Банкери напират за кметове

Шефове на банкови клонове влизат в битката за Созопол и Айтос

Банкери напират за кметове | StandartNews.com

При банкерите има желязна логика: политиците не са най-желаните клиенти. Заради старото правило – парите обичат тишината, а бягат от ефира. Много от банките-майки дори спускат специални разпореждания към служителите си да бъдат предпазливи към разкриване на сметки на популярни политици от национално и местно ниво. Затова, когато един банкер реши рязко да сменя попрището си, това винаги предизвиква оживление, но и куп въпроси.
Изненадващо или не, поне 5 банкови шефове влизат в кметската надпревара, издигнати от опозицията, главно от БСП. Столетницата отдавна отглежда преди избори банкери, напуснали попрището си. Венцислав Йосифов и Стоян Александров не успяха да донесат за социалистите победата на София в далечното минало. Но на миналите избори БСП изпусна победата в Казанлък, тъй като след вътрешни битки отказа да кандидатира успешния шеф на банков клон Стефан Манчоров. Сега, социалистите вкарват в надпреварата по места както ексбанкери, така и действащи банкови шефове.   

Първата кандидатура дойде от Хасково

където Коста Стоев бе одобрен от градската организация на БСП, а после – и от централното ръководство. Бивш председател е на Димитровския комсомол в града преди 1989 година, а после влиза като депутат във Великото народно събрание. Eдин мандат изкарва и в местния парламент по време на управлението на кмета-социалист Атанас Василев. От банка „Моллов” тръгва и банкерската му кариера, включваща управлението на множество клонове в Хасково и Плевен. Въпреки завидните си финансови познания, Стоев влиза в кметската битка без особени шансове на старта, но ще разчита на грешки и кална кампания между основните си конкуренти – сегашният градоначалник Добри Беливанов, подкрепен от партията на Софиянски и досегашният областен управител Станислав Дечев, който ще се бори градът да остане бастион на ГЕРБ.
В политическата игра

В Димитровград влиза един от емблематичните лица на прехода

– Иван Евлогиев. Името му връща спомените от времето, когато той притежаваше една от най-мощните фирми в региона – „Компакт холдинг” , основен акционер и в Международната банка за инвестиции и развитие. Тя фалира заедно с още 16 банки през есента на 1996 година, но впоследствие съдът го оправда по всички обвинения. Любопитна подробност е, че сградата на банката на Евлогиев – на пл. Гарибалди, години по-късно бе купена от Цветан Василев и стана хедофис на също фалиралата КТБ.
Дълги години Евлогиев странеше от политиката, но сега участва в предстоящите избори като кандидат на АБВ. И той излиза на старта без да е сред фаворитите за поста. За разлика от Хасково, където сътресенията в ГЕРБ ще имат отражение на вота, сегашният кмет Иво Димов трудно може да бъде детрониран. А включването в надпреварата, и то в последния момент, на отколешния враг на кмета – предишният градоначалник Стефан Димитров, означава, че битката в града ще бъде хем оспорвана, хем корпоративна. А на какво разчита Иван Евлогиев, тепърва ще разберем.
Трети банкер

се готви да направи най-голямата изненада в Бургаско

- като отнеме на ГЕРБ Айтос. Градоначалникът, който управляваше града до 2003 година – Ивелин Йорданов, а оттогава прави на няколко пъти опити да си го върне, днес е с много големи шансове да реализира мечтата си. Той получи номинация от ДПС, партията, която показа изравнени резултати с управляващите по време на евровота. Йорданов е от дълго време успешен управител на клона на Пощенска банка в града. Той влиза с летящ старт в кампанията, за да се противопостави на двама полицаи, които преди време дори са работили заедно, но днес са от двете страни на политическия небосклон: Васил Едрев, кметът на ГЕРБ и Пламен Чолаков – кандидатът на БСП.
Още един банкер от Бургаско се готви да накаже ГЕРБ и

да седне в кметското кресло на Созопол

Там политическият терен е много разкалян след повдигнатите обвинения към дългогодишния кмет Панайот Рейзи и последвалото му отстраняване от длъжност.
Тихомир Янакиев, който от дълги години работи в ДСК и управлява успешно три от клоновете й, влиза в кампания, подкрепен от БСП и е безспорно един от най-силните й козове за морето.
Банкерът през последните 12 години работеше усърдно, за да се утвърди като сериозна алтернатива на кмета Панайот Рейзи, въпреки двата неуспешни опити досега. Щастливата му звезда обаче може сега да изгрее, заради скандалите в местната ГЕРБ. Още повече, че първа победа той вече записа на евроизборите, където БСП стана първа политическа сила в града. А сега дърпа напред още на старта на кампанията си с предлагането на финансов план, който може да запуши пробойните и общинския дефицит, които публично се огласиха след последния доклад на финансово министерство за състоянието на общините.
Срещу него се изправя кандидата на ГЕРБ – Красимира Германова, дясната ръка на Рейзи, както й самият кмет, предложен от местна коалиция. Ще участва в кметската надпревара и Георги Пинелов, който се ползва с подкрепата на големите инвеститори в града, но не успя да спечели достатъчно точки на общинското събрание на ГЕРБ, затова и едва ли при балотаж ще подкрепи Германова.

В Кюстендил е най-тежката банкова артилерия

, която БСП подготвя. Съвсем неочаквано, след като дългогодишният кмет на града Петър Паунов получи подкрепата на ГЕРБ с марката СДС и всички смятаха, че изборите там ще са проформа, дойде изненадата вляво. Червените с пълно единодушие гласуваха за непартиен кандидат, когото повечето от тях сигурно не и познавали. Защото, както стана ясно, Здравко Милев живее в Кюстендил не повече от година, а четвърт век е изкарал във виенска банка. Представен бе от партийното ръководство като дългогодишен дилър, който наскоро се е върнал в родния град, за да прави собствен бизнес. Но впоследствие стана ясно, че кандидатурата му е обсъждана отдавна, а самият той се е готвил за кампанията още от Коледа. По всичко личи, че кандидатурата на Милев не е случайна и не е само на БСП. Задава се драматична битка в родния край на Мая Манолова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай