София е като мащеха за крайните квартали

София е като мащеха  за крайните квартали   | StandartNews.com

АБВ е лявата спирачка на дясното управление, казва Мартин Райков

Мартин Райков е кандидат за общински съветник от АБВ-София. Член на НС на АБВ и секретар по коалиционната политика. Юрист.

- Г-н Райков, освен кандидат за общински съветник в листата на АБВ за София, вие сте и коалиционен секретар на партията. Как се случи точно сформирането на коалиция "Сердика" и Георги Кадиев за кандидат за кмет?
- По естествен път АБВ изгради добра коалиционна политика, тъй като и на последните два избора участвахме не като самостоятелна партия, а като коалиция. Първия път участвахме като движение, след това като сбор от три партии. И сега припознахме пак по естествен път българската социалдемокрация, към които идеали се целим и защитаваме. Що се отнася до кандидатурата на Георги Кадиев, той е активен визионер с доста силен интелект и желание за работа. С колегите от АБВ сме на мнение, че Кадиев придава и необходимия колорит и визия на цялостната ни кампания и вижданията ни за развитието на столицата. Не на последно място хората в София припознават Кадиев като кандидата за кмет с образование и ценз.
- Повече пречи или помага по време на местните избори това, че АБВ участва в управлението на страната?
- Не ни е леко да носим негативите за цялата социална нищета, натрупана през годините. Очакванията на хората са големи и не е лесно да отговориш на тях в рамките на месеците от участието в дясно управление. Ще ви припомня, че АБВ подписа в друга зала споразумението за подкрепа, а не коалиционно споразумение. Но целта беше АБВ да работи за провеждане на социалната реформа. И мисля, че към настоящия момент са направени важни и дълго отлагани промени в тази посока. Важно е, че работата на Ивайло Калфин като социален министър бе оценена като експертност и от ляво, и от дясно. Неведнъж мои съпартийци са подчертавали, че за АБВ не е самоцел да бъде просто във властта, а да прокарва и развива работещи политики. Няма смисъл да се стои само в левия ъгъл. Ако трябва да съм по-образен, гледайте на АБВ като на лявата спирачка на дясното управление.
- Споменахте програма за крайните квартали, но не е ли малко популистко да се обръщате точно в изборно време към живеещите там?
- И в момента правим много интензивни обиколки в крайните квартали на столицата. Виждаме, че нищо не е обещавано и въобще не е работено там. Крайно време е заедно с кметовете по райони, с едни достойни представители в Столичния общински съвет да се погледне към транспорта и инфраструктурата на кварталите на София. ВиК мрежата и коритото на река Перловска са от 35 години и проектите отлежават някъде. Транспортът свършва в 20,30 или в 21 часа вечерта. Например в Световрачене автобусът е един - кажете ми, как един млад човек може да излезе на театър, да отиде на кино, да се види с приятели. Какъв социален живот би водил един студент там, едно младо семейство? Не е популистко, защото ако щете там избирателите са по-малко на брой, отколкото в Люлин. Не търсим гласовете на хората заради резултатите на изборите, а за да работим за разрешаване на проблемите на хората. Мога да ви дам примери с Волуяк, Нови Искър. Маршрутната линия на Чепинци със Студентски град е прекъсната и там живеят 40 студенти. Тези хора не могат да отидат нормално на лекции, а някои от тях трябва и да работят, за да си помагат в следването. Най-лесно се прави кампания в Младост пред черквата, защото там има метро, има ремонтирани булеварди. Но пътят до Световрачане не е правен сигурно 20 г., целият е в дупки и половината е на павета. Стигаме до там, че в момента транспортната връзката с Перник е много по-добра, отколкото до най-крайните квартали. Те се водят към София, а София не ги иска.
- Как от АБВ ще се държите в бъдещия СОС - като опозиция или в управление?
- В Народното събрание целта на АБВ е социалната реформа. За София категорично ние бихме могли да бъдем градивна опозиция. И нашият кандидат Кадиев прави това - да поставя проблемите на София с предложения и механизми за решаването им, а не като дребно предизборно заяждане. Имаме млада, експертна листа. Всички имат огромно желание да работят за София - архитекти, еколози, юристи, специалисти по градски транспорт. От АБВ постигнахме листа, в която са хора, които въпреки професионалната си заетост и кариера, имат желание да работят и за своя град. Впрочем, този модел за листата може да видите и в страната.
- Поощрявате ли от АБВ гласуването с преференция?
- Знаете, че и Кадиев беше преференциален вот по време на миналите парламентарни избори. "За" това сме да има ясен мажоритарен вот, хората да гласуват за своя авторитет от листата. Няма ревност между колегите, за това че аз говоря като четвъртия в листата и казвам, че моята преференция е 7/4 - седем е номера в бюлетината. Преференцията, електронното и задължителното гласуване трябва да работят за промяната, за която говорят хората на улицата. Защото в противен случай ще стигнем до там, че на следващите избори резултатите за всички партии ще са отчайващи. Трябва да ни е ясно, че българите искат от политиците очаквани резултати от предизборните програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай