12 млн. евро похарчени за разширяване на ядрено хранилище под риск

12 млн. евро похарчени за разширяване на ядрено хранилище под риск | StandartNews.com

София. Европейската комисия може да поиска България да върне 12 млн. евро, използвани за разширяване на хранилището за сухо съхранение на отработеното ядрено гориво, ако властите не обосноват нуждата от него. За това са предупредили представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на среща днес с енергийния министър Теменужка Петкова, съобщи пресцентърът на ведомството.

Европейската сметна палата ще провери как България изпълнява проектите, финансирани от международния фонд "Козлодуй", с който ЕС компенсира страната за предсрочното спиране на малките четири блока на атомната централа, стана известно в хода на разговора.

ЕБВР предостави първоначално 550 млн. евро, а между 2010 и 2013 г. отпусна допълнително 300 млн. евро за проекти, свързани с извеждането от експлоатация на старите блокове и мерки за преструктуриране на енергетиката и енергийната ефективност. За периода до 2020 г. са предвидени още 283 млн. евро, напомня пресслужбата.

"Едно евро, инвестирано от фонда в проекта за енергийна ефективност, привлича 3-4 евро в икономиката", коментира директорът на дирекция "Ядрена безопасност" в ЕБВР Винс Новак.

На срещата Петкова е уверила, че изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави е приоритет за министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай