Най-важно е хората да имат глас и да бъдат чути

Правим проект за превръщането Свети Кирик и Юлита в остров на изкуствата, казва кандидатът за кмет Тихомир Янакиев

Най-важно е хората да имат глас и да бъдат чути | StandartNews.com

Ще поискам пълна финансова ревизия на общината, трябва да я извадим от колапса

Правим проект за превръщането Свети Кирик и Юлита в остров на изкуствата, казва кандидатът за кмет Тихомир Янакиев

Тихомир Янакиев е кандидат за кмет на Община Созопол, номиниран и излъчен от БСП. Като банкер той винаги е бил изцяло против неразумната и разточителна финансова политика на общинската администрация, която според него ще доведе до финансов колапс.

 - Г-н Янакиев, на 27 октомври Вие като кандидат за кмет направихте пробив и променихте 12-годишното статукво. Имате солидна преднина пред опонента си от ГЕРБ с над 1000 гласа. Вашето обяснение за този успех?
- Повярвах и ми повярваха, че наистина е време за промяна. А това е едно добро начало.
Работата ми като банкер ме среща с много хора. Опознах проблемите им. Разбрах, че те искат да живеят и работят тук. Ангажиментите ми на общински съветник (три мандата) също ми помогнаха да бъда близо до ежедневието на созополчани, на  жителите на другите населени места. Виждах, че с времето денят им не става по-спокоен, а напротив.  В тях започна да пропълзява и страх от управляващите. Когато  усещаш заплаха за бизнеса си, т.е. за хляба на семейството СИ, нямаш основание за спокойствие. Най-вече това ме предизвика да се кандидатирам.
И когато по време на кампанията започнах срещите си с хората от общината, видях, че те вече не искат да се страхуват, че настойчиво очакват началото на промяна.  
Повярвах им и те ми повярваха. Сега с немалка част от тях имаме обща кауза – Созопол и просперитетът му.
- Повярваха Ви и Вашите доскорошни опоненти от четири политически формации? Очаквахте ли  това обединение на леви и десни идеи?
- В случая няма леви и десни идеи. Има една кауза, която ни обедини – възраждането на Созопол и духа му – знаещия, можещия, предприемчивия, свободния …
С  Георги Пинелов от ПП „МИР”,  Костадин Мархолев от ВМРО, Яна Николова от „Движение 21” и Станчо Стойчев от „Демократична България”, както и с техните съмишленици, нарекохме неформалното ни съдружие Коалиция на промяната. Промяната е ключовата дума.
Хората, които ни подкрепиха на първия тур, ни задължиха да бъдем заедно, за да успеем да изберем правилния курс на кораба, наречен Созопол.
- Пробив направиха и кандидатите на „БСП за България” за общински съветници...
- Да. Вече ще имаме седем представители в Общинския съвет. При трима досега. Те успяха първо, защото и те повярваха в необходимостта от промяна. Второ, защото са хора  реализирали се, т.е  знаят как се преодоляват трудностите. Имат решения.
- Как определяте програмата на „БСП за България”? Амбициозна?
- По-скоро прагматична. В нея не сме посочили просто приоритети. Записани ясни мерки с ясно финансиране. Знаете, надявам се, че община Созопол работи почти половин година при финансови ограничения. Министерството на финансите наложи оздравителен финансов план. На наследника на Рейзи ще му е трудно. Затова ние не обещаваме грандиозни проекти, но имаме решения за преодоляване на проблемите във всички сфери, а те не са малко.
По моите наблюдения основната тежест, която се стоварва върху бизнеса в момента, е данъците и таксите. В нашата програма сме заложили намаление на данък „сгради“ и такса „смет“ с определени проценти. По-малкият процент ще е в полза най-вече на икономическите субекти, регистрирани на територията на Община Созопол.
- Ако предложението ви за намаление не е самоцелно, как ще го обосновете?
- не, не е самоцел. Данъците и таксите бяха увеличени драстично.  През 2016 г. данък "недвижими имоти" беше увеличен със 130%. Като номинална ставка на увеличение за мен е изключително високо. Не е нормално да се увеличи данък с 130% от днес за утре. Поне аз не знам някъде да се случва нещо подобно в държавата.
- Какъв ефект оказа това?
- Е, започнаха да влизат повече пари в хазната първоначално, обаче хората вече твърдят, че върху раменете им се е стоварила непосилна тежест. Това води до влошаване на събираемостта. Същото е и с такса „смет“ . Тя може да бъде намалена. Без това да се отрази на социалните ангажименти, които е поела община Созопол към своите жители.
- Но ако намалите приходите, например от данъци, как ще гарантирате разходите? Как ще покривате вноските по кредитите, които обслужва общината?
- Приходите от данъци и такси не са нещо отделно от икономическия сюжет, по който се развива общината. Икономиката е взаимосвързана с приходи и с разходи. За да се направи едно намаление на приходи, ние трябва да сме сигурни, че ще можем да постигнем оптимизация  на събираемостта. Преценил съм, че има къде да се увеличава тя, без за това да се увеличават номинално ставките на данъците и таксите. Преди всичко обаче трябва да се направи едни много сериозен анализ на разходите в бюджета. Дали са целесъобразни, дали са раздути. Там, където е възможно, ще бъдат премахнати.
Моето лично мнение е, че разходите са прекомерно раздути. Например, разходите за външни услуги растат всяка година. Да, не говорим, че всяка година всички дейности на общината са „аутсорснати“. Снегопочистването  се извършва от външна фирма. Сметопочистването също. Сметоизвозване, сметосъбиране - това е също обект на аутсорсинг. Добавете всички останали дейности, дори правни. „Озеленяване“ също. Дейности, които се изпълняват все от външни фирми и аз, честно казано, съм дълбоко убеден, че разходите, които се правят, и парите, които се изплащат към тях, не съответстват на ефекта, който има за общината.
- Убеден ли сте, че тези дейности могат да бъдат изпълнявани от общински звена?
- Аз и екипът ми сме убедени в това. Мога да дам пример. Знаете, че БСП в своята платформа е приела това, комуналните услуги да бъдат изпълнявани от общински предприятия. Сметопочистване, сметосъбиране, сметоизвозване, снегопочистване, озеленяване…Това са основни пера, по които община Созопол на година харчи милиони левове. Само за озеленяване сумите са между 200 000 и 400 000 лева. Аз не виждам къде се харчат толкова пари за озеленяване в Созопол.  Вижте центъра на този иначе красив град.
- Ако оглавите общинска администрация, ще изискате ли да бъде проведена една пълна ревизия за времето назад?
- Бих бил глупак, ако не предизвикам това. Ще го направя задължително. На 100%. Това ще е първата стъпка. Като общински съветници ни се  дава отчет на бюджета или пък, когато гласуваме бюджета, ни се дават показатели, но аз, не бях убеден, че картината, която ни представят в розово, е такава. И се показа, че не е такава, защото община Созопол беше вкарана в списък с общините във финансова нестабилно състояние според критериите, разработени от Министерството на финансите. Така че, за да мога да тръгна на чисто и да знам каква е базата, трябва да предизвикам такъв одит.
- Очаквате ли, че ще изскочат скрити „мини“?
- Убеден съм, че ще стане така. За да е в такова финансово състояние общината, при условие че всички казват „вие сте богата община“, а същевременно да попадаме в списъка с общини, които са финансово колабирали, това означава, че нещо е предизвикало този финансов колапс. Или някой.
Редица инфраструктурни обекти, по които бяха направени разходи със средства от общинския бюджет и които към настоящия момент не носят приходи, адекватни на изхарчените за тях пари, са причините община Созопол да се намира в това състояние.
- Бихте ли дал пример?
- Стадион „Арена Созопол” е най-фрапиращият пример. За изграждането му бяха изхарчени пари в порядъка на 15-16 милиона лева от общинския бюджет. Собствени средства от общински приходи. Тези пари бяха инвестирани и единственият приход от тях беше от разпродажбата на магазините под едната трибуна. Двайсетина на брой. Бяха продадени еднократно и от тях общината получи ресурс от порядъка на около милион, милион и половина лева. Парите се изхарчиха и ефектът от тях беше никакъв. Предложението на общинските съветници от БСП тогава беше магазините да се дават под наем. Това беше логичното развитие, за да може стадионът да генерира дълго време приходи, които да се използват. Сега стадионът е нов, но след няколко години ще има ремонтни дейности и ще са нужни сериозни финанси за поддръжка.
- Утопия ли е да се говори за целогодишен туризъм в Созопол?
- Не е утопия, но за да се прави целогодишен туризъм, ние трябва да вдигнем качеството на услугите, които предлагаме в общината и през летния сезон. Второ, ние трябва да позиционираме общината в един малко по-различен сегмент като…само отварям една скоба, че настоящото ръководство се опитваше да позиционира Созопол в сферата на културния туризъм, което аз адмирирам, защото когато има хубави работи, трябва да се казват, но като че ли не успя да се справи с тази задача. Направиха се разкопки на църкви, където и да копнеш в Созопол има история. Ние виждаме нашите съседи гърци и турци как от нищо правят нещо, а ние в Созопол имаме история навсякъде. Не се прави достатъчно за промотирането и показването пред света. Част от старините са занемарени. Един пример само.  Понаправи се нещо при църквата до нос Скамни, но иначе  си остана абсолютно занемарено. Ами, крепостта Акра в Черноморец. Остров Свети Иван с манастира… Много са възможностите.
- Имате ли план за разработването на „Свети Кирик и Юлита“?
- Това е изключително тежък проблем. Както знаете „Свети Кирик и Юлита“ е държавна собственост. Общината е правила няколко пъти постъпки, а и Общинският съвет е взел решение да бъде предоставен на общината, но когато взимахме тези решения, бях на мнение, че начинът не е правилен. Ние искахме да ни го даде държавата, а не предлагахме нищо. Тогава попитах каква е нашата визия, а ми отговориха „Абе, нека го вземем, пък тогава ще направим нещо“. Аз предлагам друго. В момента хора от моя екип работят по темата. Разработваме концепция за „Свети Кирик и Юлита“. Тази концепция ще бъде обявена пред нашите съграждани за обсъждане и след това, ако те са съгласни с визията, която предлагаме ние, ако успеем да се преборим на тези избори и управлението на общината зависи от нас, ние ще представим тази визия и пред държавата и министерствата, които ще вземат решение да бъде ли собствеността деактувана или не.
По време на кампанията чух, че народни представители от ГЕРБ са съобщили намерението на Министерството на културата островът да остане държавен. Това обаче няма да попречи да го превърнем заедно в Острова на изкуствата.  Напротив. Архитект Радост Георгиева, която се присъедини към екипа ни, представи вече идеен проект.
Созополчани успяха да се запознаят с вижданията й, а те са и на екипа ми, за  автогара. В Созопол няма автогара. Има само място, определено за спиране на автобусите.  Радост е предвидила едноетажна сграда, в която освен автогарата ще се помещава и информационен център. Около нея ще има и паркоместа, зелени площи. И, знаете ли,  средствата, по предварителни изчисления, са твърде поносими за продънения бюджет на общината – 500 000 лева. Приблизително толкова ще струва и изграждането на морска гара.
Стана дума вече за църквата до нос Скамни. Имаме идеен проект за изграждането на концертна зала. Археологическите разкопки там ще бъдат консервирани и защитени от стъкления под на залата.
-Пред изборите в общинските администрации винаги тръгват слухове, че ако дойде нов кмет, ще заиграе метлата. В случая „червена“ метла. Ако Вие спечелите кметския пост, ще уволнявате ли общински чиновници наред? Сам казвате, че има много общински чиновници, а повечето дейности са „аутсорснати“ на външни фирми.
- Аз ще се изправя пред чиновниците и ще им кажа, че нито един от служителите, които работят и съвестно изпълняват работата си…
-...извинете, но това звучи като клише...
-...не, не е клише. Община Созопол е като един жив организъм. И този жив организъм е съставен от хората, които работят  и в администрацията. По мое мнение в общината работят прекрасни специалисти. Само че досегашният кмет, отстранен от длъжност, и заместникът му, те са задавали политиките и те не са се справяли с работата. Нито един от служителите не трябва да се притеснява за своята работа.
- Дочу се за една Ваша малко екзотична идея да промените тотално транспортната схема в Созопол. Може ли да дадете малко подробности за това свое намерение?
- Не бих си позволил такива определения като тотална промяна … Аз ще направя първо анализ на транспортната схема за извънградските линии в момента. Ще поканя представители на браншовите организации да се включат в този анализ и с тяхна помощ да разработим план, чрез който да бъде подобрена връзката между Созопол, Черноморец и населените места в общината. Най-вече това касае летния сезон, когато за около три месеца Созопол се превръща в пълна лудница. Пълен хаос настава тогава. И другото, което трябва да се промени драстично, е начинът на движение и паркиране в град Созопол. Защото в Созопол проблемът е страхотен. По тази тема ще бъде проведено широко обществено обсъждане. Моята идея оттук нататък е за всяко нещо, което касае населено място в общината, да се случи след широк обществен дебат, а не както досега. Обявява се, например, обсъждане на бюджета в малко каренце във вестник и на самото обсъждане по протокол са се явили деветнадесет души, всичките до един общински служители. Това е смешно.
Затова всички решения, които се взимат, ще стават с обществено обсъждане и консенсус.
- Но нали не изключвате възможност на едно такова обсъждане Вашето предложение да бъде отхвърлено и хората просто да не са съгласни с него?
- Нали не мислите, че аз съм най - умният?
- Ако Вие поемете управлението на община Созопол, какво да очакват хората?
- Аз не знам те какво очакват, но лично за себе си знам, че ако ние поемем управлението, ще се постараем нещата да стават абсолютно прозрачно, а не както досега. Второ общинският съвет няма да бъде повече „гумен“ печат на кмета. Наистина ще има дебати, наистина ще се приема мнението на общинските съветници. Досега, толкова години управлението на бившия, на отстранения кмет Рейзи, се характеризира с еднолична власт, упражнявана от него и общинският съвет като „гумен“ печат само потвърждава решенията, взети от него. Единствените позиции, изказвания, дебати и дискусии са били предизвиквани от БСП. Другите колеги, да са живи и здрави, но те само вдигаха ръце „за“.
Смятам, че основното нещо в управлението е прозрачност. Най-важно е един кмет да чува хората, но за да ги чува, трябва да е сред тях и да се вслушва в думите им. Трябва да слезе от лимузините и служебните коли, само тогава може да се чуе какво искат хората в Созопол. Тогава решението, които предлагаме ще бъдат съобразени с мнението на хората. По този начин ще се случват нещата. Смятам, че всичко, което се случва, трябва да е практично и в полза на хората.
В програмата ни е заложена една идея – създаване на обществени съвети към кметовете на населените места. Именно те ще задават насоките за развитието на селото, на града. А кметът ще бъде длъжен да се съобрази с това и да го изпълнява според правомощията си и закона.
Най-важното е хората да имат глас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай