Неделя,

Зона "Загоре" посреща първия си инвеститор

От: Павел Кръстев -
160
Зона "Загоре" посреща първия си инвеститор
A
A
A
  • Започва изграждане на инфраструктурата на първата в България индустриална зона от европейски тип
  • „Си Би Ес“ кандидатства за логистична база и магазин, компании в здравната система и в производството също проявяват интерес

В Стара Загора е факт първата индустриална зона от нов модерен европейски тип. Тя ще отговаря на високите изисквания на инвеститорите, както с предварително изградена техническа инфраструктура (газ, електричество, канализация, ВиК и телекомуникации) до всеки терен, така и с възможността да се изграждат самостоятелно необходимите съоръжения. Предимство е и комуникативността на терена, който предостави общината - пресичат се три транспортни коридора, линии на градския транспорт, обезпечено е електрозахранването и водоснабдяването. Активно в Стара Загора през изминалите 8 години се работи в посока за облекчаване на бизнеса откъм административна тежест, както и създаване на стабилна финансова политика, която гарантира спокойствие и за бизнеса. Това, че Общината е давана за пример в това отношение се забелязва. Два пъти кредитната агенция

„Standard & Poor’s“ повишава рейтинга на Стара Загора

„Екипът на кмета Живко Тодоров се постара да извърви по най-добрия начин пътя към работеща индустриална зона, даваща работни места с висока добавена стойност, за което им благодаря. Това, което привлича инвеститорите, е развитието на града, динамиката в него. Подобренията за инфраструктурата, за модернизирането на детските и учебни бази. Разбира се, политика на общината е и да подпомага бизнеса с по-ниски данъчни ставки, което също е в огромен плюс за производствата“, уточнява изпълнителният директор на „Загоре“ Радослав Танев.  
От ръководството на „Индустриална зона Загоре“ АД очакват до десетина дни да бъде сключен и договор с изпълнител за строителството на инфраструктурата. Ако няма нещо, което да предизвика забавяне – като обжалвания по обществената поръчка, то е твърде възможно строителните дейности да започнат още в края на октомври. Заложеният срок за изпълнение е 270 дни, т.е. в края на пролетта - началото на лятото догодина, реално инфраструктурата на зона „Загоре“ ще е изцяло готова.
Благодарение на синхронната и добре обмислена дейност на местната и държавната власт, Индустриална зона „Загоре“ вече посреща първия си инвеститор. „Стартирана е процедурата и предстои Общо събрание на акционерите. След това - избор на дата за конкурс, около началото на ноември.

Входирано е първото инвестиционно намерение

Съгласно изискванията е свикан Съвет на директорите, за да разгледа предложението. Процедурата е задействана и в Търговския регистър - по закон трябва да изминат 30 работни дни, преди да се свика извънредно Общо събрание, което да реши дали при тези условия е съгласно да продаде конкретния имот на този инвеститор, т.е., да разреши пускането на конкурс. Общото събрание е между Община Стара Загора и Национална компания „Индустриални зони“. Като собственици, те излъчват свой представител и определят как той гласува. Това очакваме да се случи през ноември“, казва Танев. Той уточнява, че на конкурса за продажбата на конкретния парцел, който ще е публичен, могат да се явят, съответно и да спечелят, и други фирми. Първият инвеститор, декларирал официално интерес към „Загоре“ е старозагорска фирма, добре позната на гражданите – „Си Би Ес“. „Съгласно предоставения бизнес план, на площ от 12 000 м2 тя планира да създаде логистична база, заедно с магазин. „Си Би Ес“ е сериозно развиваща се на пазара през последните години както в града, така и извън Стара Загора с магазини в Раднево, Казанлък, Чирпан и Нова Загора. Това е една от местните компании, които се развиват много добре. За мен е много положителен сигнал, че местна фирма решава да направи своята инвестиция в нашата Индустриална зона. Разбира се, ние водим разговори и с други фирми - с две от тях сме в сравнително напреднали преговори. Има детайли, които трябва да изчистим, след което те също ще входират официално своите инвестиционни намерения и ще задвижим същата процедура. И двете са български компании - в сферата на здравната система и на производството. Едната е с международно участие“, обобщава Танев.
Категоричен е, че като цена-качество това, което „Загоре“ предлага, е

най-доброто на пазара в момента

„Продаваме чрез конкурс, защото поставяме условия“, уточнява той. „Това не е обикновен търг, на който да се явят участници и само заради по-високата цена някой да спечели. Системата е точкова. Важно е какъв брой работни места ще бъдат заети, инвеститорът поема ангажимент да ги поддържа в срок от 7 години. Може да се увеличават, но не и да се намалят. Ако евентуално се наложи да бъдат намалени, примерно, поради внедряване на нова машина, това трябва да е с изрично наше съгласие. Инвеститорът поема ангажимент 7 години да не сменя предназначението на земята, както и 8 месеца след закупуването на терена да започне реализацията на своята инвестиция“, обяснява изпълнителният директор.
 


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички