Вижте колко струва да се лекуваме от грип

Поне 120 лева излиза лечението на грип, ако човек го кара вкъщи

Вижте колко струва да се лекуваме от грип | StandartNews.com

Поне 120 лева излиза лечението на грип, ако човек го кара вкъщи, установи проверка на „Монитор“.

30 лева броим само за теста, с който се установява заразата. Той не е задължителен и затова не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Докторите се ориентират по симптоматиката дали пациентът е с грип или остро респираторно заболяване.

Дали той е от тип „А“ или тип „Б“ няма никакво значение, лечението е едно и също, поясни завеждащият детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

Освен теста, ако пациентът е дете и ходи на детска ясла или градина, родителите трябва да броят и 10 лева на педиатър, за да издаде медицинска бележка. Останалите минимум 70-80 лева са за медикаменти, витамини и пробиотици. Ако лекарят прецени, че болният може да развие бактериална инфекция, му предписва и антибиотици, с които сумата удря около 150 лева. В калкулацията не влизат загубите от болнични, които се изплащат месец след като документът бъде получен и обработен в НОИ.

Междувременно стана ясно, че най-популярното лекарство за лечение на грип е изчезнало от аптеките.

„Освен суспензията вече ги няма и трите таблетните форми както за деца, така и за възрастни“, поясни магистър-фармацевтът Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От близо месец няма и предпазни маски срещу респираторни заболявания, какъвто е грипът. Те свършиха в аптеките не само в малките, но и в големите градове още в първата седмица на февруари. Еднократно бяха внесени количества от Германия и Турция, но те свършиха за броени дни. Към момента те могат да се намерят в някои малки аптеки, където цената е 1,50 за маска, при положение че само допреди месец тя струваше 3 стотинки. В Пловдив тя удари рекордната цена от 4 лева за брой, но средно цената в града е 2 лева.

„Никога българинът не е купувал толкова много маски. Няма съмнение, че е заради страх от коронавируса“, коментира още магистър-фармацевт Николай Костов и допълни, че усилено хората купуват още дезинфектанти и медицински спирт.

Междувременно националният консултант по микробиология и директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че най-голяма е заболеваемостта от грип „Б“ в Бургас, Варна, Пловдив и някои от общините в София област, където вече са в епидемия. По думите му обаче в самата столица няма да бъде обявена.

„От 10 години за първи път наблюдаваме толкова скоростно развитие на втора вълна от грип Б. За последната седмица в Националната референтна лаборатория на центъра се доказаха 12 пъти повече случаи от грип „Б“, отколкото от тип „А“. За нашата страна е характерно, че различните области имат различна характеристика на грипните щамове. Това се дължи на факта, че се намираме на граници и пътникопотокът при нас е много интензивен, поясни проф. Кантарджиев. - В момента от грип „Б“ боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите в трудоспособна възраст. Затова се обръщам към сънародниците си да вземат мерки за грипа, миене на ръце, ползване на маски и избягване на контакт с болни хора“, уточни проф. Кантарджиев. Той увери, че към момента грип „Б“ не дава по-различни усложнения и клиничната картина не се различава от нормалния, доминиращ през годината грип А.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай