Омикрон застраши икономиката. Предупреждението на Кристалина

Възстановяването може да се забави, каза Георгиева

Омикрон застраши икономиката. Предупреждението на Кристалина | StandartNews.com

Разпространението на варианта Омикрон на коронавируса може да доведе до забавяне на темпото на възстановяване на световната икономика. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Тя говори на онлайн форума "Ройтерс Некст" ("Reuters Next").

През октомври Международният валутен фонд обяви, че Фондът залага на растеж от 5,9 процента на световната икономика през 2021 г.

Новият щам на коронавируса, който има вероятност да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. Поради това вероятно ще видим някои понижения на направената от нас през октомври прогноза за растеж на световната икономика, каза Георгиева.

Същевременно тя посочи, че виртуалната среща (през ноември) между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин е била позитивен сигнал за възстановяването на световната икономика.

Георгиева заяви, че американските власти първи трябва да предприемат мерки в борбата с инфлацията, защото  картината на инфлацията по света е различна.

В САЩ е необходимо да бъдат взети мерки за борба с рязкото увеличение на цените. В други страни обаче тези мерки не са задължителни, посочи управляващият директор на МВФ.

 

Актуално от деня: Вижте Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай