ДКЕВР няма да вземе лиценза на "Енерго Про"

ДКЕВР няма да вземе лиценза на "Енерго Про" | StandartNews.com

София. Не е на лице толкова тежко нарушение така, че да се отнема лиценза на „Енерго Про", заради двойните фактури. Това съобщи председателят на ДКЕВР Светла Тодорова на специална пресконференция по повод сигналите за нарушения на „Енерго Про".

Отнемането на лиценз е най-тежко наказание и се прилага в случаите, когато с действието и дружеството е нарушило сигурността на снабдяване или при системно нарушение на Закона за енергетиката или на други актове, коментира Тодорова, цитирана от БГНЕС.

Назначена е проверка по документи за „Енерго Про". Експертите ще проверяват по какъв начин се отчита потреблението.

Тодорова заяви, че е съставен констативен протокол от длъжностните лица, извършили проверката, който ще бъде връчен на дружеството утре сутрин.

След проверката, според Тодорова, няма нарушения, относно периода на отчитане, който е определен като максимален в размер на 31 дни, но не е ясно защо е предприет вторият отчет още в началото на годината - през януари.

Нарушение е, че потребителите не са били уведомени за това извънредно отчитане. "В резултат на извършените действия на дружеството се оказа, че някои потребителите трябва да заплатят две сметки в един и същи срок, което прави заплащане на ел. енергия за период по-дълъг от 31 дни", уточни Тодорова.

Председателят на комисията разясни, че ако се съставят глоби, те могат да започнат от 20 000 лв. до 1 млн. лв. за всяко наказателно постановление. Жалбите за „Енерго Про" до момента са 14. Направена е проверка и на останалите две дружества-ЧЕЗ и EVN, но не са установени такива нарушения.

От „Енерго Про" предлагат да се разсрочи плащането на двойните фактури с 15 дни, каза Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай