Напрежение. Кристалина със спешен призив

Тя посочи новите приоритети на МВФ

Напрежение. Кристалина със спешен призив | StandartNews.com

Възстановяване, възраждане, възобновяване - това са трите приоритета пред Международния валутен фонд (МВФ), заяви управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева. Тя даде пресконференция, посветена на дневния ред в глобалната политика на Фонда (Global Policy Agenda). Събитието се провежда в рамките на пролетните срещи на Световната банка и МВФ във Вашингтон, предаде специалният пратеник на БТА Спас Стамболски. 

Кристалина Георгиева призова големите икономики да затегнат фискалните си политики след масовото нарастване на дълга през последните години, за да се справят с пандемичната криза.

"Страните трябва спешно да изградят фискална устойчивост за следващия "шок" в свят, в който кризите продължават да идват", посочи тя на днешната пресконференция, като добави, че е важно да се "възстановяват фискалните буфери".

Кристалина Георгиева също така посочи, че поредицата от различни шокове през последните години остави много икономика по света "намалено политическо пространство за маневри и повишени нива на дълг". Тя отбеляза, че това се усложнява от слабия растеж, който се възпира от слабата производителност, отчасти поради неправилното разпределение на капитала и труда, "докато геоикономическата фрагментация заплашва да отмени десетилетия на печалби от трансграничната икономическа интеграция".

Тя добави, че очаква глобалната подкрепа за Украйна да остане стабилна.

Управляващият директор на МВФ каза още, че войната на Русия срещу Украйна трябва да приключи, като я нарече едновременно човешка трагедия и пречка за перспективите за растеж на световната икономика.

Според нея световната икономика "изглежда се насочва към меко приземяване", тъй като инфлацията спадна по-бързо от очакваното в повечето региони. 

"Много зависи от краткосрочния път на инфлацията и лихвените проценти, особено с последните данни, показващи устойчивост на инфлацията, както и от цените на активите и рисковете във финансовия сектор, от фискалната политика и от геополитическите развития", предупреди шефът на МВФ.

Коментирайки паричната и лихвена политика в Съединените щати, тя каза, че МВФ вижда условия за намаляване на лихвените проценти тази година и остава "оптимист", че Федералният резерв ще реши да ги понижи.

Според управляващият директор на МФВ, Европа има да свърши още работа, за да разгърне силата на иновациите, за да стимулира растежа, тъй като изостава от икономическото представяне на САЩ.

На днешната пресконференция Кристалина Георгиева каза, че икономиката на САЩ се е справила по-добре в превръщането на технологичните иновации в бизнес дейност и се е възползвала от изобилието от работна ръка и енергийни доставки.

По отношение на Китай, шефът на МВФ посочи, че е време Пекин да увеличи вътрешното търсене на стоки и услуги, включително и здравеопазването, за да подпомогне перспективите си за растеж.

Според Георгиева Китай трябва да предостави на потребителите повече доверие и повече неща за закупуване и да накара мрежите за социална сигурност да работят по-ефективно.

Тя каза още, че втората по големина икономика в света също така трябва да разреши проблемите в сектора на недвижимите имоти, което ще помогне за възстановяване на доверието на потребителите.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай