"Тайната" болест или защо се страхуват мъжете?

Ежегоден скрининг след 40 години дори и без симптоми

"Тайната" болест или защо се страхуват мъжете? | StandartNews.com
  • Ежегоден скрининг след 40 години дори и без симптоми
  • Напредъкът в лечението на рака на простатата е голям

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". 
Пишете ни на адрес: [email protected]

 

Простатата - нерядко е наричана, макар и в шеговит стил, "второто сърце" на мъжа. Това нарицателно наименование вероятно е произлязло от анатомичната форма на простатната жлеза, наподобяваща сърце, както и поради голямото й значение в организма на мъжа и лесното й увреждане от различни фактори и процеси вън и вътре в жлезата. Простатната жлеза, чрез секретите които произвежда, участва в поддържане на репродуктивните функции на мъжа, анатомично е разположена на пътя на изтичане на урината от пикочния мехур, както и е обект на силно влияние от страна на тестостерона (мъжкият полов хормон), които е причина за нейното уголемяване. Нарушение в някои от тези функции на жлезата водят до функционални и анатомични отклонения и от там симптоми от страна на пикочно-половата система на мъжа. Различни възпалителни (простатити) и доброкачествени (хиперплазии) нарушения са най-честите заболявания на простатната жлеза, но с най-голямо значение за самочувствието и живота на мъжа представлява ракът (карциномът) на простатата. Въпреки, че е сред най-честите злокачествени заболявания при мъжа, диагностициран е и при много от най-известните в света мъже - актьори, политици, общественици, и независимо от големия напредък в ранната диагностика и лечение, ракът на простатата все още е причина за силна тревожност, отчаяние, притеснение, дори срам у голяма част от мъжете, които чуват за първи път тази диагноза.

Ето защо тази седмица, отговаряме* на някои от най-честите въпроси свързани с рака на простатата.

1. Колко често се среща простатният карцином в България и на каква възраст заболяват най-често пациентите?

Простатният карцином е най-честото злокачественно заболяване при мъжете в България като по данни на GLOBOCAN (Международна обсерватория за рака) през 2020г. броят на новодиагностицирани с това заболяване случаи е 4 983 мъже. В процентно измерение тези случаи са 24.3% от всички малигнени заболявания при мъжете. Благодарение на информираността на пациентите, напредналите диагностични и терапевтични възможности, смъртността от простатен рак през последното десетилетие намалява. Отново по данни на GLOBOCAN за 2020 г. от простатен рак са починали 1215 мъже, като при мъжете това е 5-тата по честота причина за смърт от онкологочно заболяване. За сравнение, например, от рак на белите дробове през 2020 г. са заболели 4300 души (мъже и жени) и при почти толкова - 3900 души, именно това е причина за смърт.

Ракът на простата е много по-често срещан при пациенти на възраст над 75 г., като дори съществува един афоризъм, че "всеки мъж на 100-годишна възраст, 100% би развил рак на простатата". Въпреки това, в нашата клинична практика имаме и случаи на мъже с рак на простатата на възраст 45-50 години, като характерно за тези пациенти е, че заболяването нерядко е диагностицирано в по-напреднал стадий, както и протичането му е по-агресивно.

2. Кои са най-често срещаните симптоми, които трябва да насочат вниманието на мъжете?

Дори и без наличие на симптоми мъжете след 40-годишна възраст подлежат на ежегоден скрининг на простат-специфичен антиген (PSA) и при обнормени стойности и на клиничен преглед от уролог. Ранните симптоми на болестта да дискретни - предимно често уриниране вечер, затруднение в уринирането, а когато се установява кръв в урината или семенната течност, задръжка на урината, болезненост в перинеалната област или по костите - вероятно се касае за доста по-напреднало заболяване. Трябва да се помни, че ракът на простатата метастазира предимно по хематогенен (кръвен) път и поради това нерядко метастазите са по кости, в костен мозък, ЦНС, бели дробове и поради това симптомите от увреда на тези органи и системи предвещават лоша прогноза за пациента.

3. На каква възраст трябва да започнат профилактичните прегледи и какво представляват?

След 40-45 годишна възраст с изследване на туморен маркер PSА (от англ. Prostate specific antigen - простата специфичен антиген) и клиничен преглед на простатната жлеза при специалист уролог. Желателно е лабораторното изследване на PSA и клиничният преглед да се провеждат след няколко дневно сексуално въздържание, както и физически упражнения или травми в областта на таза - например каране на колело или вибромасажни вани (джакузи).

4. Какви са видовете лечение на простатния карцином?

Лечението на рака на простатата значително еволюира през последното десетилетие, което осигури по-голяма продължителност на живота на пациентите и по-добро качество на живота, включително запазена физическа активност и трудоспособност. В оперативното лечение на простатния карцином широко навлезе роботизираната хирургия, осигуряваща прецизно отстраняване на тумора, кратък болничен период и по-редки прояви на страничните ефекти от операцията. Напредък имаме и в консервативното лечение - лъчево и лекарствено.

По отношение на лъчетерапията, предвид нарасналите и прецизирани методи на облъчване, брахитерапията предостави една надеждна алтернатива на оперативното лечение. Разбира се радикалните методи, оперативни или лъчеви, имат своите неблагоприятни странични ефекти и поради това преди пациента да предприеме каквото и да е радикално лечение, задължително трябва да се информира за съпътстващите усложнения.

По отношение на лекарственото лечение на рака на простатата напредъкът е най-голям. Десетилетия наред ракът на простатата се лекува с ендокринна (хормонална) терапия, която има за цел да спре производството на тестостерон или усвояването му от туморните клетки. В ранните години това лечение се е провеждало с лекарствени продукти, които са предизвиквали тежки странични ефекти и са влошавали качеството на живот на пациентите. Нещо повече - до преди не много години при пациентите с рак на простата често единственото лечение се е свеждало до оперативно отстраняване на тестисите на мъжа (орхиектомия - бел.авт.), което освен тежкото психично травмиране на пациентите, особено по-младите от тях, е представлявало и неоправдан хирургичен риск. В съвремието хормоналното лечение продължава да е водещо при рака на простатата, но е представено от модерни с приемлив профил на безопасност лекарствени продукти. С инжекции поставяни на 3 или 6 месеца подкожно се блокира производството на тестостерон в тестисите, което е много по-приемливо от хирургичното им премахване. Лечението с лекарства под формата на таблетки (антиандрогени - бел.авт.) осигурява блокирането на рецепторите за тестостерон, намиращи се върху туморните клетки. Така се осигурява "хормонално неблагоприятна среда" за туморните клетки на карцинома на простатата и те загиват. Тези лекарствени продукти за перорално приложение са лесни за приемане и с добър профил на безопасност, като водят до значително удължаване на времето до последваща прогресия и най-вече до увеличаване на общата преживяемост. Споменатите лекарствени продукти се прилагат при пациенти, както в стадий на появили се метастази, така и в по-ранни стадии на болестта, където имат ефект на забавяне появата на метастазите.

За разлика от други видове рак, при простатния карцином ролята на химиотерапията е ограничена само до случаите, когато заболяването е диагностицирано в напреднал, с множество метастази процес или при неуспех на хормоналното лечение.

Съществуват и още по-иновативни медикаменти за лечение - т.нар. радионуклеиди с дозирана радиоактивност (галий, радий и други подобни), които доскоро бяха използвани само като контрастни "вещества" в образната диагностика на рака на простата, но от скоро и предвид напредъка в направлението нуклеарна медицина, сега се използват успешно и ефективно в лечението на костните метастази от простатен карцином. Попаднали чрез инжектиране в организма на пациента, тези радионуклеиди достигат само и единствено до туморните клетки, където освобождават радиоактивност и така ги унищожат. За щастие, тези методи са на път да се въведат и прилагат и в България, макар на този етап, здравната каса да не може предлага пълното им заплащане за здравно-осигурените пациенти.

ПРЕПОРЪКИ

  1. Мъжете над 40-годишна възраст да провеждат редовни профилактични прегледи при уролог - клиничен преглед и проследяване на PSA.
  2. Провеждане на биопсия с потвърждаване от специалист патолог е задължително, за да се постави диагнозата карцином на простатата.
  3. Провеждане на образно изследване след поставяне на диагнозата и преди предприемане на лечение чрез магнитно-резонансно изследване на малък таз за простатата, компютър-томографско изследване на тялото, включително скениране на костната система.
  4. Обсъждане на всеки един пациент в мултидисциплинарен екип (уролог, онколог, лъчетерапевт и образен специалист) и информиране на пациента за страничните ефекти от всеки от предложените лечебни методи.
  5. Разбира се, това обсъждане не бива да води до забавяне в лечението, защото ефективността на терапиите намалява колкото по-късно е поставена диагнозата и е започнато лечението.
  6. Разговори на пациента с психолог са много препоръчителни, за да се запази благоприятното психическо и физическо състояние на мъжа, такова каквото е било преди поставяне на диагнозата рак на простата.
  7. Нерядко в резултат на провежданото лечение на рака на простатата, а и по психологични причини, свързани с болестта, страда сексуалната функция на мъжа, което допълнително е причина за потиснатост и срам от диагнозата - това не бива да се допуска и трябва да се елиминира с медикаментозни и психологически похвати.

*отговорите на въпросите са базирани на наука, основана на доказателствата, подкрепени от високо контролирани и прецизни клинични изпитвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай