Павлова: Типови документи за по-малко грешки при обществени поръчки

Павлова: Типови документи за по-малко грешки при обществени поръчки | StandartNews.com

Всичко е в нашите ръце да няма нулева година, каза регионалният министър

Пловдив. Типова документация в рамките на Закона за обществените поръчки ще предпазва бенефициентите от грешки при тръжните процедури. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Пловдив на ХV заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма "Регионално развитие" в периода 2007-2013, последвано от първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата - приемник - "Региони в растеж" 2014-2012 година.

В момента се работи по изготвянето на такива документи, заедно с Томислав Дончев, вицепремиер и министър на европейските фондове и икономическата политика, както и с браншовиците, в частност Камарата на строителите, каза Павлова, цитирана от "Фокус". По видовете услуги, касаещи възлагането на поръчки по проектите, ще бъдат въведени стандартни типови документи с изисквания, критерии и методика за оценка и типови договори с изпълнителите. "Точно в това отношение нашите бенефициенти сега търпят най-големи критики и затова се нанасят големи финансови корекции", каза министър Павлова. По думите й, това ще улесни бенефициентите - реши проблема с обжалванията и ще намали финансовите корекции. Типовата документация ще бъде регламентирана чрез Наредба в рамките на ЗОП. Очаква се Наредбата да е факт през 2015 година.

Според Лиляна Павлова, при управляването на милиарди левове от оперативните програми трябва да бъдем много внимателни, за да не ги губим. Павлова съобщи още, че ще бъде използвана методиката на плоската финансова корекция при проектите с установени нередности, които са 33. Указанията на ЕК казват, че могат да се нанасят от 5%  до 25% финансова корекция, за да се изчисти тяхната грешка. Пред министерството и управляващия орган са стояли две възможности. Едната е да бъде проверен всеки един проект, което ще отнеме между 6 месеца и година, а време няма. Другата е да бъдат преизчислени грешките върху всичките останали за изпълнение проекти и да се усредни стойността на санкцията, което ще е около 10%, за да е изчистена системата от грешки, каза Павлова.

Бюджетът по ОП „Региони в растеж" за следващия програмен период е същият - 3 милиарда и 100 милиона лева. "Всичко е в наши ръце, за да направим така, че да не се окаже 2015 година нулева", каза Павлова. Усилията трябва да са насочени към това през пролетта да се приключили преговорите по програмата и паралелно с това да бъдат одобрени договорите на бенефициентите. Да се подготвят тръжните документи, да се обявят тръжните процедури и да се стигне до договори с изпълнителите. С добра координация и мобилизация някои от договорите трябва да за започнали изпълнение още през лятото на 2015.

С кратък филм за остров "Света Анастасия" бивш "Болшевик", превърнат чрез проект на ОП " Регионално развитие" в туристически рай, започна днешното заседание, предаде БГНЕС. На откриването присъстваха освен министър Лиляна Павлова, представители на Европейската комисия, на сдружението на общините, на министерства - бенефициенти.

751 са завършените проекти по тази програма, спрените плащания по нея през изтичащата 2014 създадоха риск от бюджета за следващия период да бъдат извадени неразплатените средства. През ноември те бяха 106 млн., сега са доста по-малко, каза министър Павлова, но не пожела да посочи точната сума до момента. 25 са високорисковите проекти, за които бяха предвидени 380 млн. лв., сред тях е Северната скоростна тангента на Околовръстното шосе в София. Парите ще бъдат разпределени за резервни проекти, чийто списък се одобрява днес от комитета. Става дума за проекти във висока степен на готовност за кандидатстване и дори изпълнение в областите градска среда, градски транспорт, допълнително медицинско оборудване за онкологични лечебни заведения и социални жилища.

Още едн съществено нововъведение ще улесни работата по новата програма - за разлика от първата програма, вече няма да има конкуренция сред общините. Преди старта още ще е ясно коя община за колко средства и за какви проекти може да кандидатства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай