Биткойнът чупи рекорди през 2024! Рецептата от експерти

Оптимизмът властва на криптопазара

Биткойнът чупи рекорди през 2024! Рецептата от експерти | StandartNews.com

Източник: Pixabay

В края на 2023 г. криптосветът си отдъхва и се надява 2024-а да бъде по-добра. След тоталния крах през 2022 г., когато мнозина дори започнаха да си задават въпроса дали криптовалутите в настоящия им вид имат изобщо бъдеще, проблемите продължиха и през 2023 г. - освобождаване на служители, арести, банкрути, осъдителни присъди, засилващ се регулаторен натиск.

И въпреки всичко това криптовалутите не само оцеляха, но и в последните дни преди Коледа достигнаха невиждани от месеци върхове. Биткойнът и по време на празниците се търгуваше твърдо над 43 500 долара, а етерът - над 2200 долара, съобщава Си Ен Би Си.

Нещо повече, по данни на компанията за обработка на данни "Кейко рисърч" (Kaiko Research) биткойнът приключва годината като много по-печеливш от всички основни традиционни активи като акции, облигации, злато, петрол и др. Ръстът му през годината надхвърля 160 на сто въпреки сложните макроикономически условия и проблемите на криптосектора като цяло. По-добре от биткойна се представят почти единствено акциите на "Енвидиа" (Nvidia), които са скочили с 241 на сто от началото на годината.

Според анализа на "Кейко" движението на биткойна през годината е с обратна корелация спрямо индекса "Насдак 100" (Nasdaq 100), като цената му се определяше основно от макроикономически фактори, представянето на долара и общите тенденции на фондовите пазари.

До октомври биткойнът се движеше в диапазона 25-30 000 долара при силна нестабилност, след което цената му пое рязко нагоре, тъй като инвестиционният фонд "Блекрок" (BlackRock) реши да заложи на най-голямата криптовалута и да я превърне в сигурна инвестиция. Фондът подаде искане биткойнът да бъде регистриран като спот борсово търгуван фонд (ETF), а американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) трябва да реши в началото на януари дали да разреши спотовата търговията с биткойни.

"Блекрок" планира, ако получи одобрение,  да налее в проекта си 10 милиона долара, а решението се очаква с интерес и от много големи играчи на Уолстрийт като "Фиделити" (Fidelity), "Уиздъмтрий" (WisdomTree), Ей Ар Кей (ARK), "21 шеърс" (21Shares) и "Ван Ек" (VanEck).

Въпросните фондове биха дали възможност на всеки, който пожелае, да инвестира в криптовалута, без да е длъжен да я притежава, обясняват експерти.

"При одобрение цената може веднага да премине през корекция, а в дългосрочен план спот биткойн ETF фондовете могат да печелят няколкостотин милиарда долара годишно", посочва Юя Хасегава, анализатор на крипто пазара в "Битбанк" (bitbank), базирана в Япония криптоборса.

Криптоинвеститорите ще следят с внимание и още един фактор, който определя накъде да насочат парите си - лихвените проценти на централните банки, посочва Ройтерс. Пазарите очакват регистрираният през последните месеци постоянен спад на инфлацията да даде възможност на банките да свалят лихвите, което пък да направи рисковите активи, каквито са криптовалутите, по-привлекателни.

Според анализатори за ръста на биткойна допринася и очакваното достигане на поредния "халвинг" (halving - преполовяване, процес, който забавя доставките на токени на пазара) през април. Биткойнът е предвиден да достигне общо 21 милиона токена, от които 19 милиона вече са създадени. Цената му растеше преди всеки от предходните три халвинга, последното от които беше през 2020 г. Повечето експерти обаче са на мнение, че едва ли биткойнът ще успее отново да достигне висините от 2021 г., когато удари рекордните 69 000 долара.

"Има много фактори, които ще влияят на криптопазарите през 2024 г.“, казва Джеймс Бътърфил, ръководител на изследванията във фирмата за управление на активи "Койн шеърс" (CoinShares). "Покачващите се лихвени проценти спукаха биткойн балона през 2022 г., а предстоящото им понижаване вероятно ще помогне за стимулирането на нов растеж", допълва той.

За надуването на криптобалона през 2021 г. спомогна и наличието на много свободни средства, излети в стимулиране на икономиката, която бе засегната сериозно от пандемията от КОВИД-19, както и исторически ниските лихвени проценти.

Задаващият се край на лихвените върхове е добра новина за почти всички активи, но условията на криптопазара сега са твърде различни от тези преди три години, посочва Андреа Филтри от италианската "Медиобанка" (Mediobanca). "Във времето на лесните пари не беше трудно да се харчи, но не съм сигурен, че когато лихвите поемат надолу, криптовалутите ще вървят по огледалната траектория," казва той.

"През 2023 г. криптовалутите доказаха, че нямат намерение да се оттеглят от сцената", отбелязва главният изпълнителен директор на криптоборсата "Койнбейс" (Coinbase) Брайън Армстронг, цитиран от "Яху файненс". При това въпреки осъдителната присъда срещу основателя на Еф Ти Екс (FTX) Сам Банкман-Фрайд и признатата вина от страна на главния изпълнителен директор на "Байненс" (Binance) Чанпън Чжао, който също може да се озове зад решетките.

"Криптопазарът се насочва към следващата година под напора на силни попътни ветрове", посочва Шон Фарел, вицепрезидент на "Фъндстрат глоубъл адвайзърс" (Fundstrat Global Advisors). Още по-оптимистичен е Рич Розенблум, основател и главен изпълнителен директор на компанията за разработване на криптоплатформи Джи Ес Ар (GSR), според когото "криптопазарът е готов за "съвършенство" през следващите шест месеца".

Оптимизмът властва на криптопазара. Предстои да видим дали или поне доколко той ще се оправдае.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай