Омагьосаната сватба и пирамидите до Кърджали

Каменната сватба се намира край село Зимзелен

Омагьосаната сватба и пирамидите до Кърджали | StandartNews.com

Кърджалийските пирамиди са скални образувания, разположени на групи в източните Родопи между селата Зимзелен и Повет. Височината им стига до 9-10 метра.

Образувани са от вулканична пепел на дъното на море, което преди 50 млн. години се разстилало на мястото на днешните Източни Родопи. Когато водата се отдръпнала, скалните форми започнали да ерозират под силата на слънцето, дъжда и вятъра.

Могат да се видят най-различни причудливи форми. Някои от тях имат форма на скални гъби, под короната на които човек може да намери сигурна защита от дъжда и палещото слънце. Други са с формата на хора и ги наричат Каменната сватба.

Легендата. Навремето живеел въглищар, който имал 4 красиви дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Щом главатарят ги доближил, те  започнали да хвърлят по него дървета и камъни. Конят му се изплашил, а ездачът паднал на земята и  размахал ятагана. Отсякъл главите им, а те се превърнали в каменни гъби, а той - в черна скала. И днес наричат самотната скала Каратепе.

Скалите, които наподобяват гигантски гъби, са с розови на цвят пънчета и зеленикави шапчици. Те се намират край село Бели пласт на пътя, който свързва Хасково и Кърджали. Височината им достига до 2,5 - 3 метра.

Каменната сватба се намира край село Зимзелен. С известно въображение в тази скална форма се различат фигури на хора. Според легендата сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог, защото свекърът го ядосал с нечестивите си помисли към младата булка.

Разликите в цветовете се дължат на различния химически състав на отделните скални форми - някои от тях са по-богати на метални оксиди от други.

Филмът "Козелът" по едноименната новела на Йордан Радичков е сниман на "Каменната сватба". В главните роли участват Иван Бърнев и американката Анджела Родел.

Спектакъл събира хиляди около "Каменната сватба" преди 10 години, когато се изигра под  открито небе спектакълът "Самодивска сватба", съпроводен със светлинни и звукови ефекти.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай