Четвъртък,

Медиана: Фандъкова - 27,8%, Манолова - 24,3%

От: Редактори -
345
Медиана: Фандъкова - 27,8%, Манолова - 24,3%
A
A
A

Анкета на агенция "Медиана" седмица преди изборите дава 3,5% предимство на кандидата на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова пред основния й опонент - гражданския кандидат Мая Манолова. За сегашния кмет Фандъкова биха гласували 27,8% от запитаните. За Манолова - 24,3%.

Към момента може да се каже, че кметските избори в София ще се решат на балотажа на 3-ти ноември.

В столицата доминират обществените нагласи за промяна на кмета, но най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират около един претендент. Гласовете за промяна се разпръскват в широк диапазон от кандидати. Това дава добри шансове за настоящия кмет, зад който застава напълно консолидираната партия ГЕРБ. Данните показват практически 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова .

Борислав Игнатов е трети с близо 10% от гласовете на избирателите.

Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров – съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2 % от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата подкрепен от партията.

Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъства 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, но ще бъдат далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет.

На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от тава дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна – накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. (Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура).


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com