Брекзит ли? Британците плащат с опашки и празни рафтове

Борис Джонсън клекна, моли Източна Европа за работници

Брекзит ли? Британците плащат с опашки и празни рафтове | StandartNews.com
  • Изкупиха бензина до капка, стигнаха до бой с ножове
  • Борис Джонсън клекна, моли Източна Европа за работници

Брекзит започна да дава своите горчиви плодове на Острова. Жестока криза за бензин и празни рафтове в магазините са цената, която плащат жителите на Великобритания за излизането си от Евросъюза. Липсата на гориво по бензиностанциите не е заради дефицит, а заради недостиг на шофьори на цистерни, които да зареждат търговците.Кризата започна в края на миналата седмица. Въпреки многократните призиви на властите гражданите да не се презапасяват, дългите опашки по бензиностанциите не секват. Стигна се дори до саморазправа между изнервени шофьори, вербална и физическа агресия, дори до размахване на нож в Уелинг, предградие на Лондон. Причината - шофьор опитал да пререди опашката на бензиностанцията, а разгневен мъж решил да вземе нещата в свои ръце и да накаже "нарушителя". Ситуацията ескалирала за секунди, а след намесата на други чакащи, мъжът с ножа изоставил колата си и си тръгнал пеша.Тази грозна сцена е само един от примерите за напрежението, което породи липсата на доставки на гориво.Хиляди бензиностанции във Великобритания бяха принудени да затворят, след като клиентите изкупиха бензина до последна капка. Наличности има, но не и шофьори на цистерни, които да докарат горивото."Тази нощ карах в продължение на два часа докато открия бензиностанция, която работи. А когато намерих такава, имаше ужасна опашка! Това е пълна лудост! Казват, че няма недостиг на горива, но явно хората са изпаднали в паника", каза Дейвид Скейд, шофьор на камион за доставки.За съжаление, когато хората започнат панически да купуват даден продукт, както беше преди година с тоалетната хартия, ситуацията бързо ескалира, каза Грант Шапс, министър на транспорта на Великобритания.

150 военни са в готовност да се включат в доставките на гориво

но правителството е решило да изчака преди да разреши намесата на армията.Страната спешно се нуждае от близо 100 000 шофьори, за да не блокира транспортният сектор. Това се дължи отчасти и на факта, че след Брекзит много шофьори на товарни камиони от Европа трябваше да напуснат Острова, а сегашните процедури по издаване на визи са скъпи и сложни, поради което няма много желаещи. Освен това всеки месец хиляди шофьори излизат в пенсия, а на тяхно място не идват нови. А заради пандемията десетки хиляди изпити за добиване на правоспособност за управление не можаха да бъдат проведени, посочва германският сайт t-online.Пандемията доведе до сериозен недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили не само във Великобритания, но и в Полша, в Германия, в САЩ. Секторът е пред колапс и графикът на доставките е нарушен.Другият голям проблем са празните рафтове.Няколко от големите фирми за хранителни стоки и браншови съюзи биха тревога: съществуват сериозни проблеми със снабдяването на магазините с храни, поради което е възможно да избухне паника сред потребителите, пише "Дойче веле".Положението със снабдяването с хранителни стоки се движи "по ръба на бръснача", предупреди председателката на Националния съюз на фермерите Минет Батърс. Тя е написала писмо до министър-председателя Борис Джонсън, подписано от още няколко браншови съюза. В него те предлагат бързо да бъде привлечена чужда работна ръка, а на желаещите спешно да им бъдат издадени визи. "В противен случай празните рафтове в магазините ще стават все повече, а потребителите ще започнат да изкупуват храни панически, за да могат да изкарат зимата", пише Батърс, цитирана от агенция ДПА.Един от големите играчи в търговията с хранителни стоки - концернът Tesco - също предупреждава за опасността от панически покупки преди Коледа. От месец юли компанията се опитва да привлича нови сътрудници с допълнителен бонус в размер на хиляда паунда (около 1165 евро). Но това не е достатъчно да се запълни липсата на работници, признава отговорникът за пласмента Андрю Улфендън, цитиран от "Шпигел". "Притеснява ни това, че ще зачестяват снимките с празни рафтове в магазините, което ще доведе до

паническо изкупуване на всичко, което се предлага

заяви той за телевизия ITV News.И прогнозите се сбъднаха: големите вериги съобщават, че в събота са имали с 500% повече клиенти от обикновено. През седмицата ръстът се движеше около 40%.Загрижени за своите роднини в Англия, нашенци започнаха да стягат колети с консерви."Първо мислех, че сестра ми, която от 10 години живее със семейството си на Острова, се шегува, когато ме помоли да купя и да  пратя консерви с грах и зелен фасул. Оказа се, че вече повече от седмица тези стоки са изчезнали от всички магазини в нейния квартал North Woolwich в Източен Лондон", обясни пред "Марица" 42-годишната Радослава Джуркова. "Чувам, че и други приятели на сестра ми са помолили роднините от България да помагат, като пращат колети с храни", каза още Джуркова. Новата тенденция вероятно ще се засили, защото кризата с доставките в британските магазини се задълбочава.  И докато преди емигрантите в Англия пращаха пари и издържаха своите роднини в България, сега се стигна до небивалата ситуация нашенци да им пращат консерви. Проблемът със снабдяването възникна заради острия недостиг на шофьори и работници в селското стопанство заради Brexit и пандемията. Допълнително и високите цени на газа влияят на продукцията, както и свързаната с това липса на въглероден диоксид, нужен за опаковането на месото и други свежи продукти. Засегнати са не само производителите на месо, но и доставките на хлебни и сладкарски изделия, казва Ян Райт от Съюза на производителите на храни и напитки. Според него става дума за "истинска криза". Веригите за снабдяване на супермаркетите и гастрономията не са били под такъв натиск от 40 години насам, е казал Райт пред Би Би Си.Това доведе и до политически проблем за кабинета на Борис Джонсън и той клекна за имигрантите. Правилата, които се промениха след Брекзит, ще бъдат облекчени. Спешно ще бъдат издадени 10 500 визи - половината за шофьори, а другата половина - за работници в птицевъдни стопанства.  Борис Джонсън е наредил промяната, след като му е "писнало" да чете "лоши заглавия" в медиите, съобщава The Financial Times.Това е първото сериозно пропукване и реално признание от страна на управляващите, че Брекзит не е точно това, което са очаквали и обещавали. До момента консерваторите и техния кабинет, които фактически изведоха Обединеното кралство от ЕС, не са признавали, че Брекзит създава икономически трудности и то точно свързани със затегнатия имиграционен режим за европейски граждани.Британски журналисти обаче коментират, че промяната на имиграционната политика едва ли ще реши проблема, защото почти в целия ЕС се търсят шофьори и се предлагат отлични възнаграждения.Междувременно министърът на икономиката Куаси Куартенг предупреди за предстояща тежка зима, която ще се усети най-вече от бедните семейства. Освен от поскъпването на природния газ, техният делник ще бъде помрачен и от съкращаването на по-високите социални помощи. Размерът им беше увеличен заради пандемията, но сега отново стават по-ниски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай