В Германия става чудо! Засяга много българи

Какво показват фактите за пазара на труда

В Германия става чудо! Засяга много българи | StandartNews.com

Исторически факт, свързан с икономиката на Германия!

Никога преди в Обединена Германия работещите не са били повече, отколкото днес - 46 милиона души, както показват актуалните данни на Федералната статистическа служба. Това представлява нов рекорд по отношение на заетостта в страната. Спрямо същия период на миналата година (до края на септември) броят на хората в Германия, които работят и плащат данъци и социални осигуровки, се е увеличил с 291 000 души. Заетостта обаче можеше да бъде и още по-висока.

В момента в Германия има почти 749 000 незаети работни места. А на германските работодатели им се налага да чакат средно по пет месеца, докато намерят подходящ кандидат, включително от чужбина. Особено трудно се намират кадри за здравеопазването, в строителството и занаятчийските услуги, пише "Труд". 

Освен това има остър недостиг на професионални шофьори - мъже и жени, както и на педагози и болногледачи. В областта на математиката, информатиката и инженерните науки също спешно се издирват кадри. Вакантните работни места в тези сфери са близо 286 000. В случая обикновено става дума за висшисти.

В същото време, по данни на Агенцията по труда, в Германия има 73 000 свободни места за средно професионално обучение и усвояване на конкретна професия. То продължава между 2 и 3,5 години и представлява смесена форма на обучение - занятия в професионалното училище и практика на работното място. Най-трудно се запълват местата за професионално обучение на кадри за производството, продавачи, строители, шофьори, в металообработването, хотелиерството и ресторантьорството.

Това означава, че шансовете за намиране на работа на германския трудов пазар или за започване на средно професионално обучение в Германия остават добри - въпреки очевидното забавяне на германската икономика и очакваното леко свиване на БВП през тази година.

Всичко това е добра новина за намерилите убежище в Германия чужденци, които искат да работят - независимо от квалификацията им. Особено това важи за украинските граждани, бежанци от войната, от които вече се очаква да бъдат по-активни в търсенето на работа - след като миналия месец германското правителство промени курса си по отношение на заетостта на бежанците и сега наемането им на работа ще става по-лесно.

През последните месеци обаче търсенето на работна ръка е намаляло поради влошаващата се конюнктура. Фактът, че “германската икономика вече повече от година се задъхва, се отразява на пазара на труда, макар той да остава стабилен”, заяви ръководителката на Агенцията по труда Андреа Налес.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Син Мангал
преди 5 месеца

Я Кажете колко пари ще ви останат , след като платите квартирата и режийните ако бачкаш в производството, продавачи, строители, шофьори, в металообработването, хотелиерството и ресторантьорството?

Откажи