АЕЦ "Козлодуй" показа договора с "Уестингхаус"

АЕЦ "Козлодуй" показа договора с "Уестингхаус" | StandartNews.com

По настояване на САЩ централата заличи пасажи от споразумението

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" публикува подписаното на 1 август с "Уестингхаус" акционерно споразумение за седми блок в ядрената ни централа. От американската компания обаче не са позволили цялата информация да стане публична с мотива да защитят своите фирмени интереси. Така цели страници и пасажи са заличени.

От текстовете става ясно, че капиталът на проектната компания, която реално ще извърши всички действия по изграждането на седми блок в АЕЦ-а, ще бъде 14 млн. лева. Българската страна ще държи 70% от капитала на проектната компания, а "Уестингхаус" - 30%, което бе публично оповестено още преди седмици. Следващите четири страници от условията за акционерно участие обаче остават в тайна. Неясноти има и по отношение на договора за доставка на ядрено гориво и какво ще се прави с отработеното гориво. Документът има клауза, която забранява на българската страна да договаря инвестиции от трети страни в проектното дружество или преговори за строителство на седми блок в ядрената ни централа. Това условие отпада, ако споразумението не влезе в сила или ако преговорите не бъдат вписани в бизнес плана на проекта. Финансирането на проекта за изграждането на седми блок на ядрената ни централа може да става чрез заеми от финансови институции, сред които и експортната банка на САЩ (Exim Bank), както и японската JBIC.

Записано е изрично, че споразумението ще влезе в сила, като получи Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), необходимите разрешителни от ЕС и международните институции и ако Министерският съвет изрично избере технологията АР 1000 за новата мощност. Споразумението може да бъде прекратено без отговорност за която и да е от страните, е записано още в предварителните условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай