Протестът на автобусите и камионите се отлага

Протестът на автобусите и камионите се отлага | StandartNews.com

София. Планираният за 1 февруари протест на превозвачите ще бъде отложен, тъй като те са постигнали неофициално споразумение с транспортното министерство, съобщи Investor.bg. Те ще изчакат ведомството на Данаил Папазов да вземе мерки по исканията им до края на февруари.

Превозвачите поставиха шест искания към властта, като основното е борбата срещу сивия сектор в бранша. Други са двойно данъчно облагане в някои страни в Европейския съюз, както и липсата на държавна компенсация за превози на студенти, военни и пенсионери.

Инициараният от автобусните превозвачи протест щеше да бъде подкрепен и от товарните превози.

„Министерството на транспорта неофициално пое ангажименти. На наши срещи с министъра и експерти бяха преразгледани някои от нашите искания, което е причина от 1 февруари да не блокираме превозите. Ще изчакаме до края на месец февруари – това обещахме и на министерството", казва пред икономическия портал Герорги Атанасов от „Юнион Ивкони".

Транспортното министерство е поело ангажимент да засили проверките на незаконните превози по сигнали, подадени от превозвачите. По отношение на двойното данъчно облагане в някои страни в ЕС се водят разговори с Министерството на финансите, които трябва да излязат със становище по случая.

В момента се водят преговори и за така наречената държавна компенсация за превоз на деца и военни.

„По нито едно от исканията ни нямаме писмено обещание, но неофициално имаме потвърждението, че по проблемите ни ще се работи", допълни Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай