Джордж Гарзон и негови ученици правят фурор в Града на липите

Джордж Гарзон и негови ученици правят фурор в Града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. "Тази вечер на старозагорския Джаз Форум имах невероятното удоволствие и чест да свиря с един от най-емблематичните саксофонисти на нашето време – Джордж Гарзон, заедно с Антони Дончев, Георги Дончев, Roko Ko и Симеон Щерев. Благодаря на всички за емоцията, и свободния полет на душата". Това написа един от учениците на Маестрото – Димитър Семов в социалната мрежа, малко след като утихнаха аплодисментите на зрителите на сцената на античния комплекс „Августа Траяна".

Невероятно пиршество на духа преживяха ценителите на джаза в петък вечер. „Не сме приготвили предварително нищо, всичко, което ще свирим, ще се ражда пред вас", обяви ръководителят на Биг-Бенда на БНР Антоний Дончев за кеф на гуруто на импровизацията, както наричат по цял свят Гарзон. И неговият саксофон – ту с шепот, ту с вик, ни поведе в нощта.

Много от парчетата, които изпълни учителят от прочутия „Бъркли колидж", бяха написани от неговите български ученици, които днес диктуват модата в българския джаз – Петър Славов, Георги Дончев, Росен Захариев. В последния си диск Гарзон е включил две парчета от младия старозагорски пианист и композитор Пламен Карадонев, който живее и твори отвъд океана.

Джазовият пир продължи и след концерта, на джемсешъна в култовата кръчма „При кмета". Тук Джордж Гарзон и неговият партньор - френският саксофонист Лионел Мартен, спретнаха невероятно шоу. „Те не свирят, те пишат музика пред очите и ушите ни", казаха с благодарност колеги и ценитела на тази музика за душата.

Не по-малко емоции ще предложи и последната фестивална вечер в събота. Акцентите в нея представянето на секстета на Милчо Левиев, и заключителния концерт на фестивалното комбо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай