Тесла с осигуровките! Ето какво е заложено за следващите 3 години

Промяната очаквано ще доведе до по-високи разходи за работодателите

Тесла с осигуровките! Ето какво е заложено за следващите 3 години | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев предвижда осезаемо повишение на максималния осигурителен доход. Това става ясно от изготвения от него и публикуван проектобюджет за 2024 г., както и от съпътстващата го тригодишна фискална рамка, пише economic.bg.

Според документите се предвижда от следващата година таванът на осигуровките да се вдигане от 3400 на 3750 лв. В прогнозата за следващите години пък е заложено той да се увеличи на 4130 лв. от 2025 г. и на 4430 лв. през 2026 г. – или с една четвърт от нивото, на което е той сега.

По-високият максимален осигурителен доход ще доведе до повече приходи в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), откъдето се плащат пенсиите. Финансовото министерство изчислява, че от повишаването с 350 лв. догодина ще бъдат събрани допълнителни около 303 млн. лв.

Промяната очаквано ще доведе до по-високи разходи за работодателите. Традиционно в България на осигурителния таван са заетите основно в IT сектора – над една пета от всички осигуряващи се на 3400 лв.

Осигурителният таван в България последно бе повишен с Бюджет 2022, но от 1 април, когато той влезе в сила. Дебати за вдигането му имаше на няколко пъти през последните две години, като по време на един от тях – за вдигането и на минималния, и на максималния праг – финансовият министър определи бизнесите, които не могат да си позволят по-високите им размери, като „некадърни“ и „некомпетентни“.

Всички организации от високотехнологичния бизнес предупредиха още миналия месец, че са против ръст на тавана на осигуровките всяка година и обвързването му с формула. Те не изключват хипотеза на свиване на работните места в сектора.

Само преди дни председателят на Българската софтуерна асоциация БАСКОМ Доброслав Димитров призова властимащите за стабилна данъчна рамка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
didko
преди 5 месеца

Мамицата му на тоя Василев

Откажи
Оцеляващ
преди 5 месеца

Паразити в повече .

Откажи
Теслата
преди 5 месеца

Ще я яде тая мърша!!! ЕС И САЩ НИ НАЛАГАТ ОГРОМЕН ТЕРОР С ТЕЗИ НАСРАНИ ПОЛИТИЦИ!!!

Откажи
Коко
преди 5 месеца

Ядосват се хората с големите заплати, изкарваш 10 х. , ама се осигуряваш на 3 х., капитализмът идва заради този български феномен.

Откажи
Голяма заплата
преди 5 месеца

Докато има таван на пенсиите и само една национална здравна каса (да не говорим за ограничения при гледане на деца и други плащания), трябва да има и таван на осигуровките.

Откажи
Краен
преди 5 месеца

В Англия данъците се вдигат и процентно в зависимост от това колко взимаш. На 15000 годишно са 19% а над 80 000 годишно вече стават 45%. А ако имаш втора работа данъците върху втората работа са двойни. А тука взимаш 10000 осигуряват се на 3000 и мрънка ето почва.

Откажи
Плосък данък
преди 5 месеца

Данъците трябва да бъдат еднакъв процент, независимо от дохода. Нали затова е процент, а не твърда сума. И да се проверява "бедното" население какви имоти и скрити доходи има.

Откажи
Неда
преди 5 месеца

България е село без кучета-особено при осигуровките. Новата власт разреши преди години на новите чорбаджии да си играят с хората. Работиш 12 часа-осигуровки на 4 часа.

Откажи
hhg
преди 5 месеца

Той да изкара още една година пък тогава ще водим!

Откажи
torakbg
преди 5 месеца

Една година е много - заминават си. ГЕРБ ги прекараха майсторски.

Откажи
torakbg
преди 5 месеца

Една змия когато умира и най-отровна

Откажи
Чаво
преди 5 месеца

Би трябвало близките години да дадат дипломи като "професионален бакалавър" и "колеж" в България. Чакам много такива квалификации и мисля, че доходите на хората като цяло ще се покачат. Не искам да се карам с никого. Мисля, че Кардинален закон трябва да промени тази Толенпривеност в Едукатисието и да се дадат дипломите на хората. Тогава заплатите в България, а и Сърбия, Румъния, Хърватия и Словения ще се изравнят както е да речем в Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Австрия. Макар че според майка ми, която е българска австрийка има известна Толенпривеност и липса на нарядни спрямо колежните и професионалните специалисти в Австрия и Унгария дори в момента. Иначе от това е разликата и затова във Виена и Германия правят по €5000-7000 на месец. Има повече нарядни на професионалните и колежните специалисти.

Откажи