Поскъпването на тока се отлага за след 1 юли

Първо трябва да бъдат приети промени в Закона за енергетиката, съобщиха от ДКЕВР

Поскъпването на тока се отлага за след 1 юли | StandartNews.com

София. Регулаторният период за актуализиране на цената на тока ще бъде изместен и така поскъпване на цената му няма да има от 1 юли. Това обяви директорът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. Отлагането е до приемане на промени в Закона за енергетиката, след което ще бъде преценено дали токът да поскъпне и с колко. Според Харитонова увеличението ще е минимално.

Плановете още се дискутират, но част от идеята е да се промени начинът на ценообразуване, при което е възможно да отпаднат добавките за зелена и кафява енергия. Основен момент е планирането излизане на потребителите на средно напрежение на свободния пазар. Това ще свие регулирания пазар основно до домакинствата и малки бизнес потребители на слабо напрежение. За него ДКЕВР има задължението за изкупуване на енергия от възобновяеми източници. Затова според Харитонова част от скъпата енергия трябва да се пренасочи към свободния пазар.

„С излизането на средното напрежение от регулирания пазар спада много регулираният пазар. В същото време има задължения общественият доставчик да изкупува тяхната енергия, която като се изкупува и ако трябва да се разпредели само върху регулирания пазар, нещата стават много страшни и това категорично не трябва да бъде допуснато", коментира Харитонова.

Преди време шефът на ДКЕВР каза, че математически исканията на участниците за пазара правят увеличение от 40%. Разчетите на комисията са, че е необходимо поне 16% поскъпване. С изместването на регулаторния период и промяна на начина на ценообразуване е възможно на по-късен етап да се наложи символично поскъпване заради заявени зелени мощности за следващия период, обясни още Харитонова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай