Инфарктни битки по места

Като никога до сега социолози и политолози се надцакват не с цифри, а с мълчание

Инфарктни битки по места | StandartNews.com

Няма такава кампания. Това бе най-често изричаната фраза в партийните щабове през изминалите 30 дни. Дали заради умора на лидерите от пролетния евромаратон или заради рязко подскочилия градски адреналин на структурите, факт е, че изминалата кампания нямаше нищо общо с предишни, пък било то национални или местни надпревари. На първо място прогнози нямаше. Като никога социолози и политолози се надцакваха не с цифри, а с мълчание. Спорадични хипотези се появиха на финала. Защото за разлика от предишното кметско състезание, когато хората на Борисов взеха половин България на първи тур, сега сме във времето на големите битки.
Равностойни кандидати, силни личности, епични сблъсъци вещаят анализите на социолозите.
Изборно родео ще гледаме в София и поне още 10 града в страната.

Областен срещу банкер в Хасково

Две години след "Кумгейт", който избухна заради обвинение на соцдепутатката Елена Йончева към народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, че е напълнил кметското с роднини, изборите в неделя ще бъдат първия сериозен тест коя партия колко е загубила от скандала.
Трима са големите претенденти за кметския стол. Първият е сегашния градоначалник Добри Беливанов, който след скандала напусна ГЕРБ и сега е кандидат от ССД. Срещу него се изправя досегашния областен управител Станислав Дечев, който доскоро не бе много популярен в града, но в последния месец натрупа симпатии с позитивизма и откритостта си. Допълнителен плюс е факта, че кампанията му прави Делян Добрев, който на миналите избори изстреля Беливанов на кметския стол още на първия рунд въпреки, че срещу него в битката бе дългогодишният градоначалник Георги Иванов.
Претендент за поста е и банкерът Коста Стоев. Той е уважаван експерт и финансист, а самият факт, че лично Корнелия Нинова дойде в последната седмица от кампанията да му даде рамо показва, че левицата има надежда да обърне мача в Хасково в своя полза.

Завера носи балотаж в Благоевград

12 претендентите за кметския стол в Благоевград правят състезанието доста оспорвано, а балотажът - много вероятен. Трудно е да се каже дали досегашният кмет Атанас Камбитов има по-голям опонент в лицето на кандидата на БСП Румен Томов или на човекът на НФСБ Росен Георгиев. Причината е, че последния доскоро бе кмет на с.Дъбрава, издигнат от ГЕРБ, а сега е един от оглавяващите опозицията срещу Камбитов. Той обаче не е единствения, а вътрешнопартийната битка срещу две крила в града, може да коства кметския стол на Камбитов, ако по време на балотажа се оформи ясна антигерб коалиция. Посещението на Нинова в последните дни в Благоевград засилва усещането, че БСП ще се бори докрай да си върне града, който дълго време беше червен. Все пак, Камбитов не бива да бъде подценяван, защото той има стабилна подкрепа от бизнеса в региона и трудно ще се даде.

Дамски дуел в Ловеч

Женски дуел се оформя за Ловеч, въпреки че деветима са с апетити да стават кметове. Една от най-големите надежди на червените, бизнесменката Радина Банкова се изправя срещу досегашната успешна кметица на града Корнелия Маринова. Банкова има предимството на много свои служители и партньори в текстилния бранша в Ловеч. Ползва се и със силната подкрепа на бившия кмет на града Минчо Казанджиев, който понесе сериозен удари от Маринова на миналите избори.
Досегашната кметица обаче е една от най-верните хора на Борисов и едва ли той ще си позволи да изпусне града, в който държавата направи огромни инвестиции, а магистрала Хемус отваря нови възможности за развитието му.

Спартански трудно ще задържи Плевен

Най-проблемният досега град за ГЕРБ се очаква да донесе най-сладката победа за партията на Борисов. Неслучайно подкрепа за кандидата си- Мирослав Петров, който бе досегашен областен управител, премиерът даде още в първия ден на кампанията. Битката за града обаче най-вероятно ще се реши на втория тур, където Петров ще излезе срещу досегашния кмет Георги Спартански, който е единствената кандидатура на градската десница с шансове да вземе кметски стол. Неговите позиции обаче са силно разклатени, защото градът така и не успя нито да привлече сериозен инвеститор в града, нито съществено да подобри инфраструктурата си. Доходите в града са значително по-ниски от съседните области, което засилва отливът на млади хора.

Зико набира сила в Пловдив   

Напълно очаквано, кметът на Пловдив ще стане ясен на кървав балотаж, в който сили най-вероятно ще мерят досегашният областен управител Здравко Димитров и бившият градоначалник, сега депутат от НФСБ - Славчо Атанасов, който тръгна с доста по-високи проценти в кампанията от опонента си. Димитров обаче бързо натрупа точки с премерения си тон, с ясната си програма, както и с множеството споразумения, които подписа с неправителствени организации, работодатели и синдикати. Един от най-ерудираните кандидати на БСП е в Пловдив - математикът, директор на английската гимпания -Николай Радев, чието участие в балотажа е малко вероятно, но би било напълно заслужено.

Яка битка за Русе

Един от градовете, в които така и не съвпаднаха прогнозите на социолозите кой ще отиде на балотаж, е Русе. Там битката за кметския стол се очаква да е сред най-оспорваните, а претендентите са трима. Диана Иванова от ГЕРБ, която е уважавана директорка на професионална гимназия и се ползва с подкрепата на голяма част от бизнеса. Депутатът от БСП Пенчо Милев, който успява да обедини около себе си академичната общност и левите избиратели. Не е за подценяване и кандидатът на ВМРО Галин Григоров, около когото са обединени голяма част от неправителствените организации и младите. Затова и част от прогнозите го дават като възможен опонент на балотажа срещу Иванова.

ГЕРБ с Надежда за Добрич

Драматична битка за кметския стол се очертава в Добрич между кандидата на ГЕРБ Надежда Петкова, която е изключително амбициозна и безспорен експерт и досегашния кмет на десните Йордан Йорданов. Надежда е надеждата на ГЕРБ да си върне града, след като преди 4 години партията на Кунева измъкна победата от дългогодишния градоначалник от партията на Борисов. Макар Йорданов да има предимството на гласовете от общинската администрация, редица представители на централната власт дойдоха в града по време на кампанията и поеха ангажименти за неговото развитие, което със сигурност ще засили гласовете в полза на Петкова.

Шумен неясен до последно

Политическата интрига в Шумен се засилва с всеки изминал ден, тъй като трима претенденти за кметския стол са с голяма вероятност да го спечелят. Досегашния градоначалник от ГЕРБ Любомир Христов изглеждаше най-вероятно да повтори мандата си заради доброто индустриално развитие на града, докато не се обясиха останалите кандидатури. Бившият областен управител Венцислав Венков, който сега е председател на българо-турската камара в района има предимството, е досега работи за най-големия инвеститор в града - турския Алкомет. Издигането от ДПС на кандидатурата на бившия депутат Четин Казак пък превръща напреварата в достатъчно непредсказуема и отслабва шансовете на Любомир Христов.

Търговище отива при ДПС

Това е градът, в който се очаква пробив от ДПС още на първия тур. Досегашният кмет д-р Дарин Димитров, който очакваше с големи шансове да повтори мандата си се изправя срещу един от най-харизматичните личности в региона - Хамди Илиязов. Дългогодишният областен шеф на ДПС и общински съветник за първи път излиза в кменска битка и ще бъде изненада, ако допусне балотаж. Ползва се с оромно уважения, също така е и един от най-големите дарители на региона.

Мелемов остава назад за Смолян   

Родопският край може да поднесе най-голямата изненада на изборите с кмет, който е издигнат от местната коалиция "Новото време" - Кирил Хаджихристев. Шансовете на досегашния кмет Николай Мелемов са минимални по няколко причини. Смолян няма облика на европейски град, няма ясна програма за развитие на региона и липсват инвеститори, които да задържат младите хора. Малки са шансове за кметското место на вечния кандидат от БСП Стефан Сабрутев. Но симпатии и одобрение набира в последните дни кандидатката на ДПС Румана Фиданова, която също може да поднесе изненада за вота.

Кървава битка за София

Битката за София ще е кървава. Това е изводът от едномесечните престрелки между основните претенденти. За гласовете на столичани се борят 19 души, сред които изпъкват 6 имена: кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, подкрепената от БСП Мая Манолова, претендентът на ВМРО Ангел Джамбазки, лидерът на АТАКА Волен Сидеров, протежето на умните и красивите Борислав Игнатов и човекът на "Спаси София" Борис Бонев.

Кампанията ще се запомни с това, че разумните идеи потънаха в екстравагантните предложения. Особено по болните за софиянци теми - мръсния въздух, недостига на детски градини, адския трафик.
Най-колоритно бе предложението на Бонев - общината да закупи дронове, които да ловят вредния пушек от комините и да пращат сигнал в полицията. Най-добре смс на МВР-шефа. За да могат униформените влизат в къщите и да ловят нарушители. Още по-далече обаче отиде умният и красив Борислав Игнатов, който по Раданкъневски обвини за мръсния въздух трафика и видя тъмна сила: виновни за него са търговците на горива. Нищо не може да се сравни обаче с гениалната идея на Игнатов да прави гаражи за хлапета. Човекът на градската десница обяви, че ще задължи във всяка новострояща се кооперация приземният етаж да е детска градина. Къде ще е кухнята, как ще се спазват условия за хигиена, ще има ли двор, за да излизат децата на чист въздух и други прозаични неща в забавачките са теми далечни от полета на фантазията на жълтопаветниците.
Според социолозите балотажът в София е низбежен. Последният тв дебат между кандидатите бе показателен за коалициите, които може да се оформят. Раздорът между градската десница в лицето на Игнатов и Бонев бе видим. Острието на "Спаси София" Бонев бе по-агресивен към "брата си по убеждения" Игнатов, отколкото към опонента си Фандъкова. Самият Игнатов пък даде всичко от себе си, за да покаже, че лявата Манолова му е по-мила от иначе идейно близкия ГЕРБ, бивш коалиционен партньор. Патриотите пък водят своя си война. Всичко това прави битката за София не само една от най-интересните, но и една от най-непредвидимите.

                

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай