Октомври - световен месец за борба с рака на гърдата

За седма поредна година столичната Първа АГ болница "Света София" инициира кампания за безплатни прегледи

Октомври - световен месец за борба с рака на гърдата | StandartNews.com

За седма поредна година столичната Първа АГ болница "Света София" инициира кампания за безплатни прегледи за профилактика на коварното заболяване. Столичната община финансира кампанията, в която се включват здравни заведения в София, Варна, Пловдив и Стара Загора.

19 000 - толкова са жените, прегледани в първата и все още единствена у нас общинска скринингова кампания за превенция на рака на млечната жлеза. Тя се провежда от 2015 г. в Столичната община, припомни зам.-кметът Дончо Барбалов:

"Мисля, че немалко животи сме спасили с ранна диагностика и навременни мерки за лекуване. Годишно около 350 000 лева отделя общината за тази дейност. Това е една много добра инвестиция защото е инвестиция в здравето на хората. За тази година в програмата са обхванати около 9000 души, като през първото полугодие 3500 жени са минали на преглед. От тях имаме 16 случая на установени карциноми, които веднага са оперирани, така че там със сигурност сме помогнали."

Столичната община е сред партньорите и в настоящата кампания за ранно откриване на рака на гърдата, която започва днес и ще продължи до 1 ноември с участието и на 5-а градска болница, "Св. Анна" и Александровска в София, Военномедицинска академия и Онкологичната болница, както и варненската "Св. Марина", пловдивската "Св. Георги" и болница "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора, които се присъединяват към кампанията, съобщи изпълнителният директор на Първа АГ болница в София д-р Гергана Коларова и допълни: „Специално моята амбиция и моята задача е тази кампания да обхване цялата страна. Наистина в големите градове са концентрирани повече хора, но като погледнем таблицата с възрастовото разпределение на заболяването, за съжаление то е в една възраст, в която дамите към момента все още работят, не са в пенсионна възраст, но изключително е висока смъртността във възрастта от 65 до 79 г."

Ракът на млечната жлеза си остава най-често срещаното злокачествено заболяване при жените във всички развити страни в света, включително и в България, където броят на заболелите расте. Средногодишно заболеваемостта расте с 1,8 на сто, а за последните 30 години засегнатите от това коварно заболяване са се увеличили два пъти, а възрастта намалява, посочи д-р Коларова: "Затова ние се обръщаме изключително много към младите дами, в тяхната възраст заболяването е рядко, но за съжаление се случва. И това е тяхната възраст, в която те трябва да свикнат да ходят на този преглед, дай Боже всичко да е нормално, но дори когато се намери нещо, то ще бъде в много начален стадий и лечението ще бъде изключително перспективно и това ще им създаде в годините навика те да правят ежегодно това изследване."

Кампании като настоящата дават възможност на всяка отговорна към здравето си жена да се изследва и да следи своя здравен статус, за да не стига до тежки състояния, призова д-р Гергана Коларова. Колкото по-рано това се случи, толкова успеваемостта при терапията е по-висока. Пикът на заболяването е след 35-годишна възраст и е между 65- и 69-годишна възраст и тогава за съжаление и смъртността е по-висока.

Освен традиционните ехографски и мамографски изследвания възможностите за диагностика се разширяват с иновативна апаратура, която използва метода на термографското изследване и може бързо да ориентира пациента дали има основания за тревога или не, информира д-р Коларова: "На базата на топлинното излъчване то специално изследва млечната жлеза с готов софтуер, който след изчакване по време на прегледа, веднага дава резултат дали има образувание по-голямо от 3 милиметра. Т.е. то може да хване всяко едно образувание с размер 3 мм. То дава нужните данни доброкачествено ли е или има съмнения за злокачественост. Тогава на компютъра, където са вкарани всички данни на пациента, се появява надпис - Моля, посетете лекар."

Изследвания с термографската апаратура ще се извършват през целия месец в Диагностично-консултативния център на Първа АГ болница, както и в 11-а, 29-а и 30-а поликлиники в София. Записването ще става на телефоните на съответните поликлиники.

Подробна информация за дните и часовете, както и телефонните номера за записване можете да намерите на интернет страницата на АГ болница "Св. София" или на телефон 02/4470 204.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай