И замириса на море… И замириса на подмяна

Поредният грандиозен скандал, свързан с лидер на ПП тресе държавата вече втори ден

И замириса на море… И замириса на подмяна | StandartNews.com

* Поредният грандиозен скандал, свързан с лидер на ПП тресе държавата вече втори ден

* Без отговор остава въпросът защо прокуратурата досега не е разпитвала Кирил Петков, Лена Бориславова и Никола Минчев

 

Явно април тази година наистина ще е по-горещ от обичайното. Само за месец редица скандали с основни действащи лица лидерите на „Продължаваме промяната“ и техни ключови играчи тресат държавата. Защо? Защото последните дойдоха на власт (и вече три години се редуват начело на държавата със служебните кабинети) със заявката за „нов морал в политиката“. Но се оказаха в пъти по-лоши от всички, срещу които години наред професионално протестираха.

И затова сега, когато публичното пространство все още се опитва да смели целия сюжет около пуделите, пачките и сложната плетеница от взаимовръзки между политици, разследващи, митничари и контрабандисти, на хоризонта се задава нов, още по-грандиозен скандал. Защото новата драма с виртуалното напускане на Кирил Петков на сдружението „Да запазим Корал“ чрез серия фалшификации, извършени – според публичните информации, от Лена Бориславова и бившия шеф на парламента Никола Минчев и то в момента, в който Петков влиза реално във властта точно със заявката за борба с корупцията и престъпните схеми, показват невъобразимата наглост и чувство за недосегаемост на „Промяната“. Които се оказаха нищо по-различно от олигархичен политически стартъп за набутване на ключови властови позиции в държавата на хора с не просто липсващ „интегритет“, а и с богато компроматно минало, с които да бъдат държани на каишка.

Депутатски гняв. Никола Минчев си изпати

Самата история с документите за НПО-то е истински шедьовър, сътворен от промянаджиите, за които такива подробности като Конституция (Петков вече бе уличен, че е погазил основния закон като е излъгал в декларацията си, че се е отказал от канадското си гражданство преди да стане министър – б.р.), закони и фалшифициране на подписи са просто досадни детайли пред висшата цел – овладяването на държавата. Затова явно няма учудени от факта, че посред нощ от служебния си компютър в адвокатското дружество, в което и досега се води на работа, Лена Бориславова самоуверено е копирала десетки подписи на различни членове от сдружението „Да запазим Корал“ и след това с помощта на Никола Минчев е създала редица нови документи, които е внесла в Агенцията по вписванията. С тях тя реално сменя една от шефските позиции в НПО-то, заемана до този момент от Кирил Петков, с човек, на когото Петков е прехвърлил и целия си бизнес поне по документи. А самите документи, подадени в Търговския регистър, пазят и до днес, в метаданните си, следите от тази престъпна намеса.

Днес, 3 години по-късно, цялата история излиза наяве. При това в сайта „Бивол“, в който доскоро се вихреше и руския зет, представящ се за разследващ журналист Атанас Чобанов. По ирония на съдбата (и очевидно заради дебелите си връзки с Кирил Петков) Чобанов е и един от хората, чиито подписи са фалшифицирани. Сред другите е доскорошният авер на Петков и баща му Петко Петков (познат в средите на професионалните протестиращи като „татко Петко“) Атанас Русев. И Чобанов, и Русев към този момент отричат да са знаели за фалшификацията.

За схемата сега от „Бивол пишат:

„Фалшифицираните документи „провеждат“ цялата процедура по замяната на Кирил Петков с негов приближен, без въобще нещо от документираните действия да са се случили фактически. Схемата се развива в началото на май 2021 г. – по точно на 13 и 14 май, но в различен порядък са изготвени фалшивите документи със задна дата. Точно тогава Кирил Петков се готви спешно да стане министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев. За целта трябва да напусне всички дружества, в които фигурира. На 10-ти май Радев издава Указа за назначаването на Петков, а на 12-ти той официално встъпва в длъжност. Но вместо да бъде спазен Закона, е използван напълно престъпен начин за заблуда на държавните институции.

На негово място в Управителния съвет влиза никому неизвестният в Сдружението Мартин Драгулев, който унаследява целия бизнес на Кирил Петков. Драгулев е или управител, или в борда на директорите във всичките фирми на Петков, заемайки тези позиции, в момента, в който съпредседателят  на ПП се запътва към министерския пост. Не е трудно да се предположи, че е особено доверено нему лице.

