Празник на българската култура в Париж за юбилея на Борис Христов

Празник на българската култура в Париж за юбилея на Борис Христов | StandartNews.com

Стара Загора. „Неговата молитва „Многая лета" на фона на песента на камбаните на катедралния храм „Александър Невски", представляват един национален химн, който пробужда в сърцата на всички българи едно дълбоко чувство на идентичност и единство – една културна референция, която споделяме в семейството и която ни дава усещането за дом, дори далеч от България". Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в приветствието си на гала концертът по повод на 100-годишнината от рождението на Борис Христов в Париж във вторник.

Културното събитие не само за българската диаспора във френската столица бе под патронажа на шефката на световната културна организация. Бокова получи юбилейния златен медал „100 години Борис Христов" на Министерството на културата за нейния принос в утвърждаването на българската култура по света.

Публиката топло приветства изпълненията на хора и оркестърът на Старозагорската опера под диригенството на Диан Чобанов и на солистите Милена Георгиева, Елена Баръмова, Борис Тасков, Васил Слипак и Добромир Момеков. Те изпълниха арии и дуети от популярни опери на Моцарт, Пучини, Верди, Росини и Бизе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай