Вторник,

Нови технологии навлизат в лечението на аритмията

От: Стела Стоянова -
861
Нови технологии навлизат в лечението на аритмията
A
A
A
  • "Предсърдно мъждене" може да се появи както при сърдечно-болни, така и при здрави хора
  • Стрес, безсъние и алкохол са сред причините за излизане от ритъм, казва доц. Васил Трайков

 

Внезапната смърт беше сред водещите теми на шестия конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, организиран от Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България. Той се състоя в последните дни на октомври в Пловдив. Какво причинява аритмия на сърцето и какви са последните тенденции в лечението й, коментира пред Стандарт доц. Васил Трайков, председател на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България.

 

- Доц. Трайков, у нас се проведе международен конгрес по електрофизиология и кардиостимулация. Като специалист по аритмиите може ли да коментирате какво представляват те и кога трябва да се безпокоим?

- Причините за аритмиите обикновено са някакви нарушения на ритъма на сърцето. Причините за тях са многообразни. В някои от случаите говорим за здрави сърца, в други - за вродени състояния, които обуславят възникването на пристъпни тахикардии (епизоди на учестен, но ритмичен пулс) при пациенти без структурно сърдечно заболяване.  Една от най-честите причини за това е наличието на допълнителна проводна връзка в сърцето, която обуславя патологично провеждане и става причина за този тип ритъмни нарушения. В други случаи пациентите вече имат известно сърдечно заболяване и то е причина за развитието на аритмията. Всъщност най-честата аритмия се нарича предсърдно мъждене. Това е много разпространен проблем и той може да се срещне както при здрави хора, така и при такива със сърдечно заболяване. Когато пациентите кажат "Излязох от ритъм", най-често корелацията е с предсърдно мъждене. Казвам го, защото в условията на тази аритмия при някои пациенти е възможно да се образуват тромби в лявото предсърдие, а в такива случаи има вероятност тромбът да се откъсне и да запуши голям съд, често това е мозъкът и може да стане причина за инсулт. Не при всички, разбира се, има риск за това, рискът се определя от други фактори. Но те трябва да се огледат и да бъде преценено дали не трябва да се предприеме антикоагулантна терапия.Една друга голяма група аритмии са екстрасистолните аритмии - там при нормалния ритъм изведнъж се "вмества" едно преждевременно съкращение. Това се усеща като внезапно "пропускане" на удар на сърцето или по-силен удар вследствие на кратката пауза, която се наблюдава след екстрасистолата.Много други извънсърдечни причини биха могли да доведат до всякакви типове аритмии - например заболявания на щитовидната жлеза, някои нарушения в електролитния баланс. Начинът на живот също може да доведе до такива рискове. Алкохолът е категоричен фактор за възникване на предсърдно мъждене - това е доказано. Стресът може да предизвика екстрасистолна аритмия, както и безсънието. Консумацията на незаконни субстанции също се асоциира с аритмии.

- Каква е процедурата за диагностициране?

- Ако пациентът дойде с оплаквания, стандартната процедура е да се направи електрокардиограма. Тя е много кратък запис на ритъма на сърцето и може да е абсолютно нормална. В този случай, насочваме пациента за допълнително по-продължително мониториране на ритъма. Каква методика да изберем зависи от честотата на оплакванията. Ако оплакванията са ежедневни, можем да ползваме холтер ЕКГ - устройство, което регистрира електрокардиограмата за 24 или повече часа. Разбира се, ако ритъмните нарушения се срещат доста по-рядко, няма как да ползваме тези методики, защото те не могат да гарантират, че пациентът ще изяви аритмията в този период. Но вече има и достатъчно методи, за да може да бъдат установени и причините за аритмия в по-отдалечени периоди от време - например ивент-рекордери, които записват ритъма на сърцето само тогава, когато действително има нужда от това. Съществуват и имплантируеми устройства, които могат да се поставят в тялото, за да проследяват ритъма за много по-дълг период от време - години. Разбира се, при диагностицирането на една аритмия ние винаги си задаваме въпроса дали сърцето е здраво или трябва ли да насочим пациента за допълнителни изследвания. Тогава обикновено правим ехокардиография или пък някакво друго образно или инвазивно изследване (например коронарография) ако има показания за това.

- Какви са най-съвременните методи за лечение - знам, че на последната конференция сте говорили по тази тема...

- Медикаментозното лечение на аритмиите все още е актуално, но сериозно място вече имат немедикаментозните методики. От доста години ние разполагаме с една методика, която се нарича катетърна аблация - използваме катетри, които въвеждаме в сърдечните кухини, за да елиминираме причините за аритмиите, така че постигнем пълен контрол на аритмията - да няма повече пристъпи, или пък честотата на пристъпите да намалее значително и така да подобрим качеството на живот на пациентите. На последната конференция говорихме именно за новостите в тази сфера - технологиите в медицината се развиват  изключително бързо. Пример - досега за катетърна аблация  използвахме енергийни източници, които водят до нагряване или изстудяване на тъканта. В момента в разработка са източници на енергия, които не са термични - те са високоволтови ипулси, които позволяват много по-ефективно, бързо и безопасно повлияване на аритмиите. Когато навлязат, това ще промени изцяло начина, по който работим, ние ще станем доста по-ефективни и доста по-бързи. Има и други методи при лечението в по-тежки случаи. Има проучвания върху използването на радиотерапията чрез кибер нож на някои типове злокачествени аритмии при специално подбрани пациенти. Тази методика е в процес на проучване и предстои да видим нейното развитие.

- Къде в България се прилагат най-новите методи?

- Във всички центрове се прилага катетърна аблация чрез радиофреквентен ток или чрез криоенергия. Това са двата енергийни източника, които използваме и които разчитат на термичния ефект върху тъканта. В нашия регион все още не е наличен новия тип енергия, за който вече споменах, която ще използваме, но се надявам скоро това да се случи. Разбира се, имплантируемите електронни устройства (пейсмейкъри, системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер-дефибрилатори) също имат своето място - основно при лечение на проводните нарушения, сърдечната недостатъчност и животозастрашаващите камерни аритмии. Това е нещо, което в България вече е въведено в рутинната практика отдавна. За съжаление някои от тези устройства са доста скъпи и не се реимбурсират изцяло от здравната каса, което ограничава достъпа на някои пациенти до това животоспасяващо лечение.Другото, за което говорихме, е че в нашата сфера все повече навлизат методиките на изкуствения интелект и на него все повече се разчита за интерпретация на елетрокардиограмата и някои образни методики. Разбира се, това все още е обект на научни разработки, но е въпрос на време изкуственият интелект да навлезе като наш помощник.

- Стана ясно, че в периода на Ковид-19 са били използвани по-малко пейсмейкъри. Страхуват ли се хората да лекуват и другите си заболявания?

- В световен мащаб плановите имплантации намаляват заради рестрикциите, това е ясно. Въпросът е, че учените посочват също, че намаляват и спешните имплантации в условията на пандемия, което буди безпокойство, защото означава, че хората със спешни индикации не достигат и не получават адекватна помощ. В България ситуацията е съизмерима с тази в световен мащаб. В първата и втората вълна имахме редукция в броя на имплантациите на пейскмейкъри, но сега като че ли това се изглади.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички