Неделя,

Анжела Тошева свири в зала "България"

От: Администратор -
Анжела Тошева свири в зала "България"
A
A
A

Две от най-знаковите произведения на Бетовен, към които никой не може да остане безразличен - увертюра "Кориолан" и Симфония номер 7 - ще звучат в зала "България" на 19 ноември от 19 часа. В четирикратния оскаров филм "Речта на краля" именно "Траурният марш" от симфонията гръмва в един от най-силните и стъписващи моменти, в които драматизмът на музиката смразява. Самият Бетовен я смята за най-добрата в кариерата си. Карл Мария фон Вебер твърди за творбата: "Екстравагантността на гения достигна своята връхна точка. Сега вече Бетовен е напълно узрял за лудницата". При първото изпълнение на симфонията участват Йохан Непомук Хумел и Антонио Салиери като втори диригент.

"Непостижимо прекрасна", ще каже за нея Михаил Глинка. Всеки средностатистически меломан пък познава поне две теми от увертюрата "Кориолан". На пианото е Анжела Тошева - една от най-виртуозните и интересни изпълнителки в България и Европа, която обожава най-трудните и най-авангардните произведения, композитори и автори, тъй като тя е и издател. Тошева ще свири и едно от най-интересните произведения на любимия си Бела Барток - концерт за пиано и оркестър номер две, който не е звучал у нас повече от четири десетилетия, след като за първи път е изпълнен от Антон Диков и Софийска филхармония под диригентството на Константин Илиев на 31 януари 1968 г. Неговата харизматична трудност е отказвала не един пианист. Анжела обаче е известна и призната в интерпретацията на Барток у нас, в Унгария и чужбина. Преодоляването на толкова монументален шедьовър в музиката на ХХ век не се случва често - и присъствието му в афиша на Софийска филхармония вдига летвата още по-високо. Диригент е Золтан Бойки, който трупа червени точки из Европа, а през тази година се прочу и с проекта "Виртуози", който има за цел да подкрепя млади класически музиканти.

Концертът е посветен на годишнината от унгарските събития. В дните на революцията музиката на Бетовен, звучала по Унгарското национално радио, е била символ на протеста.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички