Николай Ламбуров: Пазарът на имоти в България ще бъде с траен ръст

У нас е напълно възможно всичко да се движи напред и нагоре, коментира строителният предприемач

Николай Ламбуров: Пазарът на имоти в България ще бъде с траен ръст | StandartNews.com

 

  • У нас е напълно възможно всичко да се движи напред и нагоре, коментира строителният предприемач в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Николай Ламбуров е завършил "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство в София. Има 14-годишен опит в сферата на недвижимите имоти, изграждането на жилищни сгради и луксозното строителство. Член е на Управителния съвет на Българската инвестиционно-строителна асоциация и Националната асоциация на строителните предприемачи. Инвеститор във ваканционни комплекси в Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол. Дружествата, които менажира (Е-Куити ЕООД, Романс Марин Свети Влас ЕООД и Свети Йоан Ризорт ЕООД), са класирани през 2019 година в топ 100 на водещите фирми. Ето какво сподели за пазара на недвижими имоти Николай Ламбуров пред "Стандарт".

- Господин Ламбуров, как започнахте в бизнеса с недвижими имоти и как стигнахте до тук?

- Началото беше през лятото на 2005 година. Започнах с преотдаване под наем на няколко апартамента в Слънчев бряг. По онова време този вид услуга беше много търсена. Дейността се разшири и концентрира в определени ваканционни комплекси, като постепенно и естествено се свърза и с продажба на ваканционни имоти. През 2006-та и 2007-ма имах малък офис с трима души в Парк хотел Москва в София, който се занимаваше главно с продажби през цялата година и управление и отдаване под наем на имоти във ваканционни комплекси в Слънчев бряг през лятото. Все повече осъзнавах, че за този тип имоти продажба, управление, управление на общи части и инфраструктура, отдаване под наем е цялостна услуга, която издига продукта на съвсем друго ниво. Неслучайно съвсем скоро дойде и първият инвестиционен проект през 2007-ма година за ваканционен затворен комплекс в Слънчев бряг. В дружеството имах минимално участие, но отговарях за цялата дейност и бях излълнителен директор. Проектът беше много успешен, съвпадна с добър период на пазара и бе изпълнен по специален начин и стана много атрактивен.

- Кога стартирахте първия си напълно собствен проект?

- През 2011-та - отново в Слънчев бряг. В разгара на гръцката криза това беше дръзко решениеУспехът не закъсня и изцяло моето дружество завърши най-китния и хубав проект в района през 2013-та. Подписах договори за строеж срещу обезщетение на апартаменти върху няколко участъка за строителство в Слънчев бряг, Равда, Свети Влас и Созопол. Целта беше етапно разгръщане на големи ваканционни комплекси на всяка локация, която за времето си бе търсена от купувачите. Беше трудно да се работи с приемането на проектите едновременно в три общини по Черноморието, но успях и всеки проект се сдоби с напълно законни документи и разрешителни. През 2014-та и 2015-та започна изпълнението им. Добавих и нова локация - София. За момента са построени и въведени в експлоатация 37 500 РЗП в собствени проекти и 25 600 РЗП в проекти, управлявани в партньорство. Над 1000 семейства и собственици ползват своя първи или втори дом в комплексите. Фирмите са членове в Българска инвестиционна строителна асоциация /БИСА/ и Национална асоциация на строителните предприемачи /НАСП/.  Дружествата Свети Йоан Ризорт ЕООД, Е-куити ЕООД и Романс Марин Свети Влас ЕООД

  • бяха класирани в Топ 100 на най-добрите

български компании за 2019-та в класация по икономически показатели на Българската търговско-промишлена палата.

- Имаше ли пречки, които трябваше да преодолявате, за да се развивате?

- Не бих ги нарекъл пречки. По-скоро - преодоляване на трудности, правейки крачки напред и нагоре. Имало е от всякакъв вид и род, но това е нормално. През цялото време не ми е било чуждо клишето "Без стрес няма прогрес". Това обаче прави успеха по-сладък.

- Кои са вашите най-успешни проекти, с които се гордеете?

- Всички сгради са ми любими и се гордея с тях. Най-емблематичните са Свети Йоан Ризорт - Созопол /2017/ - невероятна средиземноморска архитектура с богата инфраструктура, съчетана с първа линия море и планина на къмпинг "Веселие", "Романс Париж" - Свети Влас /2019/ - тематичен комплекс с детайл до съвършенство на прекрасна локация на мястото на стария респираторен санаториум между Свети Влас и Слънчев бряг с невероятни панорамни гледки, Резиденция Копенхаген-София /2018/ - сграда в Дружба 2, която е достойна за съревнование с всяка от най-скъпите части на столицата, с много иновации за времeто си и красива фасада в класически градсkи стил, "Романс Марин" -  Слънчев Бряг /2013/ - любим комплекс с 5200 кв.м. РЗП, но с всичко в него: вътрешен басейн, детски аква парк, спа център, невероятен ресторант.

- Какво влияние оказа пандемията на пазара на имоти у нас?

- 2020 и 2021 бяха трудни години. Нашите клиенти са чужденци от различни страни, включително извън ЕС. Но има ли добра воля и взаимно разбиране, всичко е наред. В момента тече реорганизация на целия процес в зависимост с новата ситуация. Пандемията повлия по различен начин на имотния пазар за втори дом.

  • Чуждите купувачи бяха стресирани

с много рестрикции и невъзможност за пътуване, туризъм, оглед, ползване или документално оформяне. Българите осъзнаха, че вторият дом е изключително ценен особено при подобни сътресения. През 2021-ва  нормалността се завърна. Пазарът в града, въпреки очакванията за спад, се взриви и буквално изживява своя апогей. Чудесно е, защото това е стабилен сектор на вътрешната, чисто българска икономика със сериозен БВП и заетост в подобни тежки времена. Чисто технически много се радвам на този бум, защото той дава зелена улица на повече красиви и модерни сгради, достойни за съревнование с най-добрите архитектурни примери от световни локации, а млади български специалисти се реализират у нас по начин, който е трудно достижим навън. Много българи, живеещи и работещи в чужбина от различни прослойки се върнаха на българския имотен пазар след пандемията, купувайки имот като убежище и инвестиция. Строително-инвестиционната индустрия е структуроопределяща и от нея зависят в различна степен банкирането, търговията, производството и търговията с мебели, с потребителска електроника, с техника, асансьори, строителна техника, консултански услуги, застрахователна дейност, управление на общи части и имоти, рекламна индустрия, производство и търговия с транспортни средства, туризъм.

- Какво е състоянието на имотния пазар в България в момента?- През 2021 година има огромен ръст в търсенето на имоти в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и в областите им. Това

  • обуславя и бум

в инвестиционното строителство и ръст в продажбите на вторичния пазар. Търсят се много селски къщи. Оформи се нова индустрия: покупка, реновиране и реставрация на стари български къщи и продажбата им - в районите на Трявна, Троян, Елена, Априлци, Жеравна, Боженци, Копривщица, Лещен, Спанчевци, селата в Родопите и около Берковица. Това, обаче се отнася само за жилищния сектор.

- Каква е ситуацията с наемите?

- Пазарът на дългосрочни и краткосрочни наеми в градовете и в курортите е в застой. Очаквам при възобновяване на бизнеса и пътуванията тези сегменти да възстановят нормалния си ръст.

- Какво, според вас, е бъдещето развитие на имотния пазар в София?

- То е свързано, според мен, с изграждането на луксозни предградия по подобие на тези в западните мегаполиси. Съвсем скоро ще бъдем свидетели на подобни проекти - малък град до големия със собствена инфраструктура: училища, детски градини, басейни, спортни и търговски центрове, бърза връзка до центъра на столицата. Бъдещето на София като международна локация за инвестиции в имоти зависи и от развитието на мини ски курорта в парк Витоша. Ако той бъде реновиран и пуснат в експлоатация със своите дневни и вечерни съоръжения, София няма да има аналог в света като столицата, в която от центъра до пистата с автомобил се стига за 20 минути. Това

  • неминуемо ще повиши цената и стандарта

на имотите, ще върне София на международния инвестиционен пазар, а и ще привлича чужденци да живеят тук.

- Какви жилища предпочитат да купуват хората?

- Покупателната способност на клиентите расте, мултиплицирана от ръста в доходите им и достъпа им до заемен ресурс. Семейните единици разширяват възможности и потребности, обуславят сериозен ръст в търсенето на имоти с две и повече спални, както и самостоятелни къщи. Смея да твърдя, че реалният среден доход на младите градски жители, работещи в IT, консултанската и здравната сфера в големите градове, са на средно европейско ниво. Това обуславя и растящ кредитен рейтинг, съчетан с рекордно ниски цени на заемния капитал и лихви. Налице са много успешни проекти със самостоятелни и редови къщи, както и комбинирани в затворени комплекси с общо управление. Плюс за този ръст е и изградената пътна инфраструтура в градовете. В курортите търсенето е смесено и остава поравно между студиа, апартаменти с една и две спални, но има и специфично търсене на луксозни имоти и къщи. Инвестиционната компонента  в търсенето на имоти в града е сериозна и от гледна точка на ръст на цената и от потенциала за доход от наем, докато при ваканционните имоти е по-скоро минимална и те разчитат по-скоро на компонентната полезна стойност и собствено ползване в пандемията.

- Какво предвижда вашият план за развитие в следващите години?

- Завършване на текущите проекти, проектиране и строителство в околностите на София по модела, който вече споменах. Мога и желая да  осъществя проекти като тези, които съм правил и в чужбина.

- Вашите идеи за устойчиво развитие в сектора?

- Необходим е фин баланс между развитието в частния строително-инвестиционен процес и развитите на инфраструктурата. Полезно ще е и лицензирането на повече от участниците от страна на предлагането, включително и брокерите.

- Какви са перспективите на пазара на луксозни недвижими имоти у нас?

- Те са сентенцията от всичко, което коментирам. Няма луксозен недвижим имот без луксозна заобикаляща го среда, без съседи с висок жизнен статус в район с качествено образование, здравеопазване и модерна инфраструктура. Иначе чисто технически в България има и архитекти, и интериорни дизайнери, инвеститори и строители, а и профилирани агенции, които оформят качествено предлагане в сектора на луксозните имоти и са съпоставими по стандарт с всеки международен пример. България може да бъде напред и нагоре в сферата на имотите, а и не само, защото има база, все още ниски цени на услугите, богата вековна история, невероятен климат и природа, развиваща се инфраструктура, технологии и икономика, млади и платежоспособни клиенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ужилен от Ламбуров
преди 1 месец

Измамникът Николай Ламбуров. Завлече хората, които са закупили апартаменти в Комплекс Св. Йоан в Созопол. Изхарчи им парите и сега, въпреки че е осъден не поема никаква отговорност. Дано да загубиш всичко така както много хора които завлече. Безсрамник. Прехвърли имоти на себе си, и от юридическото лице никой не може да вземе нещо, защото на името на Св. Йоан няма нищо освен задължения, към банки, към НАП идр. Незнам как може да гледаш хората в очите. Николай Ламбуров, ти си най- големият безсрамен измамникът които съм виждал. ВЪРНИ МИ ПАРИТЕ.

Откажи