Европейската централна банка с исторически ход за лихвите

Решението е продиктувано от целта за постигане на средносрочната цел за инфлация от 2%

Европейската централна банка с исторически ход за лихвите | StandartNews.com

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за първи път в историята повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта до 1,25% от 0,5% годишно и очаква по-нататъшни увеличения на следващите няколко заседания.

„Управителният съвет взе решение да повиши трите основни лихвени процента на ЕЦБ със 75 базисни точки. Съответно, лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределните кредитни и депозитни линии ще бъдат повишени съответно на 1,25%, 1,5% и 0,75%, считано от 14 септември 2022 г.”, се казва в изявлението.

„Въз основа на текущата си оценка Управителният съвет очаква да повиши допълнително лихвените проценти на следващите няколко заседания, за да потисне търсенето и да се предпази от риска от трайно повишаване на инфлационните очаквания”, допълва регулаторът.

ЕЦБ отбелязва, че това решение е продиктувано от целта за постигане на средносрочната цел за инфлация от 2%. Управителният съвет възнамерява да реинвестира основните плащания по ценни книжа по програмата PEPP с падеж поне до края на 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай