Тунелът който свързва Любовище със света

Атракция близо до Мелник

Тунелът който свързва Любовище със света | StandartNews.com

Любовище е малко планинско село в югозападна България, което се намира на 7,5 км от Мелник. Село Любовище е разположено на място с живописна природа, което го превръща в притегателно място за туристи от страната и чужбина. Характерни черти от релефа на региона са пясъчните мелове, чиято структова е изключително ронлива.

Селцето разказва забравени истории от миналото на всеки посетител и впечатлява с изумителната си природа. Любопитен факт за село Любовище е, че жителите му са едва 20. В самото село преобладава спокойна и старинна атмосфера, която се постига от стари глинени къщи на жителите. Може би най-интересният факт за селото е, че е единственият път водещ към него е през 40-метров пясъчен хотел в слабо споен пясъчник, който се е превърнал в символ на селото.

И това не е просто обикновен тунел, а е тунел минаващ през пясъчна пирамида, който е ръчно направен от жителите на селото през 1961-та година. Тогава жителите поискали от общината да изгради тунел, който да свързва селото им с близкото село Рожен и главните пътища около него.

Причината за това била, че Любовище е заобградено от пясъчно-глинести мелове, през които нямало път, а другата опция за жителите бил само един труден и заобиколен път. Но общината се бавела с отговора и жителите взели решение сами да си изградят път.

С помощта на кирки и лопати те издълбали тунел в един от ронливите пясъчни мелове без да разчитат на никаква техника. Тунелът бил напълно завършен в периода от една година.

Легената за името на малкото планинско селце е свързано всъщност с романтична история. В миналото селото било голямо и се състояло от две махали-горна и долна. В горната махала живеела мома с името Люба, а в долната живеела момък.

Двамата били влюбени и девойката често слизала по главния път на селото надолу към дома на своя любим и всеки път когато минавала по улицата да се види с него всички, които гледали към улицата през прозорците и от дворовете на домовете си казвали “Люба, вижте!”. Съответно от този израз произлиза и името на красивото село.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Боби
преди 5 месеца

Четете си писаниците преди да ги публикувате. Какво е "структова",какво е "пясъчен хотел", къде видяхте глинени къщи?

Откажи