Неделя,

Омикрон застраши икономиката. Предупреждението на Кристалина

От: СТАНДАРТ -
540
Омикрон застраши икономиката. Предупреждението на Кристалина
A
A
A

Разпространението на варианта Омикрон на коронавируса може да доведе до забавяне на темпото на възстановяване на световната икономика. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Тя говори на онлайн форума "Ройтерс Некст" ("Reuters Next").

През октомври Международният валутен фонд обяви, че Фондът залага на растеж от 5,9 процента на световната икономика през 2021 г.

Новият щам на коронавируса, който има вероятност да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. Поради това вероятно ще видим някои понижения на направената от нас през октомври прогноза за растеж на световната икономика, каза Георгиева.

Същевременно тя посочи, че виртуалната среща (през ноември) между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин е била позитивен сигнал за възстановяването на световната икономика.

Георгиева заяви, че американските власти първи трябва да предприемат мерки в борбата с инфлацията, защото  картината на инфлацията по света е различна.

В САЩ е необходимо да бъдат взети мерки за борба с рязкото увеличение на цените. В други страни обаче тези мерки не са задължителни, посочи управляващият директор на МВФ.

 

Актуално от деня: Вижте Новините днес


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com