Световни топ хирурзи идват в София

В столицата ни ще се проведе научен форум за роботите в медицината

Световни топ хирурзи идват в София | StandartNews.com

За първи път в България се събират топ хирурзи от САЩ, Европа и Азия на научен форум за използване на роботите в медицината. Това заяви за БТА проф. д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен (МУ-Плевен). Той уточни, че страната ни от 26 септември до събота е домакин на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Събитието ще се състои в София и е организирано от МУ - Плевен. Домакинството е спечелено от екипа на чл.- кор. проф. д-р Григор Горчев в Париж.

За първи път в историята на тези форуми, в България ще бъде извършена 3D демонстрация на робот-асистирана операция на живо и ХАЙФУ ултразвукова хирургия, също на живо, посочи проф. Томов.

Уникалното излъчване ще се реализира с обучителна цел по европейски проект, по който в Плевен бе изграден Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Авангардното начинание е финансирано от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

В рамките на конгреса по роботизирана хирургия в София ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат. Те ще се състоят в Плевен, но ще се наблюдават от участниците в София. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. Той е подготвил за операцията четири жени, от които една ще има шанс да бъде оперирана в рамките на конгреса.

Професор Горчев посочи още, че досега в 11-годишната практика на своя екип има 1000 операции на жени, от които голяма част са били на рак на шийката на матката.

Втората операция, която ще бъде предавана на живо от Плевен в София ще бъде фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.

Университетът в Плевен спечели домакинството на европейския конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж, Франция, след сложна конкурсна процедура, припомни проф. Горчев. Проф. Европейският форум по роботика се провежда под мотото "Отвъд границите". То носи послание за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще да прилагат високите технологии и новите хирургични методи в обучението и клиничната практика.

Конгресът ще се състои в Софийски университет "Свети Климент Охридски". Форумът привлече в България цяла плеяда от най-изтъкнати хирурзи в роботиката от САЩ и Европа, както и китайските партньори на МУ-Плевен. Те ще изнесат пленарни доклади, споделяйки своя опит и визия за развитие на новите технологии и роботиката.

Очаква се в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа и Америка, както и много български лекари и студенти по медицина.

За първи път в европейския форум по роботика ще участва т.нар. Световен отбор (SLS WorldTeam) от хирурзи на Световната лапароскопска асоциация със специална интерактивна сесия "Хирургически изненади" в научната програма (https://sofia.sergs.org/scientific-programme/.

Пленарни лекции ще изнесат водещи хирурзи като Камран Незат (САЩ), Педро Рамирес (САЩ), Робърт Халоуей (САЩ), Ричард Става (САЩ), Ян Персън (Швеция), Анжело Магиоти (Италия), Райнер Кимминг (Германия) и др.

През 2019 година МУ-Плевен отбелязва 11 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България. Пионер на това смело иновативно начинание е чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. Университетът в Плевен отбеляза и пет години от въвеждане за първи път на понятието "хирургия без скалпел" или "ултразвукова хирургия" чрез лечение на солидни тумори с апарат за високоинтензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) в България и Югоизточна Европа.

Методът намира изключително широко приложение и популярност във водещите световни клинични центрове през последните години. Това е напълно неинвазивна медицинска терапия, при която без разрез със скалпел, чрез насочен ултразвуков сигнал и при уникална прецизност се постига стопяване на раковото образование. Терапията е органосъхраняваща, без конвенционална хирургична интервенция - без разрези, без кръвозагуба, с минимален риск от инфекции и липса на оперативен стрес.

Ултразвуковата аблация /изгаряне/ е революционен, радикално нов подход при третирането на новообразувания в човешкото тяло /тумори/ - както доброкачествени, така и злокачествени.

МУ - Плевен се откроява на картата на висшето медицинско образование в България и в Европа със съвременния си облик на водещ образователен и научноизследователски център с приоритети в роботизираната хирургия и телемедицината, привличащ все повече български и чуждестранни студенти, е категоричен проф. Томов.

С разположените общо три робота /роботизирани системи/ на територията на висшето училище и университетските бази МУ-Плевен се утвърждава като важен център по роботизирана хирургия у нас. Последният от роботите е "daVinci Xi" - инсталиран във високотехнологичната Университетска болница "Света Марина" в Плевен. Трите робота позволяват да се прилагат успешно и пълноценно съвременни методи в научноизследователската дейност, в клиничната практика и в обучението на студенти по гинекология, хирургия и урология.

Ректорът припомни, че към университета функционира единствен за Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала с тренажори. Той е оборудван с високотехнологична апаратура в сферата на ендоскопската хирургия. В една от аудиториите на центъра има модерно 3D студио за демонстрации на хирургия на живо. В него студенти и медицински специалисти имат възможност да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга. Това дава уникална възможност на студентите в Плевен, на докторанти, специализанти и лекари-специалисти, за обучение с авангардна апаратура от най-висока класа. Това е и бъдещето на медицината, отвъд сегашните й граници, коментира за БТА проф. д-р Славчо Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай