Искров: Подарете ми наследник за ЧРД

Искров: Подарете ми наследник за ЧРД | StandartNews.com

Шефът на БНБ готов да си тръгне, ако парламентът му посочи заместник

"Няколко месеца ви чакам - изберете нов управител. Направете ми подарък - вдругиден имам рожден ден. В момента, в който ми покажете, че сте готови да изберете управител, съм готов веднага да се оттегля. Но прекалено много обичам БНБ и страната си, за да предизвикам хаос". С тези думи и емоционален тон управителят на БНБ Иван Искров се обърна към депутатите от временната анкетна комисия за КТБ.

"Нося лично отговорност, не бягам от нея и за това съм тук. Тази комисия е поискана от нас през месец октомври 2014 година, за да видим какво се е случило. Оставка се подава от гузност или от страх. Не изпитвам нито гузност, нито страх. Изпитвам обаче уважение към Народното събрание, което ме е избрало. За това казах и го повтарям - управителят на БНБ Иван Искров е готов, стига да имате готовност и вие, не искайте от управителя безотговорно да си хвърли оставката", продължи в същия тон Искров.

Гуверньорът на Централната банка бе извикан в Народното събрание във връзка с доклад за КТБ, с който депутатите от временната комисия трябва да се запознаят. По време на изслушването съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев попита дали е имало по-ранни сигнали за нередности в КТБ. На което Искров отговори отрицателно.

"Вътрешни сигнали в БНБ не е имало. Ние сме колективен орган и винаги сме взимали решенията, включително и за специалния надзор над КТБ с единодушие. Ако е имало такива сигнали, едва ли бихме могли да останем равнодушни", допълни Искров. И продължи: "Има задълбочена проверка от прокуратурата, те ще излязат със своите заключения и ще кажат някой пропуснал ли е нещо, затворил ли си е очите и т.н."

По думите на гуверньора на БНБ, откакто е управител, КТБ никога не е посочвана като банка с някакъв проблем. "Имаме едно изключение, което беше публично оповестено през 2011 г. - подуправителят отне правото на власт на акционерите в банката", уточни Искров.

Гуверньорът на БНБ отправи критика за публичното говорене срещу институцията. "Като че ли преднамерено говорителите на акционерите и в парламента, и извън, насочват дискусията към регулативните органи. Някак си се забравя отговорността - мениджмънта и акционерите на всяка търговска банка", подчерта Искров.

Пускат до дни синдици в КТБ

Влизането на временни синдици в Корпоративна банка зависи от съда. Това става ясно от промените в Закона за банковата несъстоятелност, които във вторник бяха публикувани в Държавен вестник и влязоха в сила веднага. Според тях временните синдици се назначават от съда по молба на Фонда за гарантиране на влоговете. Пак фондът е този, който подбира кандидатите за поста и ги представя на съда, а назначението се вписва в Търговския регистър. Във вторник до края на работния ден такова искане не беше постъпило. Не се знае дали това ще стане и в сряда, тъй като от фонда заявиха за БНР, че "ще направят подбора в най-кратки срокове".

Имената на временните синдици би трябвало вече да са ясни и да предстои тяхното одобрение. В момента затворената КТБ все още се управлява от квесторите, назначени от БНБ. Според новите поправки временните синдици могат да правят искания пред съда за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, да управляват текущите дела на банката, за разлика от квесторите, да опазват, издирват и попълват имуществото на банката. Тук влизат именно правата на временните синдици да отменят цесиите и направените прихващания. Те са упълномощени и да събират паричните й вземания, да се разпореждат със средствата по сметки и налични парични средства, както и да стопират сделки, в които банката е страна, пише в новите текстове на закона, които се прилагат от 24 март.

Квесторът Лютов: Има цесии за 852 млн. лева

"Цесии и прихващания общо за 852 млн. лева са извършени с пари, свързани с КТБ". Това съобщи пред депутатите от временната комисия за КТБ квесторът Станислав Лютов. Той уточни, че цесиите и прихващанията са извършени в периода 20 юни - 6 ноември 2014 г.

"Нито един актив на КТБ не е продаден от нас, цесии след 6 ноември, когато е отнет лицензът, не са разглеждани в КТБ. Прихващания след 27-ми, когато е приет новият закон, не са разглеждани и не са осчетоводявани. Неслучайно използвам изразите "разглеждани" и "осчетоводявани" - забележете, че тук няма елемент на съучастие в тези действия", заяви Лютов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай