Неделя,

Нормален вирус ли е К-19? Говори проф. Аргирова

От: Редактор -
319
Нормален вирус ли е К-19? Говори проф. Аргирова
A
A
A

“Направих си труда да проуча има ли изследвания преди COVID по отношение на нагласите за ваксинация, при това специално при деца. Знаете, че националният имунизационен календар започва още от деня на раждането. Направих това проучване с помощта на Националната педиатрична асоциация. Оказва се, че едно проучване показва, че през 2017 година 50% от българските родители не биха разрешили децата им да се ваксинират, ако ги бяха попитали. Искам да кажа, че за това (б.р. за антиваксърските настроение) не е виновен самият COVID-19, има го отпреди”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ вирусологът проф. Радка Аргирова.

“Не само при COVID-19, но и при при други явления, с които се сблъскваме, се вижда, че когато твърде много се говори, на човек не му се слуша. Тук обаче имаме особености в говоренето. Първо, още от началото не се започна да се говори с научни факти, които да бъдат убедителни, да не са догадки и да са доказани. За това има причина.

Става дума за нов обект, който подлежи на изучаване. Всеки ще каже: “Да, така беше, ново беше, откъде да знаем какво да говорим”. Не съм съгласна с това. Това е вирус от семейство “коронавируси”, това семейство ни е известно отдавна.

Чак толкова кой знае какви новости не са настъпили, освен че например за първи път толкова години, при толкова епидемии, ние не знаем кой е междинният гостоприемник на вируса от мястото на естествената му среда на живот и развитие до пристигането му при човека.

Това досега не се е случвало и много ме притеснява”, каза още проф. Аргирова.

Тя обясни, че е възможно и други животни, различни от броненосеца, който беше посочен за евентуален междинен преносител, да пренасят вируса, причинител на COVID-19. “В момента се провеждат изследвания върху редица животни и върху домашни животни. На всяка цена трябва да ни стане ясно какъв е пътят на този вирус от естествената му среда до човека”, посочи тя.

Проф. Аргирова каза още, че опашките пред пунктовете за ваксиниране я правят по-оптимистична. “Радвам се на опашката, въпреки че скептиците казват, че опашката се състои предимно от възрастни хора, идващи за трета доза. Така или иначе тези хора са помислили за здравето си, проявили са доверие”, допълни тя.

“Като учени, ние нямаме право да казваме, че в страната има “Омикрон”, докато това не се потвърди от Националния център по заразни и паразитни болести. Имаме обаче тестове, с които работим, включително аз днес работих с такъв тест. Тези тестове са приспособени за “Омикрон”. Виждаме, че има положителни резултати, тоест има такъв вариант в страната. Разбира се, говоря за няколко случая, не са всички”, каза още тя.

На въпроса как да си обясним това, че “Омикрон” засяга предимно имунизирани хора, тя отговори: “Броят на неваксинираните е много малък, вирусът трябва да намери как да оцелее, да преживее (б.р. има се предвид в чужбина). Стратегията на вируса е една - да оцелее. Как - ето как, чрез мутиране, така че да може и да зарази клетките”.

“Сега 1/3 от населението е ваксинирана. Много ни се иска до края на януари да стигнем до поне половината и това е нашата амбиция. В края на януари ще започне сериозната вълна от “Омикрон”, ще се присъедини грипът и трябва да сме готови”, каза още тя.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията