Ще има ли флирт на десните с “малкото, русото”?

Както винаги най-интересната надпревара бе в София

Ще има ли флирт на десните с “малкото, русото”? | StandartNews.com

Провелият се тази неделя първи тур на местните избори показа, че в политиката няма нищо сигурно, независимо от това, което твърди тясно свързаната с нея социология. Гласоподавателите опровергаха всички проучвания на общественото мнение и, с изключение на някои основни тенденции, промениха картата на страната,  използвайки нюансите на основните политически сили, при открито провокиране от страна на инициативни комитети и граждански сдружения.

Както винаги най-интересната надпревара бе в София, и макар че се случи очакваното между водещите кандидати за кмет – на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и на независимия инициативен комитет, на БСП и кой ли не още – Мая Манолова. Впрочем кандидатурата на Манолова се оказа като коледна елха, на която се накичиха безброй търсачи на силни усещания. Но в същото време в нейно лице  социалистите   видяха възможност да получат мечтан подарък години наред от Добрия старец  и то в аванс преди Коледа.

Дни преди изборите Борисов реши да използва традиционализма на българина, за да ги агитира за партията си, сравнявайки ГЕРБ с улегналата съпруга, към която мъжът винаги покорно се връща след флирт. В изборната нощ тази му задявка с електората бе шлагер  в изказванията на социолозите  по повод очаквания балотаж за София.

Големият въпрос е дали десният електорат няма да предпочете точно другата неделя флирт с “русото, малкото” полу на шега, заяви Андрей Райчев в опит да отгатне какъв ще бъде резултатът за Манолова.

Но какво всъщност се случи в София? Какво послание отправиха жителите на най-голямата като население община в България към политическите и неполитическите сили в надпреварата? Думата имат брачната двойка политология-социология.

Наистина изборните резултати затвърдиха доминацията на ГЕРБ и нейната мощ на първа политическа сила. Няма предпоставки да се говори за криза във властта, която да доведе до предсрочни избори. ГЕРБ обаче се намира във фаза на загуба на доверие в българското общество, смята социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов.

Освен на умора от властта, това може да се дължи на неспособността на партията да овладее злоупотребите с власт, което започва да ерозира подкрепата за партията. Томов нарече това „пързалката на загуба на популярност“.

„Лелеяната мечта на ГЕРБ да смачка всичко вдясно и да има пълен монопол върху дясното политическо пространство, е утопия, която няма да се случи“, коментира още Цветозар Томов.

Идва ли краят на доминацията на ГЕРБ в София?

„ГЕРБ печели убедително в София, но не печели по начина, по който печелеше изборите от 2005 година насам. И ако навреме партията не си даде сметка какви процеси се развиват в столицата, за да се стигне до там (като калкулира и обстоятелството, че трите други кандидатури, които получиха доста голяма подкрепа, общо вземат над 50 на сто от гласовете на софиянци, а и трите водеха остро критична кампания спрямо управлението на София), ако това не се случи, мисля, че това ще бъде последната победа на ГЕРБ в София“, предупреди социологът.

Според Цветозар Томов, концепцията на ГЕРБ за кампанията е пренебрегнала основен опонент в лицето на десните кандидати, за сметка на един "по-удобен, но по-слаб опонент".

Подкрепата за ГЕРБ ерозира 

Резултатите от местните избори показват, че подкрепата за ГЕРБ ерозира спрямо 2015 година, твърди политологът Даниел Смилов. По думите му доказателство за това са данните от столицата, както и ситуацията с общинските съветници на управляващите.

БСП обаче не е в достатъчно добра кондиция, за да успее да оспорва резултатите в областните градове, обясни той.

„Вярно е, че ще има повече балотажи, отколкото на миналите избори. БСП имат някакви реални шансове за определени градове като Благоевград, в Русе сигурно ще е интересно, но все пак това не е особено оптимистичен резултат от гледна точка на левицата. От втората по големина партия в България се очаква и по-сериозен отпор по отношение на мажоритарните избори в областните градове“, обясни той.

Даниел Смилов коментира още, че особено разместване на политическата карта в страната няма да има и след балотажите следващата седмица, когато традиционно и избирателната активност е по-ниска.

В столицата нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова са категорично приемливи кандидати, което ще направи битката за кметския пост не особено лесна, прогнозира политологът.

Ухажването на десния електорат започна

На Местни избори 2019 ГЕРБ получава 90 общини на първи тур, а през 2015 са били 65. Когато говорим за тежки загуби на доверие, трябва да си дадем сметка и за политическите факти, посочи депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той смята, че победата на ГЕРБ е безспорна. "В София изборите не бяха никак лесни, при положение, че имаше силни кандидати извън втория, които събраха сериозни масиви от гласове", изтъкна Тома Биков. По думите му, ще се търси разговор с избирателите на „Демократична България“.

„В крайна сметка хората, които имат десни убеждения, ще подкрепят г-жа Фандъкова, а тези, които имат леви убеждения, ще подкрепят г-жа Манолова. Независимо от това за кого са гласували на първи тур“, прогнозира Биков.

Тома Биков е на мнение, че ако Мая Манолова не е била кандидат на БСП, е щяла да бъде на трето или на четвърто място. „Извадете гласовете на БСП от нейните гласове и ще получите нейния резултат.“

България има нужда от стабилно управление и на тези местни избори, ако можем да ги смятаме за такъв индикатор, хората показаха, че не желаят предсрочни парламентарни избори, обобщи Тома Биков.

Гласуваха ли „десните“ срещу ГЕРБ?

Столицата гласува срещу ГЕРБ, категоричен е Цветозар Томов. Ако съберем гласовете на острите критици на това управление, те са над 50 на сто на първи тур, заяви още той. Шансът на Фандъкова да удържи кметския пост по думите му се крие в невъзможността на Манолова да фокусира протестния вот.

"Избирателите на "Демократична България" имат избор - между политическите си принципи, които изключват подкрепа за г-жа  Манолова и погнусата от конкуренцията на г-жа Манолова", каза той и посъветва ГЕРБ "да не разчита толкова много на избирателите на „Демократична България“, тъй като мнозина от тях вероятно ще предпочетат да отидат за гъби.

ГЕРБ се промъква в тези избори между капките, отбеляза още Цветозар Томов. „Между това, че вотът на десните избиратели, отвратени от ГЕРБ, се раздели между „Демократична България“ и „Спаси София“ и това, че се яви един трети кандидат, който взе част от този вот с политическото си говорене и той е Мая Манолова. На всичкото отгоре имаха късмета именно Мая Манолова да излезе срещу тях на балотажа“, каза Томов

Манолова ли е по-лошата алтернатива?

Извън политическите грешки, общите настроения в града сочат, че „софиянци по-скоро предпочитат Фандъкова да си ходи“, допълни Цветозар Томов. „Друг е въпросът, че няма да накажат Фандъкова чрез Мая Манолова.“

Според социолога десетте процента разлика не са непреодолима дистанция в едни избори. „Трагикомичното в ситуацията е, че в момента ГЕРБ се надяват на политическата принципност на гласоподавателите на Демократична България, които ругаха в цялата кампания. И те ще я проявят най-вероятно. Не мисля, че в обратната ситуация може да се очаква политическа принципност от тези, които подкрепят ГЕРБ“, каза Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай