Здравко Димитров готви визия за Пловдив с 20 г. напред

Кандидатът на ГЕРБ иска градът да има стратегия за своето развитие, постигната с обществен консенсус

Здравко Димитров готви визия за Пловдив с 20 г. напред | StandartNews.com
  • Кандидатът на ГЕРБ иска градът да има стратегия за своето развитие, постигната с обществен консенсус

Визия за Пловдив за следващите 15-20 години, а не само за предстоящия кметски мандат. Тази амбициозна цел си постави кандидатът на ГЕРБ за кмет Здравко Димитров по време на предизборната кампания. И даде дума да събере след вота на една маса основните си опоненти, за да обсъдят кои са най-важните стратегически въпроси за Пловдив, които трябва да получат своя отговор, без да се робува на партийни интереси и схеми. „След като всички предлагат идеи как нашият град да стане по-проспериращ, нека се съберем и ги обсъдим”, предлага досегашният областен управител.
Той застана зад идеята си на всички предизборни дебати, в които настояваше да се търси конструктивното в тезите на опонентите, а не да се изпада в лични нападки.
„Да видим какъв Пловдив искаме да имаме в перспектива, а който и да е на власт след време, да следва тази визия ! Всичко друго е работа на парче!“, твърди Димитров.
Със сигурност сред най-важните теми в дългосрочната визия за Пловдив е как градът да се разшири, защото сега той е затворен от табела до табела.
„Градът е център на най-бързо развиващата се икономическа зона в България и продължава да привлича инвестиции. Темповете са толкова високи, че той скоро ще се задуши от хора, коли и презастрояване. Пловдив не е планиран да поеме толкова много население като пътна, ВиК и всякакъв вид инфраструктура. Ако не искаме градът да загуби своята привлекателност, е необходимо да се предприемат спешни мерки”, предупреждава Димитров.

Проблемите с трафика, мръсния въздух и питейната вода също са сред приоритетите

за които трябва да се търси консенсус между политическите сили под тепетата.
Димитров е наясно и с формулата как да бъдат намерени оптималните решения.
„Искам пловдивчани да се чувстват включени в развитието на града, да се чува мнението им. Повече няма да има еднолични решения. Аз съм отборен играч, не само защото така съм научен от баскетбола. Първо експертите ще подготвят варианти. После обществото трябва да ги види, следва да има обсъждания и обществена подкрепа.
Аз няма да управлявам на инат и напук, мисля че вече съм го доказал. Един кмет и едно управление са добри, ако имат широка подкрепа. Не може да се управлява срещу волята на хората. Работата на кмета е да чува позициите на гражданите, на бизнеса и на експертите. От мен можете да очаквате диалогичен кмет, който да се вслушва в гилдиите и в обществото. Ще провеждаме дискусии по всички важни за Пловдив въпроси. Важно е винаги да усещаме пулса на града. Обмислям провеждането на обществени консултации, допитвания близки до референдумите, ако пловдивчани одобрят идеята”, обяснява Здравко Димитров.
За него е важно какво мислят за Пловдив и хората, които са неговото бъдеще. Тази седмица той имаше среща с бъдещия Алианс на младите и успелите, в който ще се включат представители на младежките неправителствени организации и гилдиите. Той ще бъде създаден след встъпването в длъжност на новия кмет.
„Младите са креативни и от тях идват страхотни идеи, затова с удоволствие бих работил с тях по всички теми на града“, заяви Димитров.
Всъщност той вече е доказал, че

може да намира консенсуса за трудните решения

Правил го е и като районен кмет, и като областен управител.
„Когато има проблем не търся начин да го отложа, а го решавам. Това е моят стил на работа, който искам да наложа в общината”, обяснява Димитров.
За много от важните проекти, които предстоят в Пловдив, той има лично участие и поглед като губернатор, особено в транспортната инфраструктура.
Димитров участва активно и в подготовката на проекта „Въча“, който ще снабди града с качествена и евтина питейна вода от Родопите.
Кандидатът на ГЕРБ е наясно с първите неща, които ще направи, ако пловдивчани му поверят да управлява града.
„Ще въведа открито управление на общината, което да е удобно на бизнеса и хората. Ще въведем повече електронни услуги. За целта е необходимо свържем масивите на отделните институции, за да не се налага хората да обикалят с цели чанти с документи от гише на гише”, казва Димитров.
Той вече обяви голямата си амбиция като кмет. За 4 години Пловдив трябва да достигне София по доходи, но и да стане по-удобен град за живеене от столицата.
Знае и как да го постигне: като обедини усилията на хората, които са цветът на Пловдив, независимо от партийните окраски.
Трудна мисия, с която обаче Здравко Димитров може да се справи. Най-вече, защото пловдивчани му вярват. Показват го и последните социологически проучвания, според които доверието към него расте.

  • Борисов обеща помощ за Околовръстното и летището

Какво съм започнал да строя със Здравко Димитров, винаги го завършваме успешно, напомня често премиерът

Азбучна истина е, че един град просперира най-много, когато местният управник работа добре с правителството. Това означава не само повече субсидии, но и готовност на държавата да се ангажира със значимите проблеми, за които местната власт няма правомощия и сили да се справи. С очаквания избор на Здравко Димитров за кмет на Пловдив градът под тепетата ще може да разчита на пълната подкрепа от премиера.
Това стана ясно и при последното посещение на Борисов в Пловдив.
Изграждане на околовръстно шосе на града и кръговото кръстовище при връзката между него и пътя Пловдив - Асеновград, обеща премиерът преди да открие новия завод за авточасти на турската компания "Одело Фарба България" в индустриалната зона „Капсида“ край Куклен.
„Ако всичко върви по план, се очертава тази година да имаме около 2 млрд. излишък. Част от парите ще бъдат заделени за важната инфраструктура в Пловдив, за да може вашите камиони с готова продукция бързо да достигат до съответните дестинации”, заяви премиерът пред собствениците на турската фирма.
Дълго чаканото Околовръстно шосе трябва да реши голяма част от проблемите с натоварения трафик в Пловдив, който се превърна в кошмар за жителите и гостите на града.
Борисов вече няколко пъти показа, че има пълно доверие за важните проекти, когато за тях отговаря досегашният губернатор и настоящ кандидат на ГЕРБ за кмет.
„Каквото съм започнал да строя със Здравко Димитров, винаги го завършваме успешно”, казва по този повод Борисов.
През август премиерът дори дойде и поздрави Димитров за разширението на "Асеновградско шосе". За 10-километровата отсечка държавата отпусна 25 млн. лева. Контролът по изграждането й Борисов беше възложил лично на областния управител. За да е сигурен, че всичко ще бъде наред като качество и срок на изпълнението.
При посещението във вторник на Борисов в Пловдив стана ясно, че той има големи планове и за летището.
"При този видим икономически подем не може пловдивското летище да остане така малко встрани, занемарено. И мисля, че Балканите имат нужда от един голям хранителен хъб, от който да идват и да си изнасят стоки. Виждате колко завода се направиха, може в един момент да се окаже, че със самолет по- евтино ще се доставят стоки, отколкото с тирове", загатна за новата си идея Борисов.
И обясни, че вече се работи усилено по темата за съдбата на аеропорта до Крумово, като до две седмици трябва да има яснота за неговото бъдеще.
"Продукцията в момента се качва на камиони, а много ми се иска това летище да стане един балкански хранителен хъб и това ще го направим, ще видите", увери Борисов.
Обещанието му е поредното потвърждение, че
при очаквания избор на Здравко Димитров за кмет Пловдив ще получи голямо рамо от правителството за някои от най-важните си проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай