Защо трябва да пием поне 1,5 л вода на ден

Сърдечноболните трябва да приемат достатъчно, важното е да не я задържат

Защо трябва да пием поне 1,5 л вода на ден | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • Дори леката дехидратация може да ви накара да се почувствате изтощени и болни
  • Сърдечноболните трябва да приемат достатъчно, важното е да не я задържат

И до днес не съм разбрал защо толкова много хора в България не обичат да пият вода. Не, това не е намек, че у нас алкохолът се пие вместо вода. Дори от хора, които не употребяват спиртни напитки, съм чувал изказвания от сорта на: "Не обичам да пия вода, не ми е вкусна."

Въпросът по колко вода приемат пациентите на ден е твърде важен за всеки лекар, особено ако става дума за сърдечно заболяване. В моята практика непрекъснато се налага да следим много стриктно водния баланс на пациентите и това е причината да забележа нежеланието на толкова много хора да пият тази твърде важна за живота течност.

Няма да задълбавам в баналните клишета за това как животът е произлязъл във водата и колко процента от тялото ни са съставени от нея. Това всички го знаят. Ще ми се да се спра на някои по-практични подробности, свързани с водата в тялото.

  • Казано е, че кръвта вода не става, но

истината е, че по-голямата част от кръвта всъщност представлява вода, с разтворени в нея белтъци, дребни органични молекули и минерални соли. За да може тялото да функционира правилно, обемът на цикрулиращата кръв, както и нейният състав трябва да бъдат следени и поддържани в много тесни граници. С тази задача са ангажирани сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, надбъбречните жлези, мозъкът, белите дробове, черния дроб стомаха и червата. Общо взето - почти всички главни органи.

Обемът на кръвта е един от основните параметри, от които зависи кръвното налягане. Смътно си спомням времето, когато забраняваха на хипертониците да пият вода, за да не вдигат кръвно. Това изобщо не е правилно. Дори напротив, сърдечноболните от всякакъв вид винаги трябва да пият достатъчно вода. Въпросът е тя да не се задържа в тялото, което се постига не с ограничаване на приема на вода, а с подходящите медикаменти. Единственото, което наистина трябва да ограничим в тези случаи, това е солта.

Всяка клетка, тъкан и орган се нуждае от вода, за да работи правилно. Достатъчното количество вода

  • осигурява правилната работа на бъбреците

чрез които от организма се изхвърлят повечето отпадни вещества от метаболизма, участва в поддържането на телесната температура. Добрата хидратация на организма се отразява добре на ставите, тъй като смекчава ставните повърхности.

Когато водата в тялото не е достатъчно, това води до състояние, наречено дехидратация. В нейната напреднала форма тя е опасна, но пък е трудно да се сбърка. Проблемът е в това, че дори леката дехидратация може да предизвика главоболие, общ дискомфорт, да ви накара да се почувствате изтощени и болни.

Човешкият организъм непрекъснато губи вода чрез дишането, изпотяването, урината, изпражненията и така нареченото незабележимо изпарение. Последното е съставено от водата, която се изпарява заедно с дъха ни, а също така - през носа, очите и нормалната, неизпотена кожа.

Това количество възлиза на около 3-4 литра вода дневно и за да запазим своето здраве, ние трябва да го компенсираме по съответния начин. Като вземем под внимание, че с храната поемаме около 20 процента от дневния прием на течности, остават около 2-3 литра напитки. Хубаво е сред тях да има

  • поне литър и половина чиста вода на ден

Може да се наложи да промените общия си прием на течности при следните обстоятелства.

1. Физическо натоварване. Когато спортувате или се занимавате с друг вид тежка работа, водните загуби се увеличават за сметка на засилено изпарение, а при по-продължително и по тежко натоварване - и чрез потене. В такива случаи освен вода се губят и соли, така че не е зле освен допълнителната вода да си наваксате и изгубените минерали.

2. Климатична обстановка. Горещото време, особено когато е съпроводено с висока въздушна влажност също води до повишени загуби не само на вода, но и на соли. За отбелязване е, че настъпването на дехидратация значително се улеснява на голяма надморска височина. Този случай е особено опасен, тъй като по такива места рядко е топло и ние не осъзнаваме, че поради ниското атмосферно налягане водата всъщност се изпарява много по-лесно. Освен това, в такава ситуация обикновено сме физически натоварени. Затова е от особена важност винаги да носим в себе си

  • достатъчно вода, когато се намираме високо в планината

3. Здравословно състояние. Тялото губи повече течности, когато е с повишена температура, повръщане или диария. Неслучайно едно от първите действия, които предприема лекарят в подобни случаи е да включи венозна система със солеви разтвор. За да не се стига чак до там, когато сте болни винаги пийте повече вода и други течности. Освен че по този начин ще наваксате повишените загуби, така помагате на тялото да се очисти от вредните вещества, които се образуват в хода на инфекцията.

При бременност и кърмене, нуждите от допълнителен прием на течности също е завишен, но в този случай е добре да се внимава, тъй като някои патологични състояния по време на бременност са свързани с опасно повишена водна задръжка, така че всяка бременност е добре да бъде стриктно следена от лекар.

Единствено при бъбречна недостатъчност, приемът на вода наистина трябва да бъде ограничен. Тогава, когато бъбреците не работят, водните загуби на организма са значително намалени и това трябва да бъде съобразено.

Средностатистическият, здрав, възрастен човек трудно може да прекали с приема на вода. Проблем може да настъпи в случаите, когато повишената загуба на вода е

  • съпроводена със загуба на соли

а наваксваме само загубата на вода. Например, това може да стане, ако по време на дълга и интензивна тренировка спортистът приеме твърде много вода в опита си да предотврати евентуална дехидратация. Тогава съдържанието на натрий в кръвта пада под нормата и това се понася твърде зле. За тази цел са разработени редица спортни напитки, съдържащи освен вода и необходимите минерални вещества.

Във всички останали случаи, около литър и половина чиста вода и отделно още толкова напитки са напълно достатъчни за да си набавим необходимия ни дневен прием на течности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай