Нови технологии навлизат в лечението на аритмията

Стрес, безсъние и алкохол са сред причините за излизане от ритъм, казва доц. Васил Трайков

Нови технологии навлизат в лечението на аритмията | StandartNews.com
  • "Предсърдно мъждене" може да се появи както при сърдечно-болни, така и при здрави хора
  • Стрес, безсъние и алкохол са сред причините за излизане от ритъм, казва доц. Васил Трайков

 

Внезапната смърт беше сред водещите теми на шестия конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, организиран от Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България. Той се състоя в последните дни на октомври в Пловдив. Какво причинява аритмия на сърцето и какви са последните тенденции в лечението й, коментира пред Стандарт доц. Васил Трайков, председател на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България.

 

- Доц. Трайков, у нас се проведе международен конгрес по електрофизиология и кардиостимулация. Като специалист по аритмиите може ли да коментирате какво представляват те и кога трябва да се безпокоим?

- Причините за аритмиите обикновено са някакви нарушения на ритъма на сърцето. Причините за тях са многообразни. В някои от случаите говорим за здрави сърца, в други - за вродени състояния, които обуславят възникването на пристъпни тахикардии (епизоди на учестен, но ритмичен пулс) при пациенти без структурно сърдечно заболяване.  Една от най-честите причини за това е наличието на допълнителна проводна връзка в сърцето, която обуславя патологично провеждане и става причина за този тип ритъмни нарушения. В други случаи пациентите вече имат известно сърдечно заболяване и то е причина за развитието на аритмията. Всъщност най-честата аритмия се нарича предсърдно мъждене. Това е много разпространен проблем и той може да се срещне както при здрави хора, така и при такива със сърдечно заболяване. Когато пациентите кажат "Излязох от ритъм", най-често корелацията е с предсърдно мъждене. Казвам го, защото в условията на тази аритмия при някои пациенти е възможно да се образуват тромби в лявото предсърдие, а в такива случаи има вероятност тромбът да се откъсне и да запуши голям съд, често това е мозъкът и може да стане причина за инсулт. Не при всички, разбира се, има риск за това, рискът се определя от други фактори. Но те трябва да се огледат и да бъде преценено дали не трябва да се предприеме антикоагулантна терапия.Една друга голяма група аритмии са екстрасистолните аритмии - там при нормалния ритъм изведнъж се "вмества" едно преждевременно съкращение. Това се усеща като внезапно "пропускане" на удар на сърцето или по-силен удар вследствие на кратката пауза, която се наблюдава след екстрасистолата.Много други извънсърдечни причини биха могли да доведат до всякакви типове аритмии - например заболявания на щитовидната жлеза, някои нарушения в електролитния баланс. Начинът на живот също може да доведе до такива рискове. Алкохолът е категоричен фактор за възникване на предсърдно мъждене - това е доказано. Стресът може да предизвика екстрасистолна аритмия, както и безсънието. Консумацията на незаконни субстанции също се асоциира с аритмии.

- Каква е процедурата за диагностициране?

- Ако пациентът дойде с оплаквания, стандартната процедура е да се направи електрокардиограма. Тя е много кратък запис на ритъма на сърцето и може да е абсолютно нормална. В този случай, насочваме пациента за допълнително по-продължително мониториране на ритъма. Каква методика да изберем зависи от честотата на оплакванията. Ако оплакванията са ежедневни, можем да ползваме холтер ЕКГ - устройство, което регистрира електрокардиограмата за 24 или повече часа. Разбира се, ако ритъмните нарушения се срещат доста по-рядко, няма как да ползваме тези методики, защото те не могат да гарантират, че пациентът ще изяви аритмията в този период. Но вече има и достатъчно методи, за да може да бъдат установени и причините за аритмия в по-отдалечени периоди от време - например ивент-рекордери, които записват ритъма на сърцето само тогава, когато действително има нужда от това. Съществуват и имплантируеми устройства, които могат да се поставят в тялото, за да проследяват ритъма за много по-дълг период от време - години. Разбира се, при диагностицирането на една аритмия ние винаги си задаваме въпроса дали сърцето е здраво или трябва ли да насочим пациента за допълнителни изследвания. Тогава обикновено правим ехокардиография или пък някакво друго образно или инвазивно изследване (например коронарография) ако има показания за това.

- Какви са най-съвременните методи за лечение - знам, че на последната конференция сте говорили по тази тема...

- Медикаментозното лечение на аритмиите все още е актуално, но сериозно място вече имат немедикаментозните методики. От доста години ние разполагаме с една методика, която се нарича катетърна аблация - използваме катетри, които въвеждаме в сърдечните кухини, за да елиминираме причините за аритмиите, така че постигнем пълен контрол на аритмията - да няма повече пристъпи, или пък честотата на пристъпите да намалее значително и така да подобрим качеството на живот на пациентите. На последната конференция говорихме именно за новостите в тази сфера - технологиите в медицината се развиват  изключително бързо. Пример - досега за катетърна аблация  използвахме енергийни източници, които водят до нагряване или изстудяване на тъканта. В момента в разработка са източници на енергия, които не са термични - те са високоволтови ипулси, които позволяват много по-ефективно, бързо и безопасно повлияване на аритмиите. Когато навлязат, това ще промени изцяло начина, по който работим, ние ще станем доста по-ефективни и доста по-бързи. Има и други методи при лечението в по-тежки случаи. Има проучвания върху използването на радиотерапията чрез кибер нож на някои типове злокачествени аритмии при специално подбрани пациенти. Тази методика е в процес на проучване и предстои да видим нейното развитие.

- Къде в България се прилагат най-новите методи?

- Във всички центрове се прилага катетърна аблация чрез радиофреквентен ток или чрез криоенергия. Това са двата енергийни източника, които използваме и които разчитат на термичния ефект върху тъканта. В нашия регион все още не е наличен новия тип енергия, за който вече споменах, която ще използваме, но се надявам скоро това да се случи. Разбира се, имплантируемите електронни устройства (пейсмейкъри, системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер-дефибрилатори) също имат своето място - основно при лечение на проводните нарушения, сърдечната недостатъчност и животозастрашаващите камерни аритмии. Това е нещо, което в България вече е въведено в рутинната практика отдавна. За съжаление някои от тези устройства са доста скъпи и не се реимбурсират изцяло от здравната каса, което ограничава достъпа на някои пациенти до това животоспасяващо лечение.Другото, за което говорихме, е че в нашата сфера все повече навлизат методиките на изкуствения интелект и на него все повече се разчита за интерпретация на елетрокардиограмата и някои образни методики. Разбира се, това все още е обект на научни разработки, но е въпрос на време изкуственият интелект да навлезе като наш помощник.

- Стана ясно, че в периода на Ковид-19 са били използвани по-малко пейсмейкъри. Страхуват ли се хората да лекуват и другите си заболявания?

- В световен мащаб плановите имплантации намаляват заради рестрикциите, това е ясно. Въпросът е, че учените посочват също, че намаляват и спешните имплантации в условията на пандемия, което буди безпокойство, защото означава, че хората със спешни индикации не достигат и не получават адекватна помощ. В България ситуацията е съизмерима с тази в световен мащаб. В първата и втората вълна имахме редукция в броя на имплантациите на пейскмейкъри, но сега като че ли това се изглади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай