Средновековната перла на Пловдив

Уникалните мозайки на Базиликата - в ЮНЕСКО

Средновековната перла на Пловдив | StandartNews.com
  • Уникалните мозайки на Базиликата - в ЮНЕСКО

Епископската базилика на Филипопол се намира в близост до Централния площад на Пловдив и католическата катедрала "Св. Лудвиг". 

ВИЖ ОЩЕ: Моят град! 17 неща, които не знаем за Пловдив

Има уникална архитектура и респектиращи размери. А внушителните й над 2000 кв. м мозайки я правят визитната картичка на Пловдив

Построена е през IV век върху развалините на антична сграда от IннI-III в. сл. Хр. Строителството е започнало по времето на Константин Велики - първият християнски римски император. 

Това е най-ранният християнски храм във Филипопол, построен с протекциите на императорската администрация. Тя е императорска, товае ясно от мозайките, покриващи пода на огромното пространство.

Била е разрушена в резултат на силно земетресение, а през Х-ХII в. на мястото се появява голям християнски некропол с гробищна църква, украсена с изящни стенописи.

Едно от впечатляващите неща е преддверието, където има фантастична мозайка - паун с разперени криле. В този езически храм е имало и воден басейн

Днес, близо 40 години след случайното й откриване през 1982-ра година, мястото е напълно реставрирано, открити са около 2000 кв. м мозайки в два пласта от IV и V век. 

Пливдив кандидатства мозайките да влязат в индикативния списък на ЮНЕСКО 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай