Ще влизат ли колекторските фирми по къщите?

Топката е в омбудсмана Диана Ковачмева

Ще влизат ли колекторските фирми по къщите? | StandartNews.com

 

От седмица насам сме свидетели на масиран натиск от страна на Асоциацията на колекторските агенции в България, която настоява да не се въвежда забрана, служители на фирмите събирачи на дългове да посещават длъжници в дома и на работното им място, оплакаха се от Асоциацията за защита на потребителите пред Moreto.net.

В свое становище по повод предложени промени в Закона за защита на потребителите, колекторите изтъкват, че тези посещения водели до споразумение за намаляване и плащане на борча. Подобни аргументи не само, че са несъстоятелни, а засягат фундаментални принципи, заложени в конституцията като неприкосновеността на частната собсвеност и гражданските права. Това означава, че едната от двете спорещи страни ще има повече правомощия.

Казусът е в ръцете на националния омбудсман Диана Ковачева, която трябва да реагира адекватно като си влезе в ролята на защитник на гражданите. Тя трябва да прояви интерес с какви средства се постигат тези споразумения, защото по закон дори кредиторите с признати от съда вземания нямат право да притесняват длъжниците, влизайки в къщите на хората.

Как се стигна до новите поправки в Закона за защита на потребителите?

Внесените в края на юли от председателя на Комисията по правни въпроси Анна Александрова и група депутати от управляващата коалиция, предложения за промени в Закона за защита на потребителите, доведоха до задънена улица,а  сформираната работна група така и не излезе със становище за правна рамка за дейността на колекторските фирми.

Причината - много от експертите изразиха мнение, че въпросните промени по същество са изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове.

Моторът на промените бе бившият правосъден министър Данаил Кирилов. Сега обаче е времето, в което в проекта на промени в Закона за защита на потребителите трябва да се предложи работещ механизъм за ефективен мониторинг и контрол.

Това означава не само колекторските фирми да имат право да изкупуват дългове, но и длъжника да има право да си откупи задължението. Също така, трябва да се създаде и отделен регистър за тези фирми, които имат привилегията да имат свободен достъп до Централния кредитен регистър.

Без публична дискусия и ясни правила, колекторската дейност ще продължи да се превръща в огромно индустриално чудовище с милиарди лева обороти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай