Вторник,

Здравният министър и председателят на БТПП обсъдиха използването на GS1

От: Failed to load user -
1239
Здравният министър и председателят на БТПП обсъдиха използването на GS1
A
A
A

Използването на стандартите GS1 в здравния сектор в България, обсъдиха на среща в здравното министерство министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Прилагането на тези стандарти може да донесе полза за всички участници по веригата – производители, търговци на едро, дистрибутори, болници, аптеки и пациентите.

Не са малко страните, в които със закон е въведено използването на идентификацията на лекарства и медицински инструменти по стандартите GS1.

БТПП, като официален представител на България в Международната организация GS1 е убедена, че използването на международно утвърдени стандарти на системата GS1 e добър инструмент за решаване на редица проблеми в здравеопазването в България (като например, борба с фалшификацията и осигуряване на проследимост при лекарствата, проследяване процеса на стерилизация на медицински инструменти, автоматична обработка и оптимизация на процесите на снабдяване на болничните заведения и аптеките, издаване на електронни рецепти, проследяване на наркотичните средства в страната и др.), се казва във връченото на министър Андреева предложение на БТПП от председателя на Палатата Цветан Симеонов.

Цветан Симеонов изрази готовност БТПП да предостави необходимата информация, както и да обучи експерти на министерството по въпроси, свързани със стандартите GS1.

По време на срещата председателят на БТПП изтъкна необходимостта от усъвършенстване на нормативната уредба за провеждането на обществените поръчки в здравеопазването, включително приемането на нов закон, с цел по-голяма прозрачност на процедурите и разходването на публичните средства. Той отправи и препоръката в договорите на министерството да бъде включена арбитражна клауза, предвид предимствата за арбитражно решаване на споровете.

Общественото напрежение не може да бъде оправдание за застой в работата на никой държавен орган, отбеляза председателят на БТПП Цветан Симеонов. Даже в условия на обществено недоволство, държавните институции, особено тези, които управляват изразходването на бюджетни средства, са длъжни да си вършат работата добре, категоричен е председателят на БТПП. „Който и докато е на власт – да работи по правилата, а това - кой да бъде на власт, го решава електоратът", добави Цветан Симеонов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички