Министрите режат пари за компютри

Министрите режат пари за компютри | StandartNews.com

Министерства масово режат средства от разходите си за консумативи и ремонти, за да се осигурят парите за бедните. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще отдели  593 747 лв. от бюджета си.

Средствата са предимно от издръжка на администрацията. От там не очакват липсата на тези средства да доведе до някакви конкретни проблеми, но коментират, че трябва да се положат максимални усилия, за да се изпълни приходната част от бюджета на ведомството. В социалното министерство предвидените 300 хил. лв. ще бъдат спестени, като се свият парите, предвидени за обществени поръчки. Доставката на компютри и ремонти няма да се извърши в предвидените обеми, обясниха оттам. Просветното министерство ще спести орязаните 1 млн. лева предимно от разходи на администрацията, ток и парно, каза министър Николай Милошев.

Няма да бъдат пипани делегираните бюджети на училищата, от които се формират учителските заплати, нито парите за стипендии или закуски, разказа пък главният секретар на ведомството Красимир Вълчев. "Няма да има фалити на училища заради този милион", коментира той. В МОМН все още нямат точни разчети от кое именно ще се спести, но ставало дума за "множество дребни административни дейности". Няма да се пипат и парите на фонд "Научни изследвания", на който предстои да проведе нов конкурс за проекти на отхвърлените веднъж учени. 691 хил. лева заделя Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за бедните. Парите ще бъдат спестени от общия бюджет за издръжка на министерството. Няма порязана нито една стотинка от инвестиционните програми на ведомството, така че бизнесът няма да бъде ощетен по никакъв начин, категорични са подчинените на министър Кристиан Кръстев.

Съкращават чиновници след орязани проекти

 

Осигурените допълнителни средства от бюджета за заетост и помощи няма да бъдат за сметка на инвестициите. В това уверява служебният кабинет. Решението за пренасочване на близо 20 млн. лева от строежа на нови отсечки от двете магистрали "Хемус" и "Марица" е взето след анализ на Агенция "Пътна инфраструктура". Те са част от отпуснатите допълнително на 7 февруари 150 млн. лв. за строителното ведомство с решение на Министерски съвет. Според направения анализ близо 20 млн. лв. могат да бъдат пренасочени към бедните, тъй като сумите няма да бъдат усвоени за магистралите до края на годината. Пренасочването на тези средства в никакъв случай няма да забави изпълнението на строителните дейности на магистралите "Хемус" и "Марица". Липсата им няма да доведе и до загуба на работни места или фалит на фирми, категорични са от служебния кабинет, въпреки че бившият регионален министър Лиляна Павлова коментира тъкмо обратното. Дейностите по тях продължават и в този момент със същите темпове, категорични са от регионалното ведомство и пътната агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай