Петък,

Трябва ли рязането с флекс и свиренето на пиано да бъдат приравнени като шум?

От: Администратор -
129
Трябва ли рязането с флекс и свиренето на пиано да бъдат приравнени като шум?
A
A
A

Трябва ли рязането с флекс и свиренето на пиано да бъдат приравнени като шум? По тази тема дискутираха в предаването „Тази сутрин" по bTV общинският съветник Иван Илиев, който е председател на Комисията по обществен ред и сигурност, и общинският съветник Венцислав Мицов.

Поводът беше наредбата за обществения ред, която Столична община прие, и по-конкретно частта, която трябва да защити гражданите от вредното влияние на шума.

Шумът е разделен в три направления. Първото е домашни дейности и съседи, второто са публични пространства, а третото – шум от строително-монтажни дейности.

Забранява се вдигането на шум в делнични дни от 14 до 16 ч. и от 22 до 8 ч., а в почивни дни –
от 14 до 16 ч.и от 21 до 9 ч.

Предвиждат се и глоби, които за физически лица са от 100 до 300 лева при първо нарушение и от 300 до 500 лева при повторно нарушение.

„По закон шум е всяко външно вредно или нежелано озвучаване. Дотолкова, доколкото свиренето на пиано може да бъде нежелано въздействие по закон, да, то е шум", каза Иван Илиев.

Понятието „шум" не е вярно нито според закона, нито според наредбата на Общинския съвет, коментира обаче Венцислав Мицов. „Ние направо забранихме на децата в София да свирят, освен ако нямат разрешение на етажната собственост. Казахме им, че музиката и шумът са едно и също и за Общинския съвет музиката е шум", допълни той.

Илиев припомни, че общественото обсъждане на наредбата е продължило повече от 40 дни, с две обществени обсъждания на живо. „Там гражданите поставиха много остро въпроса. Неслучайно имаме всяка година най-много жалби по отношение на шума. Гражданите искаха тотално да бъдат забранени репетициите в жилищни сгради за професионални цели, а тези за непрофесионални цели – да бъдат забранени тогава, когато пречат", отбеляза Илиев.

„Няма спор, че в събота и неделя може да се ограничат часовете, в които да се свири, но да им казваш, че те са като чичото с флекса – това е смешно", каза Мицов.

Според него така при сигнал може да „арестуват Гошко, който е златен медалист по кларнет за миналата година в Провадия например". „Или пък Пешо, който свири на барабани и подлудява целия блок", допълни обаче Иван Илиев.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com