Очевидно резултатът от фалшификациите е настъпил в нужния порядък, защото на 14.06.2021 г. Кирил Петков подава Декларация пред КПКОНПИ, според изискванията на Закона за администрацията и Закона за противодействие на корупцията. В декларацията си новоназначеният Министър на икономиката заявява официално, че към момента на встъпването си в длъжност на високия властови държавен пост не е бил член на управление или контрол на дружества, или юридически лица с нестопанска цел /каквото е случая със Сдружението за „Корал“/. Последното обстоятелство е практически въвеждане в заблуждение както на КПКОНПИ, така и на Министерски съвет, чийто член е Петков, тъй като той реално и според законите на Република България не е напускал или излизал легално от Управителния съвет на това дружество“, подчертават доскорошните приятели на Петков от „Бивол“.

„За основателни съмнения за извършени престъпления по няколко члена на Наказателния кодекс на Р. България е сезирана ДАНС през м. юни 2023 г. Незабавно е извършена проверка и през м. юли 2023 г., материалите са изпратени в Софийска градска прокуратура! От там през м. август попадат в Софийската районна прокуратура и в началото на м. септември 2023 г. е образувано досъдебно производство в МВР. Случаят е даден на разследващ полицай в 5-то РПУ към СДВР София. Случаят е заведен като Досъдебно производство № 5275/2023 г. , а по описа на Софийска Районна Прокуратура е 38008/2023 г. Започва разследване по което до този момент за 8 месеца за събрани доказателства и са разпитани над 15 свидетеля. Изведнъж без никакви обяснения СРП изземва обратно делото и го праща за разследване на… Бургаската Районна Прокуратура“, разказват сега от „Бивол“.

На този фон, в понеделник по обед от Софийската районна прокуратура разпространиха съобщение до медиите, че предстоят да бъдат извършени още редица действия, включително събиране на образци от подписите на разпитаните по схемата ужилени лица, както и съдебни експертизи, които да покажат дали документите са фалшифицирани. Остава да виси със страшна сила обаче въпросът защо досега нито Петков, нито двамата му адвокати в лицето на Лена Бориславова и Никола Минчев са били разпитвани. И дали всички заявки на ПП за промяна в прокуратурата и съдебната власт не са всъщност опит да се окаже натиск върху държавното обвинение да не разследва дела като това за манипулациите с документите на „Да запазим Корал“.

И тук идва вторият и не по-малко по-важен въпрос – защо му е на Петков да прави цялата тази операция, само за да запази контрола си в някакво НПО, което има доста малка обществена дейност? Отговорът е прост и е разкриван през годините от десетки журналистически разследвания – „Да запазим Корал“, което практически незаконно стопанисва и едноимения плаж се е превърнало в хранилка за т.нар. „умни и красиви“.

Те от своя страна по цяло лято безплатно и незаконно използват съседния частен имот за разполагане на каравани, палатки и други биваци. Вода и ток пък ползват отново незаконно, връзвайки се към мрежата на НЕК и местното ВиК. Благодарение на тази схема през годините Корал се превърна и в банка кадри за олигархичните стартъпи като „Да, България“ и „Продължаваме промяната“ и който държи контрола върху плажа реално държи контрола и върху хората.

Името на плажа се появи и по време един от десетките спорове между Борисов и Петков по време на управлението на „сглобката“. Тогава Борисов в кулоарите на парламента обяви: „Кажи на Кирил, че няма смисъл да идва! - обърна се той към пиара на „Продължаваме промяната“ (ПП) Найо Тицин. - Последното, което съм приел като задължение към него, го вкарах в дневния ред – закона за плажовете. И приключваме. Нали ме разбра?", попита той тогава.

Борисов имаше предвид гласуването на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, засягащо точно плажовете Корал, Иракли и Карадере, с което парламента реално предостави стопанисването им имено на НПО-та като „Да запазим Корал“. Самият Петков, освен че летува на Корал всяка година, притежава заедно с баща си имот с частен незаконен плаж, съвсем наблизо. Всичко това обяснява сериозния интерес, заради който е извършена и манипулацията на документите.

Големият въпрос сега е какви още афери крият като скелети в килера си „Продължаваме промяната“ и на този фон могат ли да продължават да лъжат обществото в очите, че са идеалисти, които се борят за справедливост и съдебна реформа, а не за постове и власт и овладяване на Темида. Е, последната история показва, че със сигурност мирисът на море при тях, носи и аромата на големи схеми и манипулации. А какво още се е случвало – тепърва явно ще става ясно.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
фатма
преди 2 седмици

курволяци

Откажи
solomon levy
преди 1 седмица

мафията има държава вече 35 години.с такава мафия българия никога няма да стане нормална държава.доволен съм че иэбагах отдавна.

Откажи