ПРОГНОЗА: До 7 % скок в цените на парното и топлата вода от 1 юли

ПРОГНОЗА: До 7 % скок в цените на парното и топлата вода от 1 юли | StandartNews.com

Парното и топлата вода е възможно да поскъпнат с до 7 % от 1 юли.

Причината е в поскъпването на газта с 10 %. От Булгаргаз поискаха по-голямо увеличение – с 18 %. Разчетите на експертите в регулатора обаче, показват, че е скокът може да бъде с 10 на 100.

Тъй като синьото гориво остава 70 от цената на топлоуслугите, по всяка вероятност цените ще се вдигнат със 7 на 100. Това потвърди Иван Иванов от КЕВР. Окончателното решение ще се се вземе на 1 юли, когато ще влязат в сила новите цени.

„В общи линии в този диапазон ще бъде средното повишение на цената. Разбира се, в зависимост от параметрите и технологиите на отделните топлофикационни дружества, които работят на когенерация, може да има някакви различия в цената на този диапазон", обясни Иванов.

Регулаторът много внимателно следи котировките на петрола на международните пазари. Имаше коментари, че следващото тримесечие ще има драстичен скок в цената на газа. Комисията ще защити обществения интерес, мислим да не се стига до сериозно увеличение на цената на топлинната енергия в началото на новия отоплителен сезон. Сегашното по-малко увеличение на цената на газа, няма да доведе до шоково поскъпване след 3 месеца", уверява председателят на КЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай