаките срещу президента, че "не е обединител на нацията", че "демаскира пристрастието си", в този случай са въпрос на политическа поляризация. Едните ще кажат "той не е президент на всички българи". От другата страна пък ще им отвърнат "нали затово беше избран, като протест срещу вас..." Тука за нямам мнение като анализатор, това са си чисто политически престрелки, двубой и който надделее.

Дори 10 дни преди изборите е много рано е да кажем 3 плюс колко ще влезат в бъдещия Европарламент, защото много неща се случват за първи път. За първи път имаме Борисов, който сам си прави кампанията. За първи първи имаме избори, които показват някакво огорчение на Борисов от Цветанов. За първи път чуваме Борисов да казва "аз няма да си ходя...". За първи път имаме толкова мобилизирана БСП, 2009 и 2014-та година бяха много тежки за социалистите. Честно казано тези евроизбори за първи път имат някакво значение за Европа. А България, нашите политически процеси са представителна извадка за Европа, много си приличат нещата.

При по-ниска избирателна активност формулата 3 плюс би мога да стане факт, част от по-малките се надяват на това да прескочат изборната бариера. От тази гледна точка най-реални ми изглеждат шансовете на ВМРО и Ангел Джамбзки. Колеги от социологическа агенция дори им дадоха 6%, което означава, че Джамбазки отново ще е евродепутат.

Записа Матей Бонев


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай