Топлофикация Враца: Компенсациите за цените на природния газ са потребност, не лукс

Компенсациите за високите цени на природния газ са необходими не само защото хората някак трябва да минат през кризата, но и защото всичко постигнато за подобряване на качеството на въздуха ще остане в историята

Топлофикация Враца: Компенсациите за цените на природния газ са потребност, не лукс | StandartNews.com

„Без разумни компенсации за цената на природния газ всички ще сме в графата „енергийно бедни“. Такова увеличение за по – малко от 2 години близо 10 пъти е форсмажор, който изисква извънредни и бързи решения. Топлофикация Враца не може да бъде балансьор между свръх високата цена на природния газ и възможностите на домакинствата. Дори сега в летните месеци, когато доставяме до абонатите си единствено топла вода вече се задъхваме без помощ. Вече плащаме с около 20% повече за синьото гориво, а КЕВР разглежда искане за нови 60%. Навсякъде в Европа хората получават компенсации, ние не сме и не бива да бъдем изключение. В Германия средната заплата е около 4000 евро, а за ниско платени се смятат тези, които получават под 2200 евро. Гърция направи минималната заплата 700 евро. Два и повече пъти е по-ниска минималната заплата в България в сравнение с 13 други държави членки, а с най големите 6 разликата е 7-8 пъти. Това е изходната точка, когато говорим, как хората в Европа могат да се справят с кризата от високите цени на природния газ.“  казва инж. Михайлов – изпълнителен директор на топлофикация Враца.

    Въпреки че официалната статистика нарежда Враца на второ място по средна за страната работна заплата, веднага след София страхът от тежка зима и невъзможност за справяне с минималните разходи от ежедневието витае във въздуха. Проверката в сайт за свободни работни места показва, че се търсят хора най-вече в търговията на заплати около 800 лв. С подобен доход и без помощ от държавата никой не говори за намаляване на потреблението на енергия с 15%, а за свеждането му до 15%.

    Цената на парното далеч не е единствената, която гони рекорди. Дървата за огрев гонят 200 лв/тон, а на пелетите 800 лв, което е повече от двойно спрямо миналия отоплителен сезон.

    „Всички говорят за Зелената сделка, за нулевовъглеродни производства, а без компенсации гарантирам, че правим много голяма крачка назад по отношение на замърсяването на въздуха. Представете си само колко домакинства вече избързаха праха от позабравените печки на дърва и въглища и колко комини ще запушат отново.“ допълва инж. Михайлов и свидетелство за тези негови думи са именно повишеното вече търсене на твърди горива.

    Компенсациите за високите цени на природния газ са необходими не само защото хората някак трябва да минат през кризата, но и защото всичко постигнато за подобряване на качеството на въздуха ще остане в историята. И да не забравяме, че с 330 евро минимална заплата се минава 2 пъти по-трудно в сравнение с живеещите в 13 други държави, с такава около 600 - 700 евро. 

    Решението за размера на компенсациите трябва да излиза в деня, в който цената на природния газ е утвърдена от КЕВР. Нито час по късно. От сега е ясен порядъка и очакванията на хората са за помощ, а не безнадежност. 

    „Компенсациите за цените на природния газ са потребност, не лукс. Лукс е да останем без топлофикация, защото тогава баланса на енергийната система ще бъде нарушен и ще повлечем редица други проблеми след себе си“ допълват от топлофикация Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай