Безплатни декодери ще има за 124 хил. социално слаби

Безплатни декодери ще има за 124 хил. социално слаби | StandartNews.com

София. Безплатни декодери, необходими за гледане на цифрова ефирна телевизия, ще получат 124 хил. социално слаби хора в България. Това е решила Европейската комисия, обявиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От 1 септември 2013 г. телевизията вече ще се предава по цифров, а не по аналогов сигнал, както беше досега.

Хората, които получават енергийни помощи, ще имат право на безплатен декодер, обяснява мъжът от рекламата, която се върти за цифровизацията вече няколко месеца наред. След получаване на ваучери от държавата, ще се взима и самата техника, от специално определена за целта търговска верига в съответните райони на страната. "Ваучерите ще бъдат раздавани от служителите на Агенцията за социално подпомагане в помещенията на "Български пощи". Конкретната пощенска станция и графикът ще бъдат оповестени предварително на място", съобщават още от министерството.

Една част от безплатните приемници раздават от началото на август

От първи август ще започне раздаването на ваучерите. Преди това обаче социално слабите трябва да попълнят декларация, в която да напишат имат ли условия да приемат цифрова телевизия, без значение каква е платформата – спътникова, кабелна или ефирна, сочат от министерството и уточняват, че са чакали разрешение от Брюксел, за да започнат с разпространението на ваучерите.

Безплатни декодери първо за част от страната

След като започна да се върти информацията за идването на дългоочакваната цифрова ефирна телевизия, много възрастни хора заляха своите доставчици на телевизия с въпроси относно нововъведението. Много от пенсионерите имат доста стари модели телевизори и няма кой да им обясни за декодерите и където точно ще се раздават те. Вече е ясно обаче, че безплатни приемници ще има само в някои части на България и много хора ще останат разочаровани.

Четири района в страната обхваща първия етап от доставката на декодерите: Северозападен (с административни центрове на области Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен); Свероизточен (Варна, Добрич, Търговище и Шумен); Южен централен (Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково) и София, но единствено на територията на Дирекция "Социално подпомагане" – "Оборище".

Търговските вериги за предоставяне на декодери бяха избрани с обществена поръчка. Те са "Зора" за Североизточен и Южен централен район, "Техномаркет" - за Северозападен, и "Технополис" - за район "Оборище" в столицата. За другите части все още не е стартирала поръчката, тя ще бъде факт до няколко седмици, обясняват от министерството.

Раздаването на декодерите на хората, които живеят в районите Югозападен, Югоизточен и Северен Централен, ще започне в края на август, уточняват от министерството. Но самата процедура е под въпрос заради законовите срокове за провеждане на обществена поръчка, сочат експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай