Лошото момче на органа свири с ръце и крака в НДК

Виртуозният изпълнител зад уникалния си дигитален орган

Лошото момче на органа свири с ръце и крака в НДК | StandartNews.com

Виртуозът остана на сцената за селфита и уроци по музика

Публиката в зала номер едно накара Камерън Карпентър да се върне на сцената за два биса

Родните меломани присъстваха на нещо уникално в НДК снощи. За първи път те чуха на живо най-съвременния орган, с който 32-годишният Камерън Карпентър прави революция в музиката през последните две години. Облечен в черни дънки и тениска, прилягащи на пънкарската му прическа, той се появи малко след 20 часа на сцената в зала номер едно. После седна с гръб към публиката - срещу близо двутонния, единствен по рода си преносим орган с двойно повече клавиши от обикновените. И започна гръмовният му спектакъл, който той е нарекъл на новия си албум "Всичко е суета". Трудно е да се каже дали прочутият американец свиреше повече с ръце или с крака върху дигиталния инструмент, конструиран от него в продължение на 10 години. "Той буквално танцува върху клавишите. Това е музикант от свeтовна класа, гениален е, рядко се вижда подобно шоу", бяха някои от коментарите на очарованите зрители. Виртуозът, наричан Паганини на органа, омагьоса феновете с огромната си енергия и необикновени умения да интерпретира Бах, Шуман, Шуберт и Рахманинов - класиката като забавление.

Още след първото изпълнение Камерън поздрави хората, благодари за топлото посрещане, на което бе свидетел още с кацането на летище София. После се зарече, че му се случва за първи път по света, което, разбира се, надали е така. Естественото му и непринудено поведение спечели още повече залата и тя го аплодираше бурно след всяка пиеса. След близо 40-минутно свирене и танцуване по клавишите и 10 минутна пауза, единственият номиниран за "Грами" органист се върна за втората част. Тогава чухме и някои от собствените му композиции - закачливи, дръзки, дори агресивни на моменти. Лошото момче показа изключителните възможности на дигиталния орган, разположен върху цялата сцена, за което са били необходими няколко часа и четирима специалисти. Заредиха се поредни аплодисменти и "браво". След финала ценителите не искаха да се разделят с момчето-чудо, "стъпило" върху клавишите от 4-годишно. Последваха два биса - което също е изключение. Камерън никога не се връща повторно на сцената, твърдят информираните. Жестът бил специално за българската публика, която действително го изненада със своето обожание.

След края на шоуто, 10-те щастливци, участвали в томболата на НДК от ХХ Салон на изкуствата, които спечелиха среща зад сцената с Карпентър, си направиха снимки за спомен. Въпреки изтощителния лайв виртуозният изпълнител намери сили да обърне внимание на всички. Дори лично показа на ученичка по музика как се свири на дигиталния орган. "Чувствам се прекрасно в България и съм много развълнуван. Беше невероятно предизвикателство и удоволствие, че запознах българската публика с философията на органа и неговите възможности", каза Карпентър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